Mot tettere samarbeid i folkemusikken
INTERVJU: Folkemusikkorganisasjonene Norsk Folkemusikk- og Danselag og Landslaget for Spelemenn nærmer seg hverandre. Kommunikasjonen har vært økende de senere årene, og med Løkenutvalget på plass har samarbeidet akselerert. Torsdag arrangerer de et åpent seminar for diskutere videre utfordringer. - Det handler om å få til en organisering som fungerer til beste for alle, og kanskje på sikt en annen organisering, sier Randi Skeie, styreleder i Landslaget for Spelemenn, til Ballade
Åshild Vetrhus, 2006 (300x)

Av Carl Kristian Johansen

På dette åpne seminaret vil Norsk Folkemusikk- og Danselag (NFD) og Landslaget for Spelemenn (LfS) formidle tankene organisasjonene har gjort seg sammen, og ønsket er å stimulere til innspill, ideer og diskusjon rundt hva som kan endres, og eventuelt hva som må forbli som det er i dag.

- Vår holdning er at det må skje endringer. Hvor store eller hvor små de skal være har vi ikke noe svar på. Vi jobber parallelt i mange tilfeller og at vi kan samarbeide på en del punkter er helt sikkert. Hvor langt vi skal gå må alle være med på å bestemme, sier styreleder NFD Åshild Vetrhus.

- Det har foregått en tilnærming over tid og vi har samarbeidet veldig godt blant annet om enkeltarrangementer de siste årene. Nå er det på tide å gå et hakk videre, og det er viktig å få medlemmene våre med i debatten, sier Randi Skeie, styreleder i LfS.

Politikerhjelp

Verken Skeie eller Vetrhus vil forskuttere hva som vil skje med respektive organisasjoner i framtiden, selv om det varsles en omorganiseringen av folkemusikkfeltet.

- Vi har bedt politikere om hjelp til en gjennomgang av hele feltet. Da tar vi tak i det vi kan gjøre uten hjelp, sier Vetrhus.

- Vi har som mål å få en bedre dialog med bevilgende myndigheter, for at de skal bli bedre kjent med feltet vårt. Det er mange myter om feltet, og det er viktig at vi framstår slik vi er i dag, sier Skeie.

Hva slags forventninger har du til Løkenutvalget?

- Det har jeg ikke lyst til å si noe om enda. Det er et godt sammensatt og fint utvalg som vi håper har den kunnskapen de trenger, sier Skeie.

Mindre papirarbeid

Skeie sier at samarbeidet mellom organisasjonen har gått litt fortere på grunn av Løkenutvalget. Ett ønske fra LfS knyttet til resultatet av utvalget er at det blir mindre papirarbeid.

- Det er et håp at ikke alt skal være store prosjekter, og at det blir mulig for musikere og dansere å leve av det uten å være byråkrater ved siden av.

Mindre byråkratisk arbeid er også avgjørende for Vetrhus, som også er utøver.

- Slik som det er i dag bruker vi mye tid på å skrive søknader og rapporter på små summer. I tillegg bør det finnes raske penger, ad-hoc-midler, som vil si at man kan sende en søknad og få svar fort. Jeg håper også at ressursene som finnes blir brukt på en måte som gir kunstnerne mer, og mindre til byråkratiet.

- Slik jeg ser det er miljøet positiv til Løkenutvalget, men det finnes også en redsel for at det ikke nødvendigvis blir mer penger, men færre folk som får støtte. Når man går inn for å gjøre ting mer oversiktlig må man samtidig gå inn med mer penger slik at ingen blir skadelidende.

- Det er viktig for vårt felt at vi vet hva vi vil før Løkenutvalget kommer med sine konklusjoner, sier Vetrhus.

Seminaret Tradisjonene med turbofart inn i framtida foregår på Nasjonalbiblioteket torsdag 10. januar. Arrangører er NFD, LfS, Riksscenen for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og dans og MIC Norsk Musikkinformasjon.

Informasjon om påmelding og øvrig program finnes her.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Genre\Folk / Traditional, Funding