Sol over Månefestivalen
- I sin fjerde utgave la Månefestivalen flere alen til sin vekst, og bør med dette ha skapt et utstillingsvindu for de rike mulighetene som ligger i en riktig forvaltning av det unike FMV-området, skriver Ballades redaktør. Også en rekke andre medier erklærer seg meget fornøyde med arrangementet, som til sammen trakk nærmere seks tusen tilskuere. - Gi meg en enveisbillett til Fredrikstad, jubler en meget begeistret Anders Grønneberg i Dagbladet etter pinsehelgens musikfest.
Tommy Tokyo, Månefestivalen 2004 (Foto: Arvid S. Knutsen) (300x267)

Av Arvid Skancke-Knutsen

- Månefestivalen i Fredrikstad viste i pinsen hvilke muligheter og hvilket potensial den har. Det nedlagte Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV) byr på muligheter resten av landets festivaler bare kan drømme om, skriver Anders Grønneberg etter at den fjerde utgaven av Månefestivalen er vel i havn. - De gamle verftshallene, som en gang var fødselsstuer for 100 000-tonnere, er som katedraler.

Grønneberg gir kraftig ros til Jimmy Olsen og de andre ildsjelene bak festivalen, og mener at de klarte å skape en stor festivalopplevelse med et lite budsjett og et fantastisk miljø. Han fremhever også den idealistiske siden av festivalen, og skriver blant annet:

- Det som, ved siden av sola og omgivelsene, gjør Månefestivalen til en stor opplevelse, er intimiteten og stemningen på FMV. Her er kunst og performance, gjøglere og dansere. Her er ikke juice-, Coca-Cola- og Diesel-bannere, bare tekstilkunst som vaier i vinden.

Fornøyd var også Jonas Prangerød i Groove.no, som oppsummerte lørdagen som preget av god stemning hele dagen og kvelden.

- Årets Månefestival inneholdt flere porsjoner god rock og upåklagelig humør. Dersom de fortsetter å booke like interessante utenlandske og norske band i de kommende åra, kommer mange til å legge pinsefeiringa til Fredrikstad hvert år, spår Groove-skribenten.

Ballade var til stede på Månefestivalen begge dagene, og kan underskrive på at Månefestivalen er noe av en begivenhet - både beliggenhetsmessig og opplevelsesmessig, der de mange ikke-musikalske innslagene definitivt er med på å å løfte stemningen. Lørdagen ble hovedsakelig avviklet i rockens tegn, der den aller sterkeste opptredenen kom alt med åpningskonserten, der de amerikanske veteranene i Dead Moon gjorde et sårt, sterkt og hjertevarmende sett. Andre opptredener denne lørdagen var med bl.a. Silver, Equicez, X.Lover, Amulet, Half Japanese og Mudhoney. Det lokale bandet Tellusalie gjorde en fin konsert, mens den blues-buldrende Haldentrioen Camarros kanskje ble dagens norske rock-klimaks - og i hvert fall frembragte de bredeste glisene foran scenen.

Søndagen bød på et mer variert - og på ingen måter mindre interessant - program. Wibutee åpnet ballet med sin moderne og varierte jazz-pallett, mens det ti mann sterke Cuban Connection tilsatte karibisk krydder til solskinnet, godt ledet av vokalist Jorgé Valdez. Tommy Tokyo fra Onsøy stilte i år med nye musikere og et mer akustisk preget sett, og overbeviste nok en gang undertegnede om at vi snakker om et betydelig musikalsk fortellertalent - og Norges kanskje beste engelskpråklige tekstforfatter. King Midas gjorde likeså et bra sett, mens Martin Hagfors og hans stjernelag i Cream Of The Crop i en times tid inkarnerte den vennlige, men også musikalsk høykvalitative festivalånden.

Utover kvelden kom et jevnt tilsig av litt eldre publikummere fra nærområdet som ganske sikkert så frem til gjenforeningen av Aunt Mary, men forhåpentlig også fikk med seg plateaktuelle Peru-You. Dagens store positive overraskelse var for øvrig enmannsfenomenet Royer's One Man Band fra Boston, som ble en original, men høyst respektfull oppvisning i amerikansk bluegrass- og tradisjonsmusikk. Alle med tilbøyeligheter i den retning anbefales herved å ta en tur innom nettsiden guitarmachine.com.

Ytterligere omtaler og bilder kan interesserte finne på hjemmesidene til Månefestivalen. I sin fjerde utgave la festivalen flere alen til sin vekst, og bør med dette ha skapt et utstillingsvindu for de rike mulighetene som ligger i en riktig forvaltning av det unike FMV-området. Og da gjør nok lokale beslutningstagere lurt i å lytte til før nevnte Anders Grønneberg i Dagbladet.

- Bare nå ikke politikerne gjennomfører planene og lager bruhode og trafikkmaskin i hjertet av kulturtomta på FMV. Sats på høyskolemiljø og kunst, ber Grønneberg, som avslutter sin hyllest på denne måten:

- Hælle måne for en festival, for et miljø og for noen muligheter.

Mange kjente ansikter fra arrangør- og festival-Norge hadde tatt turen til Fredrikstad denne helgen, deriblant folk fra både Øyafestivalen og Quart, samt Osloklubber som Mono, Blå og Last Train.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Reviews\Concerts, Festivals, Genre\Popular Music