- Fordel at kulturlivet er samlet
Kulturministeren mener aksjonen mot tippenøkkelen kan bli en viktig samarbeidspartner frem mot nytt kulturløft.

Siden påske har kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) tatt imot aksjonen mot endring av Tippenøkkelen på sitt kontor to ganger.

I etterkant av det siste møtet har aksjonen lagt ned internettdelen av kampanjen, erklært den som vellykket, og varslet at aksjonen går inn i en ny fase.


Les også saken: - Tror på Kulturløftet


- De har vært veldig gode møter. Det er en fordel at kulturlivet er samlet slik at man kan ha brede kulturpolitiske diskusjoner. Bare det å samle mailadressene til alle organisasjonene etter disse møtene har vært viktig, sier Kulturminister Huitfeldt til Ballade.

- Har dere kommet nærmere en felles forståelse av Aps landsmøtevedtak om å endre Tippenøkkelen?

- Jeg la fram vedtaket som ble fattet på Arbeiderpartiets landsmøte. Motstandernes bekymring har aldri handlet om selve Kulturløftet. Jeg spurte om de ønsker samme fordeling mellom Frifond, Kulturbygg og Den kulturelle skolesekken dersom Aps landsmøtevedtak blir gjeldende politikk. De anbefalte meg å videreføre den fordelingsnøkkelen.

- Du fikk kritikk for å innkalle til møtene på kort varsel. Mailen ble sendt ut bare timer før møtet skulle begynne - har du noen kommentarer til det?

- Det var folk i kulturlivet som oppfordret meg til å innkalle til et møte med en gang etter påske, og det gjorde jeg. Man kan gjerne kritisere at det var kort frist, men for organisasjoner utenfor Oslo ville det vært kort varsel med dagen før også. Det var mange som syntes møtet var oppklarende og ga uttrykk for det. Jeg avkrevde ingen svar, men inviterte tilbake for å snakke om saken også uka etter.

Huitfeldt sier at Teaterrådet og Musikkrådet var informert om at det var diskusjoner i Tippenøkkelsaken lenge før noe fylkesparti hadde fattet et konkret vedtak.


Mer løft
Kulturministeren forklarer at tiltakene som finansieres direkte fra Tippenøkkelen tidligere bare delvis har fått ta del i Kulturløftet.

- Det har vært liten økning av spillemidlene. Gjennom dette vedtaket får de kulturtiltakene som er på tippenøkkelen økte midler. Blant annet blir det mer til Den kulturelle skolesekken. Veldig mange kunstnere er opptatt av at den ikke har hatt god nok finansiering over tid.

- Kampanjen mot vedtaket samlet 25 000 underskrifter før den ble avsluttet. Har Ap vært for dårlig til å kommunisere innholdet i vedtaket – eller er det en godt begrunnet uenighet, etter din mening?

- Det er lang historisk tradisjon for at det gjøres vedtak på Aps landsmøte som skaper diskusjon, som abortloven, ekteskapsloven for homofile og vedtaket mot utplassering av atomvåpen på norsk jord. Dette var vedtak som ikke var grundig utredet på forhånd. Partiene er levende politisk verksteder. Det er en del av vårt demokrati, og det er mulig å delta der. Jeg mener det er prinsipielt galt hvis man skal frata partilandsmøtene den type innflytelse, og at alt skal gjennom offentlige utredninger først.


Les også: Tippekampanjen mot ny fase


- Levende debatt
Huitfeldt sier at flere fra kulturlivet var med på å formulere vedtaket på landsmøtet, blant dem lederen i Musikernes Fellesorganisasjon.

- SV har lansert et forslag om andre deler av kulturlivet skal flyttes over fra statsbudsjettet til tippenøkkelen, og at humanitære organisasjoner som Røde Kors skal ut av Tippenøkkelen. Det viser at det er en levende debatt om dette spørsmålet. Mitt ønske er at flere fra kulturlivet går inn i partipolitikken, gjerne i Arbeiderpartiet. Det er en viktig del av demokratiet, og det gir innflytelse.

- Aksjonen sier selv at den skal inn i en ny fase og ser fram mot Kulturløftet 3. Hvis denne aksjonen fortsetter som organisasjon, kan du bruke den til noe framover?

- Jeg har bedt Anne Enger, som leder kulturutredningen 2014, om å benytte disse organisasjonene som høringsnettverk i arbeidet med Kulturløftet. Disse organisasjonene kan jeg også selv møte i andre sammenhenger for å diskutere overordnede kulturpolitiske spørsmål. Det har vært mye debatt om hvordan idretten har organisert seg, og om kulturlivet bør gjøre det samme ved å lage en stor paraplyorganisasjon. De må selv finne ut hvordan de skal organisere seg, sier Huitfeldt.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Debate, Politics