- NRK vil ikke diskutere
NRKs sendenekt påvirker ikke utenlandske forlag i stor grad, derimot påvirkes norske komponister direkte, hevder svensk forlegger, som påstår at de ikke har mottatt komplett tilleggsregning siden 2004.

I forrige uke offentliggjorde NRK full stopp i kringkasting av opptak der musikken er skrevet av komponister med forlag i utlandet. Slik det er nå, må NRK betale forlagene en ekstra regning på noteleien hver gang slike opptak brukes, og dette faller ikke lenger i god jord hos NRK-ledelsen.


Les også: Sendenekt i NRK
Les også: - Gissel for NRKs prinsipprytteri

Peter Magro, sjef i det svenske forlaget LM Edition gir uttrykk for at det er norske komponister med forlag i utlandet som rammes hardest. Norske radioer er de som kringkaster norske komponister mest, mens utenlandske komponister generelt får mye spilletid ellers i verden. Skal et orkester spille et verk av en norsk komponist forlagt i utlandet, vil ikke NRK lenger kringkaste det i ettertid – dette taper komponisten PR og inntekter på.

- NRK er ikke den eneste inntektskilden vår, og de som representerer de største komponistene internasjonalt bryr seg ikke om NRKs penger. De som rammes mest er ikke de store forlagene, men de norske komponistene som samarbeider med disse forlagene og ikke har noe med dette bråket å gjøre, sier Magro til Ballade.


Han hevder at NRK ikke er interessert i dialog.

- NRK vil ikke diskutere selve saken med oss, men hvor mye de betaler til TONO og så videre, så jeg vet ikke. Det kan ta lang tid å komme overens med NRK, for de vil ikke diskutere dette.

Ifølge Magro har NRK dessuten ikke betalt hele den omstridte noteleien på flere år.

- Vi har ikke fått komplett noteleie fra NRK siden 2004. Vi vil gjerne ha den, selv om den ikke er livsviktig, sier han. NRK bekrefter Magros opplysninger om betalingsnekt.


- Hvordan reagerer dere når dere ikke får betalt?

- Vi klager og sier vi vil ha det, også får vi det ikke, så krangler vi litt. De vegrer seg for å betale den. Det er ikke den viktigste inntekten for oss, men som NRK sier er det ikke den største utgiften for dem heller. De synes sikkert håndteringen er brysom og tar mye tid, det er vel der det ligger. Vi vil inngå en ny avtale med smidigere håndtering og ikke bråke om hvordan det burde ha vært tidligere.


- Hvorfor opererer dere med en slik tilleggsregning?

- Man betaler mer jo flere sendinger det blir. Det er som å leie en bil: Vilkårene er at det koster 500 kroner, og du får kjøre 30 mil. Kjører du mer, må du betale mer. NRK synes sikkert håndteringen er brysom og tar mye tid på grunn av at de må fylle ut papirer og sånt for hver gang de skal sende dette på TV eller radio.

I likhet med styreleder for Norsk Komponisftorening, Asbjørn Schaathun, mener Magro at NRK kan betale en periodeavgift framfor å betale for hver eneste gang de kringkaster verket:

- Man behøver ikke betale i småbiter. BBC og Danmarks radio har en ordning hvor de betaler en ”klumpsum” for en viss periode, for ett år eller fem år – da kan man bruke materialet så mye man vil og legge det opp på hjemmesidene sine og lignende. Når denne perioden er over, betaler de for en ny periode, forteller han.

Av Marius Svaleng Andresen Foto/illustrasjon: