Jakten på den perfekte festival - Del 2
Sommer er festivaltid, og tilbudene er uoversiktlig mangfoldige. For å hjelpe våre musikkelskende lesere med å finne frem i festivaljungelen, presenterer Ballade her nummer to av det vi håper blir en lang rekke festivalenqueter. Her vil vi slippe til festivalarrangørene, og la dem skryte uhemmet av det de måtte ha å tilby av musikk og andre opplevelser. Priser, overnattingsmuligheter og gode grunner til at akkurat du skulle besøke dem, følger med på lasset. I denne andre bolken får Øyafestivalen, Eikerapen Roots Festival og Sivil Ulyd lov til å fortelle våre lesere hva de har å by på i sommer.
Sivil Ulyd-festivalen 2005 (Plakat) (330x467)

Av Knut Steen

For å gjøre letingen etter nettopp "din perfekte festival" lettere, har vi henvendt oss til en rekke små og store festivaler, og avkrevd svar på et par enkle spørsmål.

I denne serien håper vi å kunne intrudusere våre lesere for nye alternativer til sommermoro - eller kanskje bekrefte at de som falt mest i smak i fjor, også frister i år.

God fornøyelse, og på forskudd god festivalsommer!

Festival: Øyafestivalen
Når: 10.-13. august
Hvor: Oslo (Middelalderparken + klubber)
Trekkplastre: Turboneger, The Polyphonic Spree, Kings of Convenience, Sonic Youth, Satyricon, Paperboys, Franz Ferdinand, Madrugada, Gartnerlosjen m.m.

1: Hva slags musikkprofil legger dere opp til?

Øyafestivalen presenterer også i år en kombinasjon av det mest spennende i norsk musikk og internasjonale navn vi har tro på. Årets program er, som tidligere år, basert på rock/pop og krydret med elektronika og hip-hop. Den største forskjellen fra i fjor er noe større satsing på tung og eksperimentell rock. Dette har resultert i det mest varierte Øyaprogrammet noensinne. Øyafestivalen er fortsatt et sted hvor man kan oppdage en rekke nye navn fra inn og utland. I tillegg til åpenbare trekkplastre finner man mange av de mest spennende artistene på Vika, vår minste scene.

2: Hvorfor bør folk velge akkurat deres festival denne sommeren?

Vi presenterer noe av den feteste norske musikken sammen med spennende ting fra utlandet i fantastiske omgivelser midt i Oslo. Såvidt vi vet er det ingen andre norske festivaler som har så mange artister på programmet i år. Øyafestivalen har for mange blitt den perfekte avrundingen av sommerferien og det er ingen grunn til at det ikke skal bli slik i år også. Vi har publikumstrivsel i fokus i alt vårt arbeid og får mange tilbakemeldinger om at vi gjennomfører et usedvanlig hyggelig arrangement.

3: Hva koster det, og hva får man for billettpengene?

Et festivalpass koster 1100,-. Da får man tre dager i Middelalderparken og Klubbdagen (10/8). Klubbdagen arrangeres på omtrent 25 liveklubber i Oslo og fungerer fortsatt etter første-mann-til-mølla-prinsippet. Dersom man kun ønsker å kjøpe dagspass, kan man gjøre dette for 425,-. Nytt av året er Øyanatt, som er nattkonserter på Rockefeller/John Dee for de som vil ha mer festival. Her spiller fire artister/band per natt. For de med festivalarmbånd koster denne ekstra godbiten kun 100,-, for andre 200,-. Disse konsertene har 18-års aldersgrense.

4: Hvordan er mulighetene for overnatting i nærheten av festivalområdet?

Vi har ingen festivalcamping. Størsteparten av vårt tilreisende publikum bor på hotell eller hos venner. Teltentusiaster finner nærmeste campingplass på Ekeberg.

5: Er dere fornøyde med det dere får (eller ikke får) av offentlig støtte? Hvor mange frivillige må til for å drive festivalen rundt?

Vi mottar noe offentlig støtte, men ser behov for mer. Dette gjelder ikke bare oss, men mange av de som driver rockefestivaler. Å lage store utendørsarrangementer innebærer stor risiko. Vi ønsker oss derfor mer forutsigbarhet og en øking i støtten til rockefestivaler generelt.

I år har vi et frivilligbehov på omtrent 900-1000 personer. De fleste av disse er allerede påmeldte. Vi har hvert år et fantastisk og engasjert frivilligkorps som vi ikke får rost nok.

Festival: Eikerapen Roots Festival
Når: 4. - 7. august
Hvor: Eikerapen, Åseral Kommune (1 time nord for Kristiansand og Mandal)
Trekkplastre: Knut Reiersrud, Arild Andersen & Kirsten Bråten Berg Quartet, Steinar Albrigtsen, William Hut & The Fashion Park Rangers, Eriksen, Vestlandsfanden, Christer Knutsen, Erlend Ropstad ++


1: Hva slags musikkprofil legger dere opp til?

- Vi kombinerer det beste innen folkemusikk, blues, country, americana, world og annen musikk som faller mellom disse sjangrene. Med andre ord, roots. Det er viktig for oss å ha en god blanding av kjente og etablerte artister og mindre kjente artister som er på vei opp og som vi tror vil markere seg i fremtiden.

2: Hvorfor bør folk velge akkurat deres festival denne sommeren?

- Vakker natur, hyggelige mennesker, intim og jordnær stemning som er kjemisk fri for show off konkurranse og snobberi. Ikke minst har vi et program som oser av kvalitet og skiller seg klart ut fra den store mengden. Kan også nevnes at vi har åpningskonsert 700 meter inne i fjellet...

3: Hva koster det, og hva får man for billettpengene?

Åpningskonsert i Skjerka Kraftverk 220,-; Festivalvorspiel m/Christer Knutsen og Erlend Ropstad 150,-; Helgepass (fre+lør, 10 konserter) 570,-; Avslutningskonsert i Åseral Kyrkje 180,- Alle priser er inkl. billettavgift. Gratis inngang på lørdag formiddag med egen barnefestival (BarneRoots), jam session og Am Car utstilling.

4: Hvordan er mulighetene for overnatting i nærheten av festivalområdet?

Vi har egen festivalcamping ved festivalområdet og det finnes flere hoteller og utleiehytter med buss direkte til festivalen. Vi har også busser t/r fra de fleste byene ved kysten, som Kristiansand og Mandal.

5: Er dere fornøyde med det dere får (eller ikke får) av offentlig støtte? Hvor mange frivillige må til for å drive festivalen rundt?

Vi er veldig fornøyd med den støtten vi får av det offentlige og mener også at denne støtten er helt nødvendig for å skape gode kulturtilbud i utkantstrøk. Når det er sagt, festival er et risikoprosjekt og vi kan selvsagt alltid ønske oss bedre marginer.

Under festivalen har vi ca 200 frivillige, noe som er ganske godt gjort i ei bygd med 900 innbyggere. 17 av disse er gruppeledere som også er involvert i planleggingen av festivalen.

Festival: Sivil Ulyd
Når: 9. - 11. juni
Hvor: Scenene Blå og Fabrikken, Grünerløkka, Oslo
Trekkplastre: El Caco, Thulsa Doom, Ravi & DJ Løv, Karpe Diem, Klovner i Kamp, Mormones, Råtasseriet mm.


Sivil Ulyd er en tre dagers kulturfestival for alle, av og med sivilarbeidere.

1: Hva slags musikkprofil legger dere opp til?

Blanda Norske drops. Pop, Rock, Hardrock, HipHop, Køntri, Humor, og Elektronica. Nye up and coming artister får prøve seg i samspand med etablerte acts. Alt skal være av høy kvalitet. Vi har hatt intens demolytting på mindre acts og gått for liverykte på de "Større" banda. Festival skal være minst mulig kødd/promo og størst mulig kvalitet.

2: Hvorfor bør folk velge akkurat deres festival denne sommeren?

Sivil Ulyd bør folk dra på fordi det er Norges billigste festival samt at den er ekstremt fredelig da den er arrangert av pasifister og millitærnektere. Utover det fordi kvalitetet på programmet samt sammensetningen av kveldene gjør festivalen unik og eksklusiv. Dessuten er intimiteten fantastisk med Akerselva som putrer forbi, til utepils på blå og grilling ved fabrikken.

Men generelt bør folk velge å dra på flere festivaler denne sommeren og få med seg det enorme mangfoldet av bra musikk over hele landet.

3: Hva koster det, og hva får man for billettpengene?

Hvis man går på absolutt alle konsertene under festivalen. dvs at man ser 25 forskjellige band på 6 forskjellige arrangement og betaler seg inn alle steder må man totalt ut med 380 spenn. Dersom man bare vil ha en liten bit av programmet betaler man kun for det. Vi har valgt å legge opp temakvelder med en pris pr kveld hvor prisene varierer fra 60 til 90 kr. Altså latterlig billig. OG! Er man sivilarbeider med gyldig vernepliktsbok får man dekket reisen til
Oslo, samt 300 kr i lommepenger, billigere drikke og gratis inngang til samtlige konserter. Slå den!

4: Hvordan er mulighetene for overnatting i nærheten av festivalområdet?

Meget gode. Kanskje ikke med telt, men Oslo har jo ganske mange andre steder man kan kræsje. Sofaen min f.eks.

5: Er dere fornøyde med det dere får (eller ikke får) av offentlig støtte?

Ja. Det er jo velferden som støtter festivalen og de er jo en del av offentligheten. Selv om budsjettet ikke er gedigent er det stort nok til at vi kan arrangere en utrolig hyggelig festival som ikke har store sponsorer som skriker deg i fjeset. Det er jo på mange måter et underskuddsprosjekt, men også et markedsføringsgrep for sivilarbeid og millitærnekting, kultur og fred.

- Hvor mange frivillige som må til for å drive festivalen rundt? Tja, det er jo første gang vi arrangerer men vi har samla rundt 50 stk som vi tror skal greie å løfte oppgavene selv om det kommer til å bli enkelte ildsjeler som ikke kommer til å ha mye fritid de siste ukene.

Ballade mottar gjerne svar på overnevnte spørsmål fra alle som har en festival de vil reklamere litt for. Det spiller ingen rolle om festivalen er stor eller liten, eller hvilken sjanger man har siktet seg inn på. Om vi i tillegg får vite når og hvor festivalen skal være, og hvem som er de største trekkplastrene, blir vi veldig glade. Send en e-post til ballade@mic.no, førstemann til mølla-prinsippet gjelder! - Redaksjonen

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Popular Music, Concerts, Funding