Nye ideer og internasjonalt samarbeid
Ensemble Denada drar til Jazzahead i Bremen med en smakebit på sitt kommende album.

Det er påmeldt i alt 30 selskaper og 37 personer på den norske standen på Jazzahead som blir koordinert av Norsk jazzforum og Music Norway. Deltagelsen vitner om at Jazzahead har utviklet seg til å bli en viktig møteplassen for europeisk jazz.


- Komprimert internasjonal setting
Helge Lien Trio gjør konsert i Jazzaheads konsertprogram Europen Jazz Meeting, og Andrea Rydin Berge og Ensemble Denada skal gjøre konserter på Jazzaheads Skoda Clubnight-program. Ensemble Denada skal ha offisielt slipp av sitt nye album Windfall i flere formater høst, men lanserer en smakebit i CD-versjon på Jazzahead, som foregår fra 25. - 28. april.

- Jazzahead har blitt jazzens kanskje viktigste møtested i verden, og en slippkonsert her, at på til i det studioet der musikken er spilt inn, er en morsom og kanskje nyttig kombinasjon, sier Anders Eriksson, produsent, prosjektleder og musiker i Ensemble Denada.

Jazzahead har etablert seg som den viktigste møteplassen for jazz i Europa med over 7000 besøkende, inkludert 2250 profesjonelle deltakere fra 31 ulike land. Messehallen inneholder over 500 utstillere innenfor plateselskap, agenter, spillesteder, media m.m.

Jazzahead organiserer matchmaking sessions for å tilrettelegge for nettverksarbeid og for å bringe potensielle næringsaktører sammen. Les mer om matchmaking på denne linken.

- Det er en komprimert, internasjonal setting inne på selve messa; det tar deg ett minutt å gå fra en australsk festival til et finsk plateselskap, og da kan du få med deg visittkortet fra en ungarsk agent på veien. Og så er det en opptur å se alle disse menneskene som er opptatt av det samme som deg selv, sier Eriksson.


“Jazz bundle on the road»
Akkurat nå handler det om et nytt album for Ensemble Denada, som skal gi ut Windfall på selskapet Ozella.

- Det blir spennende. Som kjent er jo hele fenomenet med salg og distribusjon av innspilt musikk i støpeskjeen. Det ligger en opsjon på ytterligere to utgivelser i kontrakten. Ensemble Denada har spilt i 10 land utenfor Norge, og veien videre går både i og utenfor Norge. Men framtiden vil definitivt handle om musikalsk utvikling, nye idéer. Og det vil handle om internasjonalt samarbeid. Vi er noen som har en idé om en felles turnébuss, med plass for flere band. "Jazz bundle on the road", på en måte.

Ensemble Denada var på turné i Italia ved juletider. Les turnédagboken på sidene til Jazz i Norge.

- Hvordan er vilkårene for band av Ensemble Denadas størrelse - og i hvilken grad er man avhengig av støtte for å få butikken til å gå rundt?

- Ensemble Denada er like avhengig av offentlig støtte som f. eks Stavanger Symfoniorkester. Men vi som alle andre i det frie feltet må finne måter å drifte på med smuler av overføringene til symfoniorkestrene. Dette er et paradoks, fordi det etter hvert er stor enighet om at det er det frie feltet som står for det meste av nyskapningen på musikkområdet.

- Jeg tror jammen jeg skal tørre å påstå at det ute i Europa er nettopp jazz, folkemusikk, elektronika og samiske uttrykk som etterspørres fra Norge. Brahms og Beethoven og annen orkestermusikk er man ganske god på selv.


De nordiske landene arrangerer Nordic Happy Hour på Jazzahead fredag 26. april mellom 16 og 18 på standene E02, E04, E06, D10 og D12.

For spørsmål, ta kontakt med Jonas Vebner på Music Norway sitt Central European kontor: jonas@musicnorway.no eller Øyvind Skjerven Larsen i Norsk Jazzforum: oyvind@jazzforum.no