Kulturnatt i Oslo på fredag
Fredag 3. juni kan du i Oslo ta natta tilbake med god samvittighet. Kulturnatt Oslo arrangeres nemlig for første gang. Prosjektleder Kristin Danielsen i Arts Management har full kontroll, i følge et intervju Marit Karlsen gjorde med henne for festivalavisen til Musikkfest Oslo. - Ideen med Kulturnatt er å åpne byen opp for publikum og vise det de hemmelighetene som finnes i vår egen by, sier Danielsen.
Tanja Orning, Kyberia (260x392)

Av Marit Karlsen

Hvorfor Kulturnatt, Kristin Danielsen?

- Oslo trenger et nattestilbud, altfor mange steder er stengt etter arbeidstid eller stengt for publikum, og ideen med Kulturnatt er nettopp å åpne byen opp for publikum og vise det de hemmelighetene som finnes i
vår egen by. Kulturnatt er et konsept som min kollega Agnes Kroepelien og jeg har vært oppmerksomme på lenge, og da vi selv opplevde Kulturnatt i København i 2003, likte vi ideen og gjennomføringen så
godt at vi ønsket å få til dette også i Oslo.

Hvordan virker Kulturnatta i Køben?

- I København så vi at dette virket samlende på alle som deltok. Alle gikk med kulturnattbutton på brystet og vandret fra sted til sted i natten. Vi likte spesielt godt at kulturbegrepet var bredt, da det gjør at det årlig vandrer ca. 100 000 københavnere fra sted til sted - uten at de trenger å være særskilt interessert i kultur for å delta, eller for å finne noe som passer for dem. Oslos kulturtilbud står faktisk ikke tilbake for noen av de andre nordiske byene, og vi hadde lyst til å prøve hvordan det ble når alt ble samlet på et brett - og servert i løpet av en kveld.

Kulturnatt arrangeres årlig med stor suksess i andre byer også, som Paris, Roma, Brussel, Barcelona, Montreal og Reykjavik. Hvordan er programmet under Kulturnatt Oslo sammenlignet med disse
hovedstedene?

- Flere av disse har holdt på lenge, for eksempel har København gjort det i over 10 år. De fleste er nok mer omfattende enn oss, men innholdet er stort sett det samme. I Paris har de en mye spissere
profil mot samtidskunst, det samme gjelder i Roma. Men generelt har kulturnettene det felles at de skal ha et bredt program hvor det skal finnes noe for alle. Det mener jeg vi har fått til for Kulturnatt Oslo også.


Det finnes også byer i Norge som har gjort dette tidligere; Haugesund, Bergen, Stavanger og Trondheim. Men det har aldri vært gjort her i byen. Måtte det virkelig en hundreårsmarkering til for at Oslo tør kline til med en kulturnatt?

- Vi fant en god samarbeidspartner i Hundreårsmarkeringen. De tok utfordringen og står som arrangør av Kulturnatt. Vår oppgave var å gå fra dør til dør på alle stedene vi ønsket å ha med for å måle respons og begeistring, og den fikk vi. I dag har vi 45 steder som skal gjennomføre 150 arrangementer på en kveld, det er temmelig bra til å være første gang!

Den største utfordringen med Kulturnatt?

- For oss som prosjektledere er det helt klart en utfordring å gjøre et så stort prosjekt for aller første gang. Det er jo mange som kjenner til konseptet fra før, så forventningene vil naturlig nok være høye.
Programmets innhold avgjør om publikum kommer, så vi håper vi har klart å gjøre det omfattende og variert, og bygget opp på en OK måte.


Arrangeres Kulturnatt Oslo kun i år, i anledning 100-årsjubileet, eller er det kommet for å bli?

- Godt spørsmål! Vi ser gjerne at Kulturnatt er kommet for å bli, og vi ønsker å fortsette med dette i mange år fremover, slik det er gjort i andre byer. Men vi kan ikke gjøre dette helt alene, vi trenger en
samarbeidspartner som kan ta over når Hundreårsmarkeringen ikke lenger eksisterer. Vi får se om Oslo Kommune vil være en naturlig arvtager, eller om vi må se oss om etter andre løsninger. Først og
fremst gjenstår det å se hvordan det går 3. juni, for det er jo da publikum viser om dette er noe de vil ha i hovedstaden!
tet!
Programmet for Kulturnatt Oslo ble lansert 19. mai i et eget programhefte.

Foruten musikkarrangement i alle sjangere og uttrykk, er dette bare noen av de andre tingene du kan ta deg til fredag 3. juni:



Billetten er en button som gir adgang til alle arrangement. En kulturnattbutton koster 100kroner. Gratis t.o.m. 16 år. Mer informasjon finner du på http://www.kulturnatt-oslo.no/.

Artikkelen er opprinnelig publisert i Musikkfest Oslo-avisen, og gjengis med velvillig tillatelse av artikkelforfatter Marit Karlsen og prosjektleder Øystein Ronander.

Av Marit Karlsen Foto/illustrasjon: