The Emotion Organ: Asheim og Steggell spiller på følelsene
Akademi for Scenekunst i Gamlebyen i Fredrikstad inviterer til den offisielle presentasjonen av kunststipendiat Amanda Steggell og verket The Emotion Organ. Dette prosjektet, som er gratis for alle, beskrives som en praktisk/teoretisk utforskning av begrepet "synaesthesia" i kunsten, inspirert av bl.a. kultforfatteren Philip K. Dick.

Stipendprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid er en parallell til forskerutdanningene organisert som doktorgrads-programmer. Programmet skal sikre kunstnerisk utviklingsarbeid på høyeste nivå og skal føre fram til kompetanse som førsteamanuensis. Stipendprogrammet er blant de første innen dette feltet i Europa. Britiskfødte Amanda Stegell er den første som har gjennomført et slikt program ved Akademi for Scenekunst, Høgskolen i Østfold.

"Mind, the Gap" er en praktisk/teoretisk utforskning av begrepet synaesthesia i kunsten, fra 1900-tallets fargeorgler til bruk av lukt, lyd og psykedeliske droger i live-sammenheng.

I en årrekke har Amanda Stegell vært basert i Oslo som koreograf og kunstner, der hun har initiert og gjennomført en lang rekke sceneforestillinger, installasjoner, workshops mm, alene og/eller i gruppesammenheng (med Motherboard og andre). De siste årene har hun jobbet spesielt med henblikk på utprøving av synestetiske virkemidler, og satt disse i en kunstnerisk kontekst.

"The Emotion Organ" omtales som resultatet av denne forskningen; en synestetisk simulakrum-maskin, et instrument der spilleren ikke bare lager musikk men også gjennom forskjellige effekter og virkemidler spiller på følelser (bl.a. inspirert av Philip K.Dick og stemnings-orgelet i science-fiction klassikeren "We can build you" fra 1972.)

Effektene av å spille på orgelet betegnes som "uforutsigbare", og skal "bringe spillerens indre emosjonelle reise til overflaten på en særegen måte".

Uten elektrisitet kan det dessuten spilles som et vanlig pumpeorgel (konstruksjonen er basert rundt et Östlind & Almquist salong-orgel fra 1895). Men med strøm tilkoblet blir orgelet mange ting; fra et modifisert musikkinstrument til et stille, aromatisk spillkonsoll eller rett og slett en fotdrevet vifte.

- Å spille på det kan sammenlignes med å fly et veteranfly inn i solnedgangen, eller å vandre gjennom en hage full av duftende blomster. Det er mottakerens sanseapparat som ligger i potten. Ved å samhandle fysisk med instrumentet oppstår det et merkverdig og fascinerende spill mellom lyd, farger, lukt og bevegelse, heter det i pressemeldingen Ballade har mottatt.

Program lørdag 13. januar:

* Kl 13.00: Dørene åpner, kaffe/snacks
* Kl 13.30: Velkommen ved Carle Lange, dekan ved Akademi for Scenekunst og veileder for prosjektet
* Korte improvisasjoner på The Emotion Organ ved Amanda Steggell og spesialinvitert gjest Nils Henrik Asheim
* Pause
* 15.00: Amanda Steggell gir en kort presentasjon på engelsk av The Emotion Organ til medlemmene av den internasjonale bedømmingskomiteen og gir dem mulighet for å prøve orgelet.
* Publikum får mulighet for å prøve.
* 17.00: Dørene stenges

Program søndag 14. januar:

* Kl 11.00: Velkommen ved Elin Nesje Vestli (rektor ved Høgskolen i Østfold)
* Muntlig presentasjon av prosjektet Mind, the Gap ved Amanda Steggell (engelsk)
* Kl 12.00: Spørsmål fra bedømmelseskomiteen (ca 1 time)
* Spørsmål fra publikum
* Åpent til kl 17.00.

Begge dager serveres det kaffe, te og snacks.Det er gratis adgang.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Genre\Classical, Genre\Classical\Contemporary, Sound Engineering, Multimedia, Theatre