Telenor, politikere og pirater
INNLEGG: Hvorfor griper ikke regjeringen inn mot ulovlig nedlasting av åndsverk, spør Ragnar Bjerkreim, Tore Hansen og Henning Kvitnes.

Hvorfor griper ikke Samferdselsminister Liv Signe Navarsete inn mot Telenor og Justisminister Knut Storberget inn mot ulovlig nedlasting av rettsbeskyttet materiale?

Og hva kan kulturminister Trond Giske gjøre?

Ragnar Kårhus, leder for Telenor Norge, hevder i en pressemelding at ”om en internettleverandør skal kontrollere og ta stilling til hva internettbrukerne kan og ikke kan laste ned, er det like galt som at Posten skulle åpne og lese brev og avgjøre hvilke som skulle leveres”. Og: "selv om en stige brukes til innbrudd, kan man ikke gå etter stigeprodusenten."

Dette er pølsevev i inntjeningens navn!!

Vet ikke Telenor at kundene laster ned ulovlig via Pirate Bay? Trenger selskapet å sjekke trafikken for å få vite det??

For å fortsette tankegangen hans:

Hvis postmannen vet at han bærer ut barneporno eller hvitt pulver uten å reagere, så er han pr definisjon medskyldig. Det er også god grunn for å mistenke han for korrupsjon. Og hvis postvesenet eller tollen har skjellig grunn til mistanke om at postpakker eller brev inneholder ulovligheter så blir pakkene og brevene sjekket for sitt innhold. Hvis medarbeiderne vet hva forsendelsene inneholder og vet at innholdet er ulovlig, og likevel sørger for at forsendelsen kommer fram, er de da ikke medskyldige ?


De aller viktigste argumentene Telenor har brukt og bruker for å få solgt større båndbredde til privatpersoner er raskere nedlasting av film, musikk og spill.

Vet ikke Telenors ledelse og samferdselsminister Liv Signe Navarsete at den vesentligste delen av nedlasting av de tre nevnte og rettsbeskyttede faktorene er ulovlig og at det bare er Telenor og aktører som Pirate Bay som i felleskap tjener penger på dette?

Og hva med Justisminister Knut Storberget? Vet heller ikke han at ulovligheter foregår?

Er det ikke på tide å be om at de ansvarlige ministrene for telekommunikasjon, justis og kultur kommer med bindende kunngjøringer for å minske dette ranet?

Eller er de redde for de som ønsker fri tilgang på gratis musikk, film og litteratur og som forsvarer seg bak personvernet?

Vi vet at politikerne er enige med oss om at situasjonen er uholdbar. Men de gjør ikke annet enn å si dette.


Alle vet nå at det sitter folk i alle aldre rundt om og laster ned ulovlig. Og alle som laster ned vet at dette er ulovlig. Vi må vel erkjenne at dette ikke er noen nyhet. Jeg tror heller ikke at det har noen hensikt å nagle noen for at de ikke kunne forutse dette.

Det er piratene som stjeler.

Det er vondt å være vitne til at en hel bransje blir rasert.

Nå stopper Datatilsynet jakten på nettpiratene.Advokatfirmaet Simonsen har siden 2006 hatt lov til å logge IP-adresser i jakten på ulovlige fildelere. Nå drar Datatilsynet ut nettkabelen iflg media.

Her er grunnen: "Nærmere tre år etter, er det ikke kommet noen politiske signaler på hvilke virkemidler rettighetshavere skal kunne benytte. Derfor skal konsesjonen ikke fornyes», skriver Datatilsynet i avslaget.

Holdningskampanjer virker til en viss grad men det er politikerne som sitter med nøkkelen til strategiske grep.

Post- og teletilsynet har fattet et vedtak som pålegger nettleverandører å frigi informasjon om hvem som skjuler seg bak en IP-adresse til rettighetshavere. For å få tilgang til informasjonen må rettighetshavere legge frem dokumentasjon på at det foreligger mistanke om at IP-adressen har blitt misbrukt for nedlastning av rettighetsbeskyttet materiale. En domstol må så avgjøre om mistanken er stor nok til at informasjonen kan utleveres. Ikke akkurat strakstiltak, med andre ord.

I Sverige oppretter de som norske medier ynder å kalle ”Pirate Bay-gutta” fond for rettslig å hjelpe stakkarne som piratkopierer. Hadde de penger likevel??

Er kulturarbeidernes evne til å kunne betale regninger med penger fra lønn for utført arbeid viktig nok ? Hvem andre ville ha tålt at arbeidsinnsatsen fritt kan benyttes av alle som vil uten å betale for det???

”Pirate Bay-Gutta” ble dømt. Men vi tror det vil gå flere år før en dom eventuelt blir rettskraftig. I mellomtiden fortsetter dette marerittet på nettet.

Tåkefyrstene i SV prøver å låte problemløsende. Men ingen skjønner hvor de vil i denne saken.

Vi vil ikke ha fond fra staten til å betale lønna vår. Vi håper på at de som liker å høre på musikk skal laste den ned og betale for det. Eller lytte til musikken fra lovlige tjenester. Det finnes gode valg nå. Fond skal brukes til prosjekter, utvikling og verdig trengende. Og partier i opposisjon kan si hva de vil uten å måtte stå til ansvar for det.


Så kjære Liv Signe Navarsete, Knut Storberget og, for den saks skyld, Jens Stoltenberg: Hva vil dere gjøre konkret for å minske eller stoppe ulovlig nedlasting av rettsbeskyttet materiale? Både i sin alminnelighet og gjennom Telenor?

Hvis dere vil svare, kan dere vennligst være konkrete?

Skjønner dere at vi synes at dere er tafatte i denne saken?


Ragnar Bjerkreim er komponist, musikkjøper og tillitsvalgt

Henning Kvitnes er artist, komponist, tekstforfatter og musikkjøper

Tore Hansen er komponist, tekstforfatter, artist, musikkjøper, Ap-medlem og festivalarrangør



Innlegget har tidligere stått på trykk i VG.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Debate, Internet