- Kulturlivet har ikke misforstått
Gårsdagens møte hos Kulturministeren ble brukt til å informere om Aps tippenøkkel-vedtak.

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) innkalte tirsdag til et møte for å forklare endringene i tippenøkkelen til mange av organisasjonene som har protestert på dem.

- Kulturministeren brukte møtet til å informere om hva forslaget innebærer, og ta i mot spørsmål fra de fremmøtte. Nå skal organisasjonene ha et møte seg i mellom på torsdag, før det blir et nytt møte med ministeren i neste uke, sier Renée Rasmussen, forbundsleder i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) og en av dem som var tilstede på møtet.


Ikke misforstått
Underskriftskampanjen mot endringen har samlet over 25 000 underskrifter.

- Kritiske røster har hevdet at kampanjen er misforstått. Vet folk hva de har skrevet under på?

- Jeg tror ikke Kulturlivet har misforstått, slik det har blitt hevdet. Samtidig var det greit med en gjennomgang av saken og de enkelte elementene i vedtaket. Jeg synes det er veldig positivt at ministeren har sett at det er et behov for å informere, og at det blir gjort i møter med organisasjonene. Når det gjelder underskriftskampanjen, må en huske på at vi og de fleste andre skrev under før forslaget til endring av tippenøkkelen ble vedtatt. Det er forskjell på hvordan man mobiliserer før et vedtak, når man føler at man fortsatt kan påvirke utfallet i større grad, og hvordan man handler etter at vedtaket er gjort. Nå har organisasjonene bak kampanjen fått mer informasjon, og så få vi se hva vi konkluderer med når vi møtes igjen på torsdag, sier Rasmussen.


Viktige erfaringer
Magnar Bergo, daglig leder i Norsk Musikkråd og frontfigur for kampanjen mot endring av tippenøkkelen, var også til stede på møtet. Han forklarer at aksjonen mot forslaget i utgangspunktet var tenkt som et stunt med en ukes varighet, men at den siden har utviklet seg.

- Det er verdt å merke seg at kulturlivet i direkte politisk aksjon aldri før har samlet seg bak et krav på tvers av sjangre og profesjonalitet slik som her, hvor 62 organisasjoner og 25.000 underskrifter er med. Erfaringer gjort i denne prosessen kan helt klart brukes videre, og kan vise seg å være hovedbeholdningen, uavhengig av tippenøkkeproblematikken.

- Ap har hevdet at aksjonen er basert på en feil oppfatning av vedtaket – hvordan ser du det nå?

- De har sagt vi ikke kan regne, har dårlig selvtillit, er underdogs, så det er heller ikke noe nytt. De refererer da til at en del har uttrykt usikkerhet rundt garantien for at endringene på kort sikt ikke skal ramme kulturen. Aksjonen har aldri gitt uttrykk for bekymring for budsjettet, eller målet om kulturløftet så lenge vi har en rød grønn regjering.


Dårlig prosess
Selv om det ikke er bekymring rundt finansieringen av kulturlivet med sittende regjering kan ikke problemet reduseres til et rent budsjetteknisk spørsmål, mener Bergo.

- Det viktigste er at dette har vært en forferdelig dårlig prosess, og et dårlig vedtak. Kulturministeren sa faktisk på møtet at hun var en av arkitektene bak forslaget slik det ble. Når ministeren går inn og er med på å forberede forslaget til landsmøtet som har konsekvenser for hvordan kultur blir finansiert, synes vi det er urimelig at vi ikke blir invitert til å være med på å utforme det. Hvis finansieringen av idretten skulle endres, ville det vært utenkelig at de ikke ble hørt. Det å holde oss utenfor prosessen er i seg selv grunn nok til å reagere.

Av Carl Kristian Johansen og Espen A. Eik Foto/illustrasjon: og
Debate, Politics