"Et Norge i Krig": Hvem stoppet programmet?
Det kontroversielle radioprogrammet "Et Norge i Krig" ble nylig besluttet tatt av luften. Ballade har i den forbindelse intervjuet radiosjef Nils Heldal og Petre-sjef Marius Lillelien, som er enige om det meste - men ikke om hvor raskt programmet skulle legges ned. Nils Heldal sier at avgjørelsen var hans alene, og bl.a. ble fattet fordi han selv ble "utrolig deprimert" av programmet. - Det er ikke med noe lett hjerte at jeg må godta beslutningen om å fjerne programmet fra Petre, sier Lillelien, som innrømmer at det ligger mange og lange diskusjoner bak nedlegggelsen.
Marius Lillelien, 2003 (Foto: NRK) (200x257)

Av Knut Steen

I følge opplysninger Ballade har mottatt, var ikke Petre-ledelsen glade for avgjørelsen om å legge ned "Et Norge I Krig" alt nå. Avgjørelsen skal i følge de samme kildene ha blitt tatt av deg - men etter sterkt påtrykk fra kringkastingssjef John Bernander selv. Er dette en riktig fremstilling, Nils Heldal?

- Nei, svarer radiosjefen kontant. - Nå skal man jo ikke kommentere sånne anonyme kilder, for de sier ofte mye rart. Men jeg skal gjøre et unntak: Bernander har ikke vært det ivrigste medlemmet i Kristophers fanklubb, men han har gitt oss mulighet til å programsette ham slik vi selv ønsket. Det er riktig at Marius Lillelien hadde sett for seg at "Et Norge i Krig" skulle gå til sommeren, men Marius forstår og respekterer grunnene til at jeg nå har sagt at det får holde med en sesong.

- Masser av folk mener at jeg er verdens største idiot

Hvorfor stoppet du programmet, etter at redaksjonen hadde gjort det de hadde blitt bedt om, nemlig å lage et tungt, satirisk program med fokus på de mørke sidene i samfunnet?

- Jeg kan begynne med hvorfor vi ville ha det på: Vi ville kjøre det drøyeste radioprogrammet i Europa, utfordre grenser, kjøre lunsj-show om død og fordervelse. Men dette er ikke noe tre som vokser inn i helvete. Nå har vi gjort det, men det holder med en sesong. Vi stopper ikke dette programmet på grunn av noe spesielt innslag, det var helheten som gjorde utslaget. Det ble rett og slett for drøyt.

Men var det ikke det som dette programmet skulle være? Har redaksjonen rett og slett gjort en for god jobb?

- Det kan du godt si, sier Heldal. - Selv ble jeg utrolig deprimert av å høre på programmet over tid. Da tok jeg kontakt med Marius, og sa at vi måtte avslutte programmet. Hva som skjer med gutta etterpå vet jeg ikke, men de er jo veldig attraktive om dagen.

NRK legger nå ned et program som har trukket 100 000 faste lyttere etter kun to måneder - lyttere som neppe er så enige med deg i at programmet er for drøyt. Avslutter NRK programmet alt nå fordi Schau ikke er en verdig representant for de kjerneverdiene NRK skal formidle?

- Nei. NRK skal utfordre, Petre skal utfordre - og Schau har vært en av de fremste eksponentene for akkurat det. Dette har ikke noe med lyttertall å gjøre, jeg vet at mange har likt dette programmet. Jeg har fått masser av mailer fra folk som mener jeg er verdens mest komplette idiot. Det er jeg vant til. Forskjellen denne gangen er at brevene er saklige, og har kommet fra ganske skriveføre mennesker.

Lillelien: - Ikke med lett hjerte

Også Petre-sjef Marius Lillelien, som i mange år har vært Heldals trofaste våpendrager, har de siste dagene blitt bombardert med engasjerte brev om å beholde "Et Norge I krig" på luften.

- De sterke reaksjonene gjør inntrykk på meg, innrømmer Lillelien. - Jeg blir litt trist og glad på samme tid, fordi dette engasjementet viser at vår radio betyr en masse for mange mennesker. Jeg skjønner lytterreaksjonene godt, fordi det er et virkelig bra program som nå blir tatt av.

Lillelien bekrefter og gjentar mye av Heldals oppsummeringer av saken, men legger ikke skjul på at dette har vært en tøff beslutning for ham personlig.

- Det er Nils som satte ned foten. Som radiosjef for NRK er Nils min sjef, så jeg må bare forholde meg til det. "Et Norge I Krig" er noe av det drøyeste som har blitt sendt på NRK, så vi så aldri for oss at programmet skulle få en like lang levetid som "Norge Rundt", for å si det sånn.

Kristopher Schau har tidligere utført en rekke kontroversielle og rimelig ramsalte stunts på oppdrag av NRK og Petre - er det elementet av politikk og samfunnskritikk som gjør at han og redaksjonen denne gang har gått over streken?

- Nei, vi legger ikke ned programmet fordi det inneholder politisk satire. Men serien har uten tvil vært det drøyeste som noen gang er sendt på NRK, og har inneholdt mye sprengstoff - bl.a. i hvordan redaksjonen har blandet journalistikk og underholdning i forhold til veldig alvorlige temaer. Det er likevel ikke med noe lett hjerte at jeg nå må godta beslutningen om å fjerne programmet fra Petre. Det ligger mange og lange diskusjoner bak denne avgjørelsen. Jeg skal ikke legge skjul på det.

I følge Ballades kilder skal du ha oppfattet denne situasjonen som så alvorlig at du vurderte stillingen din som Petre-sjef?

- La meg si det sånn: Jeg har i hvert fall bestemt meg for å fortsette. Så langt kom det altså aldri.

Del to av dette intervjuet, som bl.a. kommer nærmere inn på temaer som takhøyde, lytterengasjement og grensetrekking i NRK, publiseres i morgen.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon: