Honningbarna: På pur f-gøy
Kamuflert med verdens søteste bandnavn tar noen unge sørlandspunkerne et oppgjør med det etablerte. I sommer skal guttedrømmen leves ut.

Man skal ikke skue hunden på hårene, ei heller Honningbarna på navnet. Guttene fra Kristiansand spiller ikke så søt musikk som navnet gjerne tilsier. Vokalist og cellist, Edvard Haraldsen Valberg, gir en pekepinn på hvordan bandet høres ut.

- Idealet er å oppnå en energi med musikken vår – en energi som er frampå og oppi trynet på folk, så vel som en energi som får folk til å stå samlet. Når vi da bruker en uvanlig besetning og en aggressiv sound, blir det litt spesielt. Vi er skolert på forskjellige måter og har forskjellig musikalsk bakgrunn. Men la oss kalle det punk, konstaterer han. Selv spiller han også klassisk musikk på celloen.

Det var på Vågsbygd videregående skole at Edvard, Christoffer Trædal og Fredrik Justnes (gitar), Mathias Johansson (orgel), Lars Anfrido Emmelthun (bass) og Anders Eikås (trommer) fant hverandre. De likte mye av den samme musikken, og så seg lei av å kun konsumere musikk. De ville spille selv, og dermed var bandet ”Å faen” stiftet.

- Det var blandede mottagelser på det tidligere navnet, vi bor tross alt på det blide sørland. Derfor tenkte vi at vi like gjerne kunne gå rett til ytterpunktet.

På motsatt side av skalaen fant bandet navnet Honningbarna, som siden navnebyttet blant annet har blitt ukas Urørt (uke 16) og skal spille på flere festivaler i sommer.

- Vi er unge og in it for the kicks, så nå skal vi spille, ha det gøy og promotere oss selv – det er en guttedrøm, sier Valberg, som er takknemlig for hjelpen de har fått fra blant annet Urørt, P3 og Rock City i Kristiansand.

På reinspikka søgnedialekt roper bandet ut aggressive verselinjer med anarkistisk punkestetikk, og tekstene bærer preg av revolusjonære undertoner som gjerne kaster dritt om det etablerte.

- Å synge på dialekt har alltid vært et bevisst valg, og på mange måter det som føles naturlig. Det skaper også en kontrast til budskapet, tekstene og imaget. Det er aggressive tekster og riff, og å ha med dialekten fra bibelbeltet selv er et gøy valg for oss, forteller Valberg.

Bandet spilte forleden på Norwegian Woods Underwood-scene etter å ha blitt plukket ut til å spille med syv andre P3 Urørt-artister. I sommer skal de blant annet spille på Øya og Hove.

- Det er gøy å spille for publikum som ikke har hørt oss, og prøve å frelse dem over til vår side. Det er Honningbarnas misjonering, vi tar opp konkurransen mot bibelbeltet, ler Valberg.

Av Marius Svaleng Andresen Foto/illustrasjon: