Verdensomspennende folketoner
Folkemusikkscenen Columbi Egg i Bergen har offentliggjort vårens program. Her blir det mulig å møte artister fra hele verden.
Tindra, 2005 (360x239)

Columbi Egg presenterer blant annet cubansk, kinesisk og karibisk musikk i år. Publikum kan også få oppleve Sigrid Moldestad med sin folkemusikkforestilling Taus, Kouame Sereba og Rolf-Erik Nyström i den norsk-afrikanske duoen Dozo og hardingfelemester Knut Hamre med svenske og finske venner. Andre land som er representert på Columbi Eggs vårprogram er bl.a. Burkina Faso, Frankrike, Shetland, Slovakia, England og Bergen.

Grønn bonus

Columbi Egg fortsetter også i år med sitt tilbud om grønne bonuspenger: Utøvere som kommer over fjellet østfra får 200 kr. hver i hver retning som oppmuntringspenger om de bruker tog eller buss.

- Vi har fått meget god respons fra utøverne på dette initiativet, og ikke få av dem velger å takke ja til tilbudet - og gjør dermed både miljøet og egen lommebok en tjeneste, uttaler Gabriel Fliflet, som står bak Columbi Egg.

De fleste konsertene arrangeres på Hotel Augustin i C. Sundts gate 22 i Bergen. Starttidspunkt er klokken 20.00.

Program (med artistbeskrivelse fra arrangøren)

Mandag 7. januar
”Cuba! Karibia!”: Sarandonga

Denne glade kvartetten spiller temperamentsfull cubansk musikk, med korte avstikkere til omkringliggende land. Her er flere av landets beste latinomusikere med: Luis Enrique Rivera (vokal, maracas, guiro), Eduardo "El Moro" Cedeño (bongos, kubjelle, koring), Torbjørn Sandvik (tres, koring), Lars Martin Vik (kontrabass).

14. januar
”Kina er her. Norge er her”

Seks kinesiske folkemusikere fra øverste hylle besøker Columbi Egg. De møter en norsk forundringspakke, som åpnes av Steinar Ofsdal - fløytespilleren som kanskje var landets første verdensmusiker. I hvert fall er han den eneste med eget klengenavn på kinesisk.

21. januar
Tindra/Britt Pernille Frøholm

Tindra (bildet) har flere ganger gjort stor lykke på Columbi Egg med sin bølgende, organiske musikk, som samtidig både er sofistikert og lettfattelig. Irene Tillung fra Voss spiller akkordeon, Åshild Vetrhus fra Suldal synger, mens Jorunn Marie R. Kvernberg spiller fele og er fra Fræna - og for øvrig med i supergruppen Majorstuen.


Hornindal i Nordfjord har et sprell levende folkemusikkmiljø. Herfra kommer Britt Pernille Frøholm – profesjonell hardingfelespiller med sans både for tradisjonelt spill og samtidsmusikk. Hun er innom Bergen på vei hjem med sin første CD: ”For allje dei”. Irene Tillung spiller med på akkordeon!

4. februar
Sigrid Moldestad: Taus (- med snakking)
På Visekjelleren, Rick´s

Sigrid Moldestad (hardingfele, fele, sang) er en av de svært få som lager forestillinger basert på folkemusikk. I Taus forteller hun historier om ulike kvinnelige spillemenn fra Nordfjord og Sunnmøre på 17- og 1800-tallet. Frem mot år 1900 kom vekkelser, avholdssak og nye kvinneidealer, - og mennene tok helt over som spillemenn. I Taus har Sigrid Moldestad med seg Sigbjørn Apeland (trøorgel, piano), Jørgen Sandvik (gitar, banjo, mandolin) og Anders Hall (bratsj, fele). Regi: Tore Nyseter.

Etter forestillingen leder Millan Persdotter Persson en uformell samtale med Sigrid Moldestad, hvor publikum også er velkommen til å stille spørsmål.

11. februar
”Fransk-fransk-norsk”: Pariselle, Didier, Nyvold

To franske folkemusikere og en norsk doldis-sanger: Didier Olivier (fele, mandolin, sekkepipe, sang) og Emmanuel Pariselle (trekkspill, concertina, sang) kommer fra Sørvest-Frankrike og har spilt i mer enn en mannsalder: sanger og danser fra hjemtraktene, fransk folkemusikk fra andre strøk – og innvandret musikk fra Irland og cajunfolket i Louisiana. Frode Nyvold er en særpreget sanger med en stemme som samtidig er varm og distinkt. Han har et repertoar av norske sjantier, griseviser, skjemteviser m.m.

25. februar
Dozo: Kouame Sereba og Rolf-Erik Nyström

Kouame Sereba (vokal, rytmeinstrumenter, munnharpe m.m.) er en stor musiker og formidler som arbeider på tvers av genregrenser med folkemusikk, jazz, pop, poesi. Han vokste opp i Elfenbenskysten. Var med sammen med bl.a. Kirsten Bråten Berg i kvartetten Frå Senegal til Setesdal. Rolf-Erik Nystrøm er saksofonist med et bredt virkeområde. Samarbeider bl.a. med Frode Haltli (akkordeon) i samtidsmusikktrioen POING, og ikke minst med Kouame i Dozo.

Lørdag 1. mars
”Folkemusikkfest”: Geitungen, Triumvir m.fl.
Gimle, Kong Oscars gate

Tradisjonsrik helaften i Gimle med konsert og dans. Geitungen er rogalandsgruppen som fikk folkelarmprisen for sin siste CD ”Bra kast”. “Årets skiva” mente det svenske musikkmagasinet Lira. Håvard Ims spiller torader, Olav Christer Rossebø mandola, gitar og fele, Vidar Skrede hardingfele, fele og gitar.

Triumvir er en utadvendt og frisk jentetrio med både Gudbrandsdalen og Oppdal i ryggen. Disse er med: Marie Klåpbakken (fele, sang), Rikke van Ommeren (torader), Nina Fjeldet (fele).

Folkemusikkfesten ledes av Gabriel Fliflet som også bidrar med trekkspill og sang - og kanskje flere musikkvenner...

10. mars
”Nordtre”: Knut Hamre, Arto Järvelä, Anders Bjernulf

Tre av broderfolkets beste spillemenn setter hverandre stevne. Knut Hamre er en av dem som ikke gir seg. Etter å ha vært den viktigste budbringeren av tradisjonsmusikk fra Hardanger i flere tiår, er han stadig på veien med nye venner. Denne gangen med Anders Bjernulf - storspelmann fra Dalarna i Sverige - og Finlands mest etterspurte felespiller: Arto Järvelä fra folkemusikkbygda Kaustinen.

31. mars
”Nordsjømusikk”: Burgess, Ådin & Winberg

En engelskmann fra Østfold som synger fransk på norsk, to svensker som spiller norsk totaktsmusikk på snåle instrumenter – og så meget mere. Denne trioen er lett å høre på, men ikke så lett å forklare. Richard Burgess er folkesanger i den engelske tradisjonen, en sangmaker og instrumentalist (concertina, gitar). Patrik Wingård (härjedalspipa, klarinett og sang) og Anders Ådin (gitar, dreielire) er to drevne folkemusikere fra den svenske vestkysten. Havet er felles tema for mange av sangene.

14. april
”Sudan Dudan, Burkina Faso og Slovakia”: Karlberg og Røine, Gonda og Adama

Marit Karlberg (sang, langeleik) og Anders Røine (sang, gitar, banjo, mandolin, fele, munnharpe) byr oss en lavmælt og inderlig musikk: skillingsviser, ballader, slåttestev fra valdrestradisjonen – inspirert av amerikansk old time music. Deres CD ”Sudan Dudan” ble kåret til årets folkemusikkplate av P2 i 2006.

Et møte mellom to fløytespillere fra Burkina Faso og fra Slovakia. Adama Barry er av fulani-folket, spiller den tradisjonelle fløyten douliarou og synger. Han var én av tre bak platen ”Naheddi”, som ble nominert til Folkelarm-prisen 2005. Marek Gonda er en kløpper på en rekke slovakiske fløyter – bl.a. seljefløyte og den enorme overtonefløyten fujara. Disse to bor begge i Bergen, og har fått sansen for hverandres musikk.

28. april
”Nordatlantisk”: Bruner, Henderson, Tveitane, Westgård
”Nordenbalkanisk”: Fliflet og Tveitane

Kevin Henderson er felefantom fra Shetland. Han er med i bl.a. Fiddlers Bid og overtok for legendariske Aly Bain i det like legendariske bandet Boys of the Lough for noen år siden. Bor nå på Milde sammen med Annika Westgård, som spiller hardingfele og synger. Trent Bruner er folkemusikkpianist fra Saskatchewan, Canada med sving i fingrene. Olav Tveitane spiller kontrabass, gitar, cister og synger - for tiden bl.a. i gruppene Spindel og Tørvikbygd. Han er initiativtaker til denne svingende konstellasjonen som opptrer sammen før første gang denne kvelden.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Folk / Traditional, Genre\Folk / Traditional\Ethnic, Genre\Folk / Traditional\Norwegian, Genre\Folk / Traditional\World / Crossover, Concerts