Maritim kulturbærer med variert repertoar i Spania
Marinemusikken vant Spellemannsprisen i 2003 for sitt samarbeid med Erik Bye. I forrige uke var de på turné til Spania, og spilte for alt fra norske prinsessegraver til ei høyst levende, og gravid norsk prinsesse. - Repertoarmessig ønsket Marinemusikken å presentere norsk musikk fra 1800-tallet og fram til i dag. Men kanskje enda viktigere var det å få fram at Forsvaret er mer enn bare gutter i kamuflasjeklær med AG-3. Forsvaret handler også om kultur, skriver Ole Kåre Eide i denne turnerapporten fra det varme syd, der Marinemusikken ble tatt varmt imot av både nordmenn og spanjoler.
Marinemusikken 2004 (Foto: Ole Kåre Eide, FRM) (300x197)

Av Ole Kåre Eide, journalist, Forsvarets Mediesenter

Marinemusikken vant Spellemannsprisen i 2003 for sitt samarbeid med Erik Bye. I forrige uke var de på turné til Spania, og spilte for alt fra norske prinsessegraver til ei høyst levende, og gravid norsk prinsesse. Repertoarmessig ønsket Marinemusikken å presentere norsk musikk fra 1800-tallet og fram til i dag. Men kanskje enda viktigere var det å få fram at Forsvaret er mer enn bare gutter i kamuflasjeklær med AG-3. Forsvaret handler også om kultur.

I åtte dager var Den kongelige norske marines musikkorps, også kalt Marinemusikken, på turné i Spania.

- Det norske Forsvaret har vist seg fra sin beste side. Musikalsk har det vært veldig bra, vi har hele tiden dratt fulle hus, forteller orlogskaptein Truls Sanaker, leder for Marinemusikken.

Til sammen hadde de seks konserter og spilte for mer enn 4000 mennesker.

Variert musikk
Under Spania-turnéen delte Marinemusikken konsekvent inn konsertene i to deler: En klassisk avdeling, dirigert av Leif Arne Pedersen, etterfulgt av en lettere, mer up-beat versjon, dirigert av Lars Erik Gudim.

- Vi er et moderne profesjonelt ensemble, med et omfattende repertoar, sier Truls Sanaker.

Trompetist Erik Eilertsen (23) studerer klassisk ved siden av, men i Marinemusikken spiller han mest jazz. - Det musikalske nivået er høyt, og det er mange mennesker med initiativ og stå på vilje, forteller han.

Eilertsen er løytnant av rang, og har jobbet i Marinemusikken siden august, i tillegg til flere tidligere vikariat. Marinemusikken består av 33 topp motiverte og profesjonelle musikere.

I Spania gikk det mye i folkemusikk og Ole Bull, litt opera fra Händel, filmmusikk fra Flåklypa, samt storband- og jazzarrangement, flere satt sammen av Forsvarets egen dirigent, Lars Erik Gudim. Og så ble det mye Grieg. Selvfølgelig. Spanjolene elsket Grieg. Og hver gang Marinemusikken skulle spille og sopran Åshild Skiril Refsdal synge om Solveig som ventet på at Peer Gynt skulle komme hjem, gikk det et sus av forventning over publikum. Alle har hørt om Ibsen og Peer som løy.

Varmt i kald kirke
Selv synes Sanaker det er vanskelig å rangere opplevelsene opp mot hverandre, men innrømmer at det var spesielt å være i den lille landsbyen Covarrubias, tre timer nord for Madrid. Til daglig bor det 640 her. Like mange var på plass i kirken, hvor messingensemblet til Marinemusikken spilte "Summertime". Og selv i en kald og mørk kirke, i en del av Spania der høst faktisk betyr få varmegrader, blir det etter hvert varmt.

Erik Eilertsen rangerer også besøket i Covarrubias høyt. - Det var utrolig stort å få spille der. Det var tydelig at de satte pris på det vi gjorde. Og i kirken på kvelden var det kjempekoselig: mørkt, intimt og stappfullt, beskriver han.

I den samme kirken ligger den norske prinsessen Kristina begravd. Det er det få som vet. I 1258 giftet Kristina, datter av Håkon Håkonsen, seg med en spansk prins. Hun døde allerede i 1262, men hennes rolle er likevel viktig. Hun er det eneste historiske bindeleddet mellom Spania og Norge, og hvert år finner en egen festival, "Notas de Noruega", sted i landsbyen. Dagen etter at Marinemusikken spilte for prinsessegraven, hadde korpset forflyttet seg til Torrevieja på sørøstkysten. Der deltok de under åpningen av den nye sjømannskirken, sammen med blant annet prinsesse Martha Louise.

Kulturinstitusjon
Opprinnelig skulle trompetist Ole Edvard Antonsen vært med som solist, men han måtte melde forfall. Sopran Åshild Skiril Refsdal derimot er høyt anerkjent både innenfor opera og klassisk sang, og ble blant annet beste norske deltager i Dronning Sonja-konkurransen i 1995, en viktig internasjonal musikkonkurranse.

Marinemusikken har eksistert siden 1820, og er et av fem orkestre som drives av Forsvaret. De har base i Horten, men opererer over store deler av Østlandet. Korpset holder mellom 100 og 150 opptredener i året og reiser med jevne mellomrom til utlandet. De har gitt ut 13 plater og nummer 14 er allerede ferdig innspilt.

- Vi er anerkjent som et av de aller beste militære musikkorpsene internasjonalt, sier Truls Sanaker. Han beskriver korpset som en av de eldste kulturinstitusjonene i Norge, og som en kulturbærer både innad i Forsvaret og utad mot den sivile befolkningen.

- Kultur er en viktig del av Forsvaret. I gamle dager handlet bruk av musikk om å styrke moral. I dag er kanskje den rollen utspilt, men gjennom å være så dyktige som mulig, ønsker vi at marinemusikken skal være et ansikt utad og styrke Forsvaret som arbeidsplass, sier han.

For mange, og spesielt barn, er musikkorpset det første møtet med Forsvaret.

- Vi holder mange barnekonserter. Vi ønsker å skape et godt førsteinntrykk og fremheve positive holdninger til Forsvaret, sier Sanaker.

Flotte representanter
Turnéen ble avsluttet i Minnekirken ved Solgården, det kjente norske rehabiliteringssenteret på østkysten av Spania som blant annet Wenche Foss har frontet. De mange gamle damene gynget med på stolene sine mens gamle menn nikket fornøyd da Marinemusikken spilte filmmusikk fra Flåklypa, og ett ekstranummer ble til to.

- De spiller så flott. Og Åshild, hun sang så skjønt, sier Lise Lotte Jacobsen og tenker på solisten Åshild Skiril Refsdal. Jacobsen forteller at all korpsmusikken nesten skaper 17. mai-stemning i kirka.

Hermod Olsen er gammel marinemann, med 22 år bak seg i Sjøforsvaret. - Derfor synes jeg det er ekstra stas med Marinemusikken. De representerer Norge og Marinen på en flott måte, sier han.

Mange har fått med seg at Marinemusikken har blitt foreslått nedlagt. - Det kan vi ikke ha noe av. Jeg håper inderlig de får fortsette, sier Kjell Kristiansen, som har hørt Marinemusikken flere ganger tidligere.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Folk / Traditional\Norwegian, Interviews, Concerts\Outside Norway, Wind Band, Tours