Nye døgnåpne øvingsrom i Trondheim
Nå skal Trondheims rytmiske musikkmiljø endelig få skikkelige øvingsforhold å boltre seg på. Loftet til skateboard-parken Trikkestallen vil inneholde 16 øvingslokaler som kan huse til sammen 50 band. Byggestart skjer i disse dager, og alt skal stå klart før jul. 26. juni inviteres byens politikere til å klippe ”jack-kabelen” som skal markere at byggeprosessen nå er i gang. - Det er et prosjekt som retter seg mot semi-profesjonelle band både innen rock, jazz og folkemusikk for den saks skyld, sier prosjektleder Anita Overelv. Hun kan fortelle at tanken er å la tre band disponere ett rom på deling. Og prisen? Ca. 1000 kroner per band, per måned.
Trikkestallen i Trondheim (330x247)

Av Bjørn Hammershaug

Trikkestallen er opprinnelig en gammel vognhall som ligger på Voldsminde utenfor sentrum av byen (i nærheten av Svartlamoen). Fra midten av 90-tallet ble deler av det store bygget overtatt av byens skatere.

Nå vil lyden fra små hjul snart blandes med høye gitarer, tung bass og heftig trommespill:

1400 kvadratmeter i stallens andre etasje skal nemlig omgjøres til øvingslokaler (16 i alt), produksjonsrom, kontorer og mer. Det er på høy tid, for det har ikke vært enkelt å finne gode eller rimelige lokaler for fremadstormende band fra landets tredje største by.

Skrikende mangel
- Etter at et større øvingslokale ble omgjort til et boligkompleks i 2000/2001 ble det virkelig skrikende mangel på gode øvingslokaler her i byen, forteller prosjektleder for Trikkestallen Anita Overelv.

I 2002 ble behovet for øvingslokaler kartlagt og det ble sett på hvilke tiltak Trondheim kommune kunne iverksette. Allerede i 2003 ble Prosjekt Trikkestallen satt i gang, da de tomme lokalene var som skapt for å huse band og artister.

Prosjektleder Overelv er meget fornøyd med hvor raskt denne prosessen har gått, og roser kommunens politikere og administrasjon.

- Vi fikk kjapt med oss de lokale politikerne. De har arbeidet sammen med oss hele veien, og sørget for å finansiere halvparten av de budsjetterte 12 millionene, sier Overelv til Ballade.

Andre økonomiske bidragsytere er Musikkverkstedsordningen, Sør-Trøndelag Fylkeskommune og Norsk kulturråd.

Rock, jazz og folk
Trikkestallen retter seg særlig mot det rytmiske musikkmiljøet i Trondheim, men vil være genreovergripende innenfor dette segmentet.

- Det er et prosjekt som retter seg mot semi-profesjonelle band både innen rock, jazz og folkemusikk for den saks skyld, sier Overelv. Hun kan fortelle at tanken er å la tre band disponere ett rom på deling.

Prosjektet bærer tittelen "Et eneste rom - fra kjellerbod til arbeidsrom", hva legger dere i dette?

- Arbeidstittelen er valgt for å heve statusen til disse bandene og den jobben de gjør. De jobber og de produserer, og da skal man kalle det et arbeidsrom. Mange av dem kommer fra svært enkle kjellerboder med elendige forhold. Her blir de tilbudt gode lokaler som også har fokus på helse og miljø.

Hvordan vil dette bedre situasjonen for bandene i Trondheim?

- De er jo flinke til å finne seg kjellerrom rundt omkring, men det er ikke lett. Jeg får stadig e-post fra band som står på lange ventelister de få stedene det er mulig å øve. Prisen på Trikkestallen er ikke fastsatt, men det vil bli cirka 1000 kroner pr. måned for lokaler av høy standard og i ordnede former.

Ingen sure naboer
Anita Overelv kan fortelle at Trikkestallen vil være døgnåpen, og uten begrensninger i bruken.

- Det skal bli svært liten lydlekkasje ut fra huset, og det er ingen nære naboer. Med unntak av skaterne, men de tåler det, ler Overelv, men understreker at musikerne skal holde seg i andre etasje, skaterne i første – og de har separate innganger.

Mange artister har og er involvert med å bygge opp Trikkestallen på dugnad, ikke minst miljøene rundt Lilleby kompetansesenter, AKKS og Rockforum. Som takk for hjelpen vil band som har vært med være sikret øvingslokaler.

- De har gjort en voldsom innsats, og dette er en slags betaling til disse, forklarer Overelv. – Det er bare å rette en stor takk til alle band som har vært med i dette arbeidet.

Det heter seg at ”Prosjektet i Trikkestallen har vært med å løfte "mangelen på øvingslokaler”-debatten fra kjellerbodene og opp til kulturministerens kontor.” På hvilken måte har Trond Giske vært engasjert i dette?

- Vi har ikke hatt direkte kontakt med ham, men jeg vet at politikerne her i byen har tatt en kaffe med Giske. Han er godt informert, ikke bare om Trikkestallen, men generelt om øvingsproblematikken i Norge.

- Det er i hvert fall betryggende å ha en kulturminister som skjønner behovet, sier Overelv, som har en liten pengesøknad liggende på kulturministerens pult i disse dager hun håper vil bli positivt behandlet.

Vørerhus og Hansahaller
Oslo jobber med et lignende prosjekt tilknyttet kulturkvartalet på Schous plass, det såkalte Vørterhus-prosjektet skal etter planen innholde 50 øvingsrom. Har dere samarbeidet med dette prosjektet i noen grad?

- Vi har i hvert fall hatt god kontakt, både formelle møter og i samtaler. Det er mange paralleller i de to prosjektene, selv om Oslo sitt er noe større. Jeg vet at situasjonen er vel så ille der nede, man er prisgitt næringslivets dyre, tomme lokaler, sukker Overelv, som også trekker frem et lignede prosjekt som skal settes i gang i Bergen, med de såkalte Hansahallene.

Det er tydeligvis et etterlengtet prosjekt som nå snart er klart til bruk for trønderne?

- Ja, det blir deilig å endelig se enden på dette arbeidet. Ikke minst blir det bra for de mange mindre bandene som nå er i ferd med å gjøre seg gjeldende herfra, og det til tross for elendige forhold, avslutter Anita Overelv.

Nysgjerrig? Les mer om prosjektet på denne lenken. Her kan du se en filmsnutt om plasseringen av øvingsrom på Trikkestallen: http://www.trikkestallen.com/loftet/

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon: