Debatten forsvinner ikke

KOMMENTAR: Ingen politikere med velgermakt i ryggen sitter klare med konkrete og gjennomførbare forslag for legalisering av fildelingen. Det betyr ikke at debatten forsvinner, slik mange tydeligvis ønsker, skriver Tellef Øgrim.

I løpet av to uker har Ballade presentert de politiske partienes syn på fildeling og åndsverklov. Gjennomgangen kommer ikke til å svekke missteminingen som råder mellom toneangivende (!) norske artister og partiene til venstre for Arbeiderpartiet, herunder for anledningen opptatt Venstre.

SV, Rødt, V og Miljøpartiet De Grønne vil ha mer fildeling. Muligheten til fri utveksling av data på Internett er i følge disse partiene en skapende og demokratiserende kraft som fremmer såvel kunnskap som kultur. Fildeling og Internett hører sammen og den som velger å prioritere eksisterende lover og regler over den elektroniske demokratibølgen begår i følge disse partiene et historisk feilgrep.


De politiske omkostningene for nettliberalernes prinsippfaste teknologi-optimisme vil komme i form av en skare sinte kunstnere, mange av dem profilerte kjendiser, ikke få av dem elsket av velgerne. De kommer til å få en ilsint Bjørn Eidsvåg på døra midt i valgkampen. Velbekomme.

Forvarselet kom i Bergens Tidende mandag da NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere), med Big Bang-er Øystein Greni i front, oppfordret oss til å vende ryggen til Venstre, SV og Rødt.

Det er likevel to grunner som taler mot at fildelingen ikke vil spille noen viktig i valgkampen.

* Ingen av partiene som kan legge på bordet gode og gjennomførbare løsninger. Det gjelder både forslagene om å legalisere fildelingen, hvor tekniske begrensninger, personvern og ikke minst avregninger mot utenlandske rettighetshavere fortsatt vil bidra til at de forskjellige forslagene vil være på tegnebordet ennå en stund.

* Det samme gjelder den "oppdateringen" av opphavsrett som Venstre snakker om. Åndsverkloven gir opphavspersonen enerett på både tilgjengeliggjøring og framstilling av kopier/eksemplarer. Den som vil svekke disse opparbeidede rettighetene har et mildt sagt steinet jorde å rydde, fullt av både sterke følelser, store penger samt ymse konvensjoner og traktater som rekker kloden rundt.

Noen later som om diskusjonen er over. NOPAs brennmerking av de tre nevnte partiene sender først og fremst en klar beskjed om at diskusjonen om åndsverklov eller avregningsregimer, som er ment å beskytte både nettanarkiet og rettighetshavere, er uønsket. Man gjemmer seg bak to forestillinger. At alle økonomiske utfordringer musikkbransjens små og store aktører opplever, uten unntak og fullt ut kan forklares med fildelingen, og at alle analogier mellom fildeling på nettet og butikktyveri er fullstendig og evig gyldige. Kombinasjonen av bombastiske erklæringer og fastlåste forestillinger er som støpt i betong.


Debatten kommer ikke til å forsvinne. Vi kommer til å få flere og bedre lovlige tjenster, omsetningen kommer til å øke og politiet kommer til å måtte prioritere opplagte brudd på åndsverkloven. Likevel kommer ikke fildelingen til å fordufte, og trykket fra Internetts delingskultur, kall det gjerne piratkultur, kommer til å ta nye uttrykk som utfordrer både næringer og regelverk. Det må gå an å ta debatten om disse uten å kaste alle opparbeidede rettigheter over bord.

Det er helt naturlig at opphavsmannen reagerer med stolt sinne over at opparbeidede rettigheter utfordres, men en organisasjon som ønsker bli oppfattet som er seriøs aktør bør ikke avvise debatten. Resultatet kan bli at man melder seg ut av fremtiden.


Trøsten for NOPA og organisasjonens støttespillere må være at H, Ap, FrP og KrF alle gir klart uttrykk for at opphavsmannens rettigheter, slik de er nedfelt i dagens åndsverklov, skal beskyttes. Det går tydelig fram av rundspørringen her på Ballade at de fire partiene, med et klart Stortings-flertall bak seg, prioriterer eksisterende lovverk og medieøkonomi over teknologisk grasrot-eksperimentering og. Legg til at regjeringen har utsatt revideringen av åndsverkloven til 2010 og regelverket ligger fast, enn så lenge.

Derfor er det håndhevelsen av åndsverkloven på nettet som kommer til å bli det hete temaet. Nå rettes angrepene mot Telenor som med dommerens hjelp skal tvinges til å stenge The Pirate Bay ute av det norske Internettet. Selv vil jeg i så fall ikke savne den svenske tyverisentralen. Spørsmålet er hvilke andre sensurkrav som kommer til å dukke opp etter at det eksisterende sensurregimet er utvidet fra pedofili til uautorisert opplastet musikk.


Tellef Øgrim er redaktør for Ballade.no