Nye eksportmillionar
Music Export Norway lanserer eit nytt eksportprogram. Programmet kan gje ei støtte per prosjekt på totalt 900 000 kroner over tre år. Ein føresetnad for å få midlar er at artist-sida stiller opp med tilsvarande eigenandel. Ordninga skal dekka alle bransjar.

Noreg har for få spydspissar internasjonalt, meiner Music Export Norway (MEN), som markerer 10-årsjubileumet sitt med å lansera sitt nye eksportprogram.

Dette programmet er ope for heile spektret av bransjeaktørar, som produksjonsselskap, management, musikkforlag og låtskrivarar samt artistar innan alle sjangrar.

Kvart år vil inntil to eksportprosjekt bli støtta med inntil kr. 300.000. Prosjekta vert evaluerte kvart år, men kan motta det same beløpet i inntil tre år. Den samla verdien per prosjekt kan altså komma opp i kr 900.000.

Første søknadsfrist er sett til 30. august, melder informasjonansvarleg i MEN, Pål Dimmen.

- I denne første runden blir det sannsynligvis bare et prosjekt vi støtter. Det er en start. Så er planen at det skal være to prosjekter hvert år de følgende årene, seier han.

Kvart av prosjekta kan altså få støtte i opptil tre år, men det betyr ikkje at det vil gå tre år mellom kvar gong nye prosjekt kjem inn i ordninga, forsikrar Dimmen.

- Det er viktig å si at det ikke er noen automatikk i at et prosjekt får midler i tre år. Prosjektene vil evalueres fortløpende i forhold til om de fungerer, at kontrakten overholdes og liknende. Og, parallelt med at enkelte prosjekter får støtte over tre år, tenker vi at det skal komme nye prosjekter hele tiden, seier Dimmen.

Dette betyr – dersom kvart av prosjekta faktisk får støtte i tre år – at MEN kan komma opp i ei total støtteutbetaling på totalt 1,8 millionar kroner per år.


Krav om eigenandel
Eit vesentleg krav til søkjarane er at dei har eigenkapital. Eksportplanen er ikkje meint som noka fullfinansiering av prosjekta; MEN forventar at dei som får støtte, eller apparatet kring dei, kan bidra med verdiar som tilsvarar stønadsbeløpet – altså inntil kr 300 000.

Er de ikkje bekymra for at dette kan utelukka utøvarar på ein del sjangrar?

- Dette skal jo være først og fremst være et program for dem som har kommet ganske langt på vei allerede. Det finnes andre midler som aktørene i oppstartsfasen kan søke; dette er et spisset program. Meningen er at de som søker har opparbeidet en del kunnskap om hvordan man rekrutterer midler og har et apparat i ryggen. Det tror jeg vi finner innenfor alle sjangre.

Men la oss ta eit felt som folkemusikk; har du døme på aktørar som faktisk kan stilla med kr 300 000 i eigenkapital?

- Jeg har ikke lyst til å trekke frem potensielle enkeltprosjekter. Men vi tror jo det finnes, svarer Dimmen.

Må aktøren som vert støtta inn med kr 300 000 kvart år – eller er eigenandelen meint for det første året?

- Det er ikke meningen at de som får tilslag skal legge 300 000 kr i kontanter på bordet for å få fortsette mer enn ett år. Men verdien av det de selv bidrar med skal kunne matche støttebeløpet. Akkurat hvordan denne verdien skal beregnes er ikke konkretisert fra vår side, så dette er i stor grad opp til søkerne å definere i søknaden, seier Dimmen.


Vert vurdert av fire
Korleis er programmet finansiert?

- Vi vet at dette har vært etterspurt av bransjen i lenger tid, og har arbeidet lenge med å få til en slik ordning. Vi fikk en dobling på statsbudsjettet for 2010, og har valgt å bruke en god del av midlene på programmet. Vi mener det er et stort behov for å få fram de nye spydspissene, seier Dimmen.

- Men over tid er det snakk om høye summer – så det må hele tiden evalueres hvor lenge man kan holde på. Vi håper at myndighetene ser på dette som et så bra prosjekt at det kan satses videre på det. Og vi mener jo at det vil gi resultater – også økonomiske.

Det vert oppretta eit fagutval som skal vurdera dei innkomne søknadane, og dette utvalet er oppnemnt for to år av gongen.

Korleis vil de sikra at ein får ei kompetent vurdering av alle sjangrar?

- Det er noe av det som har tatt lengst tid å finne ut av. Vi har kommet til at fagutvalget skal bestå av fire personer; tre eksterne representanter i tillegg til daglig leder i Music Export Norway. Fagutvalget er ikke spikret enda, men ønsket er å ha folk med bred kompetanse i utvalget.

Er Kulturdepartementet eller Kulturrådet involvert i denne ordninga på nokon måte, eller designar de ordninga sjølve?

- Dette har vi utarbeidet selv, og forslag til utvelgelsen av medlemmer i fagutvalget kommer fra administrasjonen og styret i MEN. Vi har hatt en lang liste med potensielle kandidater som vi føler kan gjøre en god jobb. Dette er folk fra ganske mange ulike deler av bransjen, svarer Dimmen.

Søkjarane må oppfylla minst 2 av følgande kriterium:

- Norsk management med internasjonalt nettverk
- Norsk plateselskap med fokus på eksport og som ynskjer å satsa internasjonalt
- Ein internasjonal samarbeidspartnar
- Norsk forlagsavtale
- Kan visa til internasjonale medieoppslag av betydning
- Representerer eksportklare musikkprodukt

For søknadsskjema sjå MEN sine heimesider.

I tillegg til Eksportprogrammet, åpner Music Export Norway for søknader om ad hoc-midler. Totalt kr. 300.000 deles ut per år til flere prosjekter fortløpende, med en maksimumsgrense på 50 000 kroner per prosjekt.

Av Ida Habbestad Foto/illustrasjon:
Music Industry, Export