NRK med god musikkavtale
INTERVJU: Fram til nå har NRK redigert bort musikk fra programmene de har tilbudt som podcast. NRK og TONO har nå fullført en avtale som gjør at NRK kan podcaste programmer med opp til 42 minutter musikk pr. time. ”P.I.L.S.” med Bård Ose og Finn Tokvam er første program tilgjengelig for nedlastning, med musikk, allerede førstkommende lørdag. - For oss betyr det at vi kan gi et fullverdig tilbud også på nettet, og det er bortimot en revolusjon, sier Per Ole Hagen, musikksjef i NRK P1, til Ballade.
Per Ole Hagen, 2004 (200x294)

Av Carl Kristian Johansen

NRK har fram til nå tilbudt sitt publikum muligheten til å laste ned et utvalg av sine programmer, også kalt podcast. I fraværet av avtale med rettighetsorganisasjonene har NRK redigert vekk musikken i disse programmene før de har blitt tilbudt som podcast.

Etter en lang forhandlingsrunde, som ble sluttført og underskrevet med TONO onsdag, får statskanalen mulighet til å inkludere inntil 42 minutter musikk pr. podcastede time, noe som utgjør 70 %. TONO er forvalter av komponisters, tekstforfatteres og musikkforleggeres rettigheter i musikkverk.

Dette åpner for at mange flere radioprogrammer kan podcastes.

- Vi har nå en helt ny avtale med TONO. Det som gjelder radio og TV har strengt tatt ikke forandret seg de siste to tre årene, men i dag er også Internett en viktig del av vår kringkastingsvirksomhet. Denne avtalen er oppdatert og står i forhold til dagens virkelighet, sier Per Ole Hagen musikksjef i NRK P1. Hagen har vært en del av forhandlingsteamet til NRK.

Det som er nytt er altså at NRK kan bruke musikk i sin produksjon på Internett.

- I tillegg til TONO har vi vært avhengige av IFPI og FONO (plateselskapenes interesseorganisasjoner, red.anm.) når det gjelder podcasting. 70 %-andelen kom i utgangspunktet fra avtalen med IFPI og FONO som vi fikk på plass tidligere i år. Der var vi enige om at 70 % var en riktig andel musikk pr. time.

- Det betyr at vi kan podcaste programmer som ikke er rene DJ-programmer, for da mente avtalepartnerne våre at vi like gjerne kunne sette på en plate og spille av den. Det er forståelig, mener Hagen.


P.I.L.S. først ut

Fram til nå har musikkandelen i NRKs podcast-tilbud vært lik null. Hagen kan fortelle at P1-programmet ”P.I.L.S.” med Bård Ose og Finn Tokvam, som sendes på lørdager, er første program ut med musikk som blir tilbudt som podcast. Det skjer allerede førstkommende lørdag. Etter dette vil flere raskt komme på banen.

- Det har vært et stort internt trykk fra programmiljøene på huset for å podcaste programmer med musikk. Jeg har ikke full oversikt akkurat nå, men det er laget lister i hver kanal over programmer som kan podcastes. Disse må nå sjekkes.

Hagen kan fortelle at enkelte programmer, som eksempelvis Herreavdelingen og Radioresepsjonen, antagelig vil bli tilbudt både med og uten musikk, men at det ikke vil gjelde alle programmer.

- Det er opp til hver enkelt redaksjon fordi det er en jobb som må gjøres. Det er ikke alle redaksjoner som har tid eller mulighet til å tilgjengeliggjøre programmene sine i to versjoner.

Hagen mener det ikke er aktuelt nå å skreddersy programmer til podcast, eller at det legges på mer prat på eksisterende programmer slik at musikkandelen pr. time faller under 42 minutter. Podcasttilbudet skal reflektere radiotilbudet er beskjeden fra Hagen.


Gjensidig tillit

Hva betyr det at dere kan bruke musikk på denne måten?

- For oss betyr det at vi kan gi et fullverdig tilbud også på nettet, og det er bortimot en revolusjon. I tillegg vet vi at det er flere av våre europeiske kolleger som er misunnelige og imponert av denne avtalen.

Samtidig vil Hagen gi en sterk honnør til TONO som har vært villige til å gå inn på denne avtalen.

- TONO tar nå en sjanse på å gi oss rettigheter basert på en gjensidig tillit oss i mellom. Ingen av oss vet hvordan Internettlandskapet vil se ut når avtalen utgår i 31.desember 2010. Avtalen gir oss også en fleksibilitet som gjør at vi slipper å forhandle på nytt for ting som vi ikke vet om nå. Det gir oss en mulighet til å prøve ut ting og komme med tilbakemelding når vi skal inngå en ny avtale. Men vi betaler for dette også da, sier Hagen.

Han vil ikke ut med hvor mye penger dette vil tilføre rettighetsorganisasjonen i musikklivet, men den totale summen NRK bruker på musikkavtaler ligger på om lag 160 millioner kroner i året.

- Det gjør oss til en relativt stor bidragsyter til norsk musikkliv, sier Hagen.

TV-programmer vil også gjøres tilgjengelig for nedlastning, Forbrukerinspektørene og Lydverket er aktuelle kandidater. Podcast-tilbudet vil bli tungt markedsført på NRK TV, radio og Internett i desember, melder NRK.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Copyright