Hallvard T. Bjørgum krysser grenser med ny plate
Free Field ble tittelen på spelemann Hallvard T. Bjørgums nye album som nå er kommet på labelen Sylvartun. Arbeidstittelen var Fellesbeite. På Free Field har Bjørgum nemlig med seg noen musikere man ikke umiddelbart assosierer med feletradisjonen i Setesdal. Gjennom en kollega møtte han Blondie Chaplin fra The Beach Boys, som nå spiller i The Rolling Stones. Chaplin er blant Bjørgums medspillere på den nye platen. - Det var godt å komme ut på fellesbeite etter lengre tid i båsen som puritansk spelemann, sier Hallvard T. Bjørgum. - Eller få besøk i båsen, om så var.

Free Field ble nylig lansert i Stockholm, fordi Chaplin befant seg der med The Rolling Stones. Blondie Chaplin er også opphavsmannen til tittelen, som han kom med da han så utover markene før han reiste fra Setesdal tilbake til USA. Andre medvirkende er Garth Hudson på saksofon, synthesizer og trekkspill, Eric Anderson på vokal, og norske profiler som Jonas Fjeld, gitar, Paolo Vinaccia, perkusjon og kvederen Kirsten Bråten Berg. Bjørgum har også med seg Elshan Mansurov, en av Aserbajdsjan fremste Kamanche-spillere. Da den norske spelemannen besøkte Aserbajdsjan for ett år siden, spilte han sammen med Mansurov og oppdaget forunderlige likheter i den norske og den aserbajdsjanske folkemusikken. Blant annet ligner den aserbajdsjanske folkemelodien tello svært på de spesielle rammeslåttene som finnes i Setesdal.

Bjørgum betrakter Free Field som en oppsummering av mange års arbeid med norsk folkemusikk. Han hadde lyst til å invitere noen av dem han har samarbeidet mest med til å lage en innspilling, men han ville at de skulle være med mest mulig på deres egne musikalske premisser og ikke bare som deltakere i hans prosjekt, derav tanken om fellesbeitet.

Hallvard T. Bjørgum kommer fra en av de mest kjente folkemusikkfamiliene i Norge. Han er fra Valle i Setesdal, men har også tilegnet seg slåtter og materiale fra andre områder. Samarbeidet med Kirsten Bråten Berg går tilbake til 1975. Selv om han er mest kjent som tradisjonell hardingfelespiller, har nyskaping også stått sentralt, og han har blant annet samarbeidet med moderne dansegruppper som Dans Design. I 1990 overtok han driften av kultursenteret Sylvartun i Ryssdal i Setesdal som foreldrene hans grunnla i 1961. Herfra driver han plateselskapet Sylvartun, konsertserier og forskjellige arrangementer som presenterer folkekulturen i Setesdal og Telemark.

Av Hild Borchgrevink Foto/illustrasjon: