Sverige planlegger for sterk vekst
Kompetanse på sosiale medier er viktigste faktor ved rekruttering til svensk musikkbransje, viser undersøkelse.

Den svenske musikkbransjen omsatte for 6,3 milliarder svenske kroner i 2011.

Flere tall fra den svenske bransjen her: Svensk eksport øker

Undersøkelsen Musikbranschens utveckling och kompetensbehov 2013-2016, levert av organisasjonen Musiksverige, viser at den svenske musikkbransjen planlegger for sterk vekst i den kommende femårsperioden. 123 svenske selskaper har svart i undersøkelsen og viser at det er behov for arbeidskraft i form av nyansettelser, ekstrapersonale, konsulenter og praktikanter.

Musiksverige har beregnet at behovet tilsvarer en økning i musikkbransjens arbeidsstokk på 14 prosent fram til 2016.

Platebransje i vekst
Det er plateselskapene og forlagene som rapporterer om det største behovet for arbeidskraft. Disse sektorene står for 61 % av det økte behovet. Samtidig er de mest etterspurte yrkesrollene for bransjen innenfor PR/promotion og markedsføring, i tillegg er kompetanse på digital/online, distribusjon og artistbooking etterspurt.

– Musikbranschen utvecklas snabbt och därför är det viktigt att det utbildas rätt antal framtida medarbetare och att de har bred och relevant kompetens. Dagens medarbetare ska vara skickliga kommunikatörer, förstå det digitala landskapet och ha branschkunskap som är up-to-date, sier Elisabet Widlund, direktør i Musiksverige, i en pressemelding.

Les også: Musikksalg opp 14 % i Sverige

Sosiale medier viktigst
Uavhengig av yrkesrolle slår Musiksverige også fast at kompetanse på sosiale medier er det viktigste ved rekrutteringer i musikkbransjen. I tillegg er markedsføring, bransjekunnskap og språkkunnskaper viktig. Andre etterspurte former for kompetanse er prosjektledelse, nettverk og musikkunnskap.

– Rekryteringsvägarna till branschen går oftast via nätverk och rekommendationer. Utöver det är sociala medier en vanligare rekryteringsväg än mer traditionella vägar. Det har blivit ovanligt att använda bemanningsföretag och arbetsförmedling, sier Widlund.

Undersøkelsen er gjennomført av Musiksverige, som er den svenske musikkbransjens interesseorganisasjon, i samarbeid med Föreningen Musikbranschutbildare.