Hva skjer med EMI?
Terra Firma, investeringsfondet som eier plateselskapet EMI, sliter med å skaffe investorer som kan finansiere avdrag på lån. Om det ikke lykkes risikerer plateselskapet å bli overtatt av finanskjempen Citigroup.

I 2007 kjøpte det London-baserte investeringsfondet Terra Firma plateselskapet EMI. Ifølge den britiske avisen The Guardian var summen på hele 4,5 milliarder pund.

Nå sliter Terra Firma med å finne penger for å overholde låneavtalene som ble gitt for å finansiere kjøpet. The Guardian har tidligere meldt at Terra Firma må skaffe til veie 120 millioner pund innen 12. juni. Hvis ikke dette lykkes risikerer EMI å bli overtatt av finanskonglomeratet Citigroup. Ifølge den amerikanske finansavisen Forbes er Citigroup verdens største selskap.

Avisen melder også at Terra Firma ber investorene om ytterligere 240 millioner pund for å holde EMI flytende fram til 2015. Terra Firma skal skylde Citigroup totalt 3,2 milliarder pund etter kjøpet i 2007.

EMI ser også etter muligheter for å selge unna deler av virksomheten. Ifølge The Guardian går dette blant annet på at selskapet vurderer å selge EMI Japan, noe som kan gi inntekter på 200 millioner pund, eller selge ut deler av back-katalogen på klassisk musikk og jazz.

Avisen omtaler også en mulig avtale med Warner Music om å ta over distribusjon av EMIs musikk i USA.

The Guardian skriver også at EMI har kuttet 20 % av staben siden Terra Firma overtok i 2007, og at forholdet mellom Terra Firmas eier Guy Hands og Citigroup er kaldt. Bakgrunnen er at Hands mener han betalte en fiktiv og oppblåst sum for EMI i 2007 fordi han ikke ble informert om at en budrival hadde trukket seg. Saken kan havne i retten i New York.

EMI skal nå ha en verdi på 450 millioner pund, som er 10 % av verdien da Terra Firma kjøpte selskapet, ifølge The Guardian.

Samtidig har EMI økt sine markedsandeler i albummarkedet. Plateselskapet selger nå over ett av ti album over disk, og tjener penger på sin kjernevirksomhet.

Samtidig annonserer Paul McCartney at han forlater EMI, et selskap han har vært på siden The Beatles signerte med EMI-etiketten Parlophone i 1962. McCartney gav ut sitt siste album Memory Almost Full på Starbucks-selskapet HearMusic. Nå tar han med seg hele sin post-Beatles-katalog til Concord Music Group.

Ballade har tidligere omtalt at Pink Floyd trekker EMI for retten på bakgrunn av strid om royaltyutbetalinger, og at størrelser som Radiohead og Rolling Stones har sneket seg ut EMIs bakdør.

Bjørn Rogstad, direktør i norske EMI, vil ikke svare på Ballades spørsmål vedrørende Terra Firma og konsekvenser en eventuell Citigroup-overtagelse vil ha for EMI Norge.

Rogstad sa til Dagens Næringsliv i begynnelsen av april at selskapet ”tjente mer penger i regnskapsåret som ble avsluttet ved utgangen av mars 2009 enn året før. Dette til tross for at omsetningen i perioden falt med 7,4 prosent. Og vi kommer til å øke bunnlinjen kraftig også i det aller siste regnskapet som vi akkurat nå gjør opp”

Rogstad sa også til Dagens Næringsliv at EMI Norge forlengst har gitt opp tanken på å leve av sine multinasjonale stjerner, og at de har vært nødt til å lære seg å tjene penger på norske utgivelser.

EMI-artist Alexander Rybak solgte 120.000 eksemplarer av albumet Fairytales i 2009. Åge Alexandersen solgte 40.000 av en spesialutgivelse gjennom et samarbeid mellom EMI, VG og Statoil.

EMI har vært gjennom nedbemanningsperioder i 2002 og 2004.

EMI Norge har flere profilerte norske artister i sin stall, blant annet Bertine Zetlitz, Dumdum Boys, Hellbillies, Leif Ove Andsnes, Lene Marlin, Marit Larsen, Ole Paus, Raga Rockers, Röyksopp, Susanne Sundfør og Truls Mørk.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry