Barnas verdensdag - hele verden i ett hus
Det skjer noe magisk når Oslo World Music Festival nærmer seg slutten. Da flytter nemlig hele verden inn i et lite hus på Grønland. Nå ja, så lite er det ikke. Men hadde du trodd at et hus med bare fire etasjer pluss kjeller og loft kunne romme et helt sambasirkus, en orientalsk oase, regnskog og drivhus, musikk, kunst, teater og mye, mye mer? Ta turen til Barnas verdensdag og se selv, oppfordrer arrangørene.

Barnas verdensdag går av stabelen søndag 7. november fra kl. 12 til 16 på Grønland kulturstasjon i Oslo. Her kan du bl.a. bli med til gamelanland, der klangen av gonggonger og metallofoner lokker fram bilder av måneskinn, rennende vann, eller kanskje noe helt annet? Den indonesiske gamelanmusikken er flere hundre år gammel, og brukes blant annet i dans, skyggeteater og i religiøse seremonier. I denne delen av Barnas Verdensmusikdag møter du Joel Glover og Lars Johansen.

Grønland kulturstasjon rommer også et eget kunstrom, der billedkunstnerne Liv Zachrisson og Katrine Forfang lar små og store få oppleve at ark fylles med fargetrykk, inspirert av musikk, bevegelse og rytmer. Det blir dessuten Sambasirkus med Sergio og Kaja Pilar, som har danset i Rios sambarom, vært akrobat på et av Brasils mange sirkus, og klovnet og sjonglert på gata.

Barn og voksne vil også få sjansen til å bli med til den peruanske høysletta Altiplano, 4000 meter over havet, med snødekte fjell, ponchoer, fløyter og sang. Her inviterer Hector Meriles, Ricardo Sanchez, Edgar Albitres og Ana Maria Delgado deg med til å synge, danse og spille på cajon, charango, fløyter og trommer.

Eventyrjungel og rytmisk drivhus

Raymond Sereba fra Elfenbenkysten forteller afrikanske eventyr og fortellinger i Eventyrjungelen, der du kan møte på de merkeligste dyr og episoder, og kanskje til og med danse litt med selv? I Rytmisk Drivhus blir gjenstander man ser på kjøkkenet eller byggeplassen i Jon Halvor Bjørnseth og Per Willy Aaseruds verden til de flotteste instrumenter, som du selv kan være med å frembringe klanger på.

Barnas Verdensdag lover også orientalsk mystikk akkompagnert av fiolin, vokal og tablas, med røkelse og meditative stemninger. Her er Shri Lal, Vasuky Jayapalan, Ahmad Fasi og Thamilini blant artistene som skal opptre. I tillegg skal det også bli innslag med en mystisk magiker, i Anders Engebretsens skikkelse, mens elever fra Oslo musikk- og kulturskole (OMK) fyller huset og dagen med musikk inne og ute. Familieforestillingen "Darboka-duellen" spilles tre ganger, og tar for seg den arabiske instrumentfamilien, med særlig vekt på rytmeinstrumenter. Blant musikerne her finner du Wassim Issa fra Beit Sahour i Palestina, Mohammad Hdeeb fra Øst-Jerusalem, John-Robert Handal fra Betlehem og Harald Skullerud fra Norge.

På kafeen "Vann og brød" får du både vått og tørt, mens det i bakgården blir grill, musikkinnslag og underholdning ved bl.a. trommegruppa ved Lakkegata skole, under ledelse av Kjell Fostvedt, afrobrasiliansk kampdans med Grupo União na capoeira, og indisk danseopptreden av barn ved Damini house of culture.

Det er også gjort plass til tre utstillinger: "Jeg er her" (om innvandringens historie fra 1945 til i dag), en vandreutstilling om fødselstradisjoner, og en tekstil- og videoinstallsjon ved Samira Jamouchi fra Belgia.

Huset er dekorert av studenter ved Einar Granums Kunstfagskole, elever ved Manglerud Kulturstasjon, Maja Østhassels musikk og kulurskole og Rudolf Steinerskolen Hovsether og barn fra Litauen i samarbeid med Baltisk Klubb.

Barnas Verdensdag arrangeres i samarbeid med Internasjonalt kultursenter IKM og Oslo Musikk og Kulturskole (OMK). Det er fri entré hele dagen.

Mer om avslutningshelgen til Oslo World Music festival kan du lese på denne nettsiden.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Youth, Festivals, Genre\Folk / Traditional\World / Crossover, Concerts