Profesjonalisering i stampe
INNLEGG: Tiden er overmoden for et nasjonalt løft for et profesjonelt kor, skriver Øyvind Håbrekke (KrF), nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité.

Tiden er overmoden for et nasjonalt løft for et profesjonelt kor. Et slik nasjonalt løft må komme som et tillegg til en styrking av eksisterende ensembler. Dette er, og vil fortsatt være Kristelig Folkepartis standpunkt og jeg er skuffet over regjeringens lave ambisjoner på dette området. Jeg har med interesse merket meg innleggene fra Pål Rullestad i MFO og Tone Bianca Dahl her på Ballade. I innleggene etterlyses en mer offensiv satsing på profesjonelt kor, og jeg er helt enig.

Etter KrFs syn er det spesielt tre grep som må tas:


Selvsagt er det også en rekke andre tiltak som er nødvendig, slik som øremerking av kulturskolemidlene, dirigentlønnsordning, styrking av studieforbundene og mer målrettet satsing på utdanning av sangere og instruktører. Men jeg vil her knytte noen kommentarer til den årelange debatten om profesjonelt kor.


Styrk eksisterende ensembler
Kristelig Folkeparti vil styrke kor og vokalensembler på høyt nivå. Ensemblestøtten og/eller tilskudd fra profesjonaliseringsmidlene er viktige bidrag for å løfte eksisterende ensembler. I budsjettet for 2011 er KrF en del av det Stortingsflertallet som øker bevilgningene til dette formålet, og jeg er glad for at vi får styrket enkelte kor som følge av dette. Men dette er ikke nok.


Forsøk uten reelle resultat
Jeg har merket meg evalueringen av forsøksordningen for profesjonalisering av kor. I evalueringsrapporten som ble presentert av Norsk kulturråd 13. april 2010 foretas en grundig gjennomgang av forsøksordningen og det pekes på anbefalte tiltak for profesjonalisering av korfeltet. Rapporten konkluderer med at forsøksordningen ikke har bidratt til å virkeliggjøre den profesjonaliseringen av norsk vokalmusikk som så mange har arbeidet for så lenge. Jeg er ikke overrasket over denne konklusjonen. I flere budsjettrunder på Stortinget har KrF advart nettopp mot dette.


Profesjonaliseringsmidler og ensemblestøtte
Jeg mener forsøksordningen i realiteten er en ordinær tilskuddsordning på linje med ensemblestøtten. Derfor kan profesjonaliseringsmidlene og ensemblestøtten slås sammen til én ordning, under forutsetning av at kor og vokalmusikk styrkes i tråd med de føringer som gjelder for ensemblestøtten. Men verken ensemblestøtten eller profesjonaliseringsmidlene alene er tilstrekkelig for å etablere nye og ambisiøse initiativ, noe også kulturrådet peker på i sin evalueringsrapport. Regjeringspartiene hevder korlivet og profesjonelle sangere ikke ønsker en slik modell som KrF skisserer. Jeg opplever det annerledes, noe også debatten på Ballade viser. Jeg registrerer også at det er uenighet mellom regjeringen og kulturrådet. KrF støtter kulturrådets anbefaling.


Høyere ambisjoner er nødvendig
Sannheten er at regjeringen vil kjøpe seg popularitet ved å smøre tynt utover uten at det gis midler til noe nytt. Jeg mener vi både skal styrke eksisterende ensembler og vi skal sørge for nyetableringer. Det er ingen motsetning her. Jeg merker meg at flere aktører innen norsk kulturliv etterlyser nye initiativ.

Tiden er nå overmoden for et nasjonalt løft for et profesjonelt kor. Et slik nasjonalt løft må komme som et tillegg til en styrking av eksisterende ensembler. Regjeringen bør ta initiativ til å utvikle et nytt profesjonelt ensemble som har institusjonelle forutsetninger til å drive stabil kunstnerisk virksomhet på linje med de profesjonelle orkestrene. Et nytt profesjonelt institusjonskor vil bidra sterkt til å bevare og videreutvikle den nasjonale verdien som ligger i korkunsten, samtidig som det vil være en spydspiss inn i et meget stort internasjonalt marked. Et nytt profesjonelt kor ikke vil stå i konkurranse med eksisterende kor, men tvert imot bidra til å vitalisere hele kor- og musikklivet i Norge. Korbevegelsen har vært en sentral faktor gjennom hele vår musikkhistorie. Til tross for dette har kormusikk ikke hatt samme status som kunstnerisk uttrykksmiddel som andre musikkensembler i vårt samfunn. En av årsakene til dette er at en ikke har hatt et profesjonelt korliv som kunne bidra til i å løfte korsangen opp på et høyt internasjonalt nivå, slik en for eksempel har erfart med den symfoniske musikkutøvelsen.


KrF gir ikke opp.
Vi vil styrke alle nivå innen norsk korliv. Vi vil kjempe videre for nye initiativ og etableringer som går ut over, og er mer ambisiøs, enn det regjeringen nå legger opp til. Vi gir oss ikke!


Debate, Genre\Classical, Genre\Classical\Contemporary, Genre\Classical\Vocal, Choir, Politics, Vocal