Sjangergenerøsitet
INLEGG: Utvikling skjer som oftest mellom sjangrene. Hvordan skal nye støtteordinger for rytmisk musikk ta opp i seg dette, spør daglig leder for Ny Musikk, Kristin Danielsen,

Kristin Danielsen (Foto: Ny Musikk) (300x)

Som medlem av Samstemt (6 musikkorganisasjoner som jobber sammen overfor myndighetene) er Ny Musikk helt enig i at støtteordningen til arrangører ikke bare er et viktig tiltak, men også bør styrkes ytterligere. Ny Musikk er arrangør på lik linje med de andre organisasjonene i Samtstemt og jobber mot de samme målene om å gjøre musikk av høy kvalitet tilgjengelig for flest mulig, og å fremme utvikling og kunstnerisk fornyelse. Ny Musikk presenterer en bred vifte av musikalske uttrykk som det er umulig å betrakte som én sjanger. Nyskaping henger sammen med utvikling, og dette skjer som oftest mellom sjangrene. Denne sjangerturismen er i våre øyne helt nødvendig for at musikken skal få utvikle seg på egne premisser og for at nettopp nye samarbeidsformer og sjangre kan oppstå. Tilsvarende grenseoverganger finner vi også i andre Samstemt- organisasjoner som Norsk jazzforum og i folkemusikkorganisasjonene. Det er svært mange og direkte sammenhenger mellom disse sjangrene og de uttrykkene som Ny Musikk normalt presenterer, i tillegg til at det har vært, og er, samarbeid over disse grensene når det gjelder artister og arrangørsteder.

Det danske begrepet det rytmiske vækstlag inkluderer rock, jazz, folkemusikk og undergenrer som electronica, folkrock, hiphop, metal, pop, punk, rap mfl samt fusionmusikk i grænselandet opp til den rene jazz. (ref Stortingsmelding nr.21 Samspill).


Forvirret?
Hvis vi ser på hva Ny Musikk blant annet har presentert i løpet av de siste fem årene finner vi musikalske uttrykk som elektroakustisk musikk (komponert musikk for høyttalere), noise (støymusikk), eksperimentell rock, elektronisk musikk, improvisert musikk og improvisert folkemusikk, i tillegg til innslag av performance, lydinstallasjoner og lydkunst. Vi tror ikke det er bare oss som blir forvirret av grenseoppgangen mellom rytmisk musikk og annen musikk.


Mangfold
Dagens musikklandskap er preget av mangfold. Hvordan dette landskapet til enhver tid ser ut, er med på å definere hva både Ny Musikk, og våre kolleger i Samstemt, skal presentere og vår jobb er å være lydhør for hvilke initiativ som oppstår og tilby disse en plass. Det som er viktig er at musikken finner en scene og et publikum.
Dersom man mener alvor med å si at utvikling og kunstnerisk fornyelse er et mål er det på tide at vi jobber utfra prinsippet sjangergenerøsistet og lar musikk og publikum få stå i fokus. Til dette formålet er den nye arrangørstøtteordningen ideell, men den må være åpen også for musikkutrykk som krysser grenser og faller utenfor kjente kategorier.
Kristin Danielsen, deltar i et møte om Kulturrådets nye støtteordninger for rytmisk musikk under by:Larm i dag (Royal Chritiania Hotel kl 1400-1445).

Kristin Danielsen er daglig leder for Ny Musikk

Av Kristin Danielsen Foto/illustrasjon:
Genre\Classical\Contemporary