Minneord over Kari Johnsen
MINNEORD: Musikeren, pedagogen og rektoren Kari Johnsen gikk bort 17. september, etter lengre tids sykeleie. Ved Griegakademiet, og i mange andre musikkmiljøer både lokalt og nasjonalt, vil hennes vidd og humør være et stort savn, skriver tidligere kollega Frode Thorsen, instituttleder ved Griegakademiet i Bergen.
Kari Johnsen (Foto: UiB) (300x)

Av Frode Thorsen

Kari tok artium på latinlinjen ved Bergen Katedralskole i 1953, lærerprøven i 1957 og begynte deretter i sin første jobb på Slettebakken skole, hvor hun var ansatt frem til 1966. Hennes store ferdigheter i musikk gjorde nok at mange begeistrede elever og foreldre fikk mer musikkundervisning enn hva de hadde krav på.

Kari tok oboundervisning hos Odd Andersen i ”Harmonien” og ble etter hvert så dyktig at hun fikk engasjert som ekstramusiker og vikar i ”Harmonien”s orkester. I perioden 1964-66 hadde hun permisjon som lærer og reiste regelmessig til London for å få undervisning av den allerede da legendariske oboisten Evelyn Rothwell Barbirolli.

Samtidig begynte hun for alvor å studere blokkfløyte, et instrument som i Norge på den
tiden bare var forbundet med høylytt musikkundervisning i skolen. Kari studerte hos Edgar Hunt, Englands pioner på blokkfløyte, et gammelt, klassisk instrument som ble hentet frem fra glemselen igjen. Hunt var blant de fremste musikerne og forskerne som gjenoppdaget musikk fra middelalder, renessanse og barokk. Deres metode og visjon skulle også bli Karis; å studere de gamle manuskriptene på nytt og vekke musikken til live igjen på kopier av datidens instrumenter.

I 1969 avsluttet Kari sin utdanning ved Trinity College, med eksamener både på obo og blokkfløyte. Samme år dannet Kari Musica Viva hjemme i Bergen, antagelig Norges første ensemble for tidlig-musikk. Hun spilte selv fløyter, skalmeie og krumhorn og Musica Viva spilte inn plater, radio- og fjernsynsprogrammer. Dette ble faktisk hennes måte å overleve på som utøver. På grunn av et komplisert håndleddsbrudd i 1969 måtte hun nemlig gi opp å spille obo.

Som utøver hadde Kari en unik bredde. Som oboist kjente hun hele orkesterrepertoaret og som blokkfløytist ble hun fortrolig med tidlig-musikken. Hun lot seg også begeistre av samtidsmusikk og fikk komponister som Ketil Hvoslef og Kåre Kolberg til å komponere for Musica Viva.

Kari begynte å undervise på Bergen Lærerskole og etter hvert også på Bergen Musikkonservatorium, hvor hun ble fast ansatt i 1974. Konservatoriet ble hennes store lidenskap. På 70-tallet var denne institusjonen fremdeles et aksjeselskap, avhengig av fylkeskommunal og statlig støtte. Juristen Arvid Johnsen, Karis mann, var styreleder.

Kari var en allsidig og engasjert pedagog og underviste over et bredt spekter av fag og disipliner. Hun ble seksjonsleder i 1977, avdelingsleder i 1988 og rektor i 1989. Dermed fikk hun lederrollen i de årene da norsk og bergensk musikkutdanning gikk igjennom store endringer. Karis stayer-evne i disse årene, med turbulens og omstillinger, var imponerende. På bakgrunn av mange års utredninger og forhandlinger gikk konservatoriet inn i Universitetet i Bergen i 1995.

Med utgangspunkt i samarbeidet med musikkseksjonen ved Høgskolen i Bergen, Karis tidligere studie- og arbeidsplass, ble Griegakademiet etablert samme år. I de siste årene av sin yrkesaktive karriere gikk Kari over i administrativ stilling og var underdirektør i årene 1995–97.

Kari publiserte flere lærebøker, melodisamlinger og artikler og oversatte sin berømte oboprofessors lærebok til norsk. Sammen med et par kollegaer oversatte hun også tekster av sin venn John Paynter. Dermed bidro hun til å gjøre Englands kanskje fremste musikktenker og pedagog i etterkrigstiden bedre kjent i Norge. Hennes siste store innsats ble hovedbidraget i boken Med Grieg i ryggen – musikkutdanning i Bergen gjennom 100 år (2005). Kari tok selv aktivt del i den historien, som student, lærer og leder gjennom halvparten av disse hundre årene.

Kari vil vi huske og hennes innsats vil ha stor betydning lenge ennå.

Våre tanker går nå til Arvid, hennes søsken og øvrige familie.

Frode Thorsen er instituttleder ved Griegakademiet, Institutt for musikk - Universitetet i Bergen.

Av Frode Thorsen Foto/illustrasjon:
Obituaries