- MFO lite tillitvekkende
Arild Stokkan-Grande er kritisk til MFOs rolle i tippenøkkel-kampanjen, som han mener er "konfrontasjon på feil premisser".

Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande sitter i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet og er medlem i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

MFO har vært sentrale i kulturkampanjen som ønsker å bevare tippenøkkelen slik den er i dag, sammen med om lag 60 andre organisasjoner på kulturfeltet.


Skuffet
Stokkan-Grande hevder det er tydelig at MFO ikke skjønner hva Aps vedtak om å endre tippenøkkelen faktisk innebærer.

- I stedet for å ha en dialog for å lære om hva forslaget handler om, kjører man en konfrontasjon på feil premisser. Dette har skremt opp hele kultursektoren og gjør mange urolig. Det er mange som har tatt kontakt og lurer på om korpsene mister penger. Det er ikke tillitvekkende av MFOs ledelse, og jeg vil gi uttrykk for skuffelse som medlem, sier han til Ballade.

Stokkan-Grande understreker at forslaget betyr en økning fra 12 % til 18 % i tippemidlene som går direkte til kulturlivet, og at dette betyr en stor styrking av det frivillige kulturarbeidet, deriblant korpsbevegelsen.

- Man burdet danset i gatene. Det er viktig - som kulturminister Anniken Huitfeldt har understreket – at dette gjør vi kun med utgangspunkt i at Kulturløftet ligger fast, og at det skal være en tydelig prioritet over statsbudsjettet.


Åpen prosess
Stokkan-Grande sier at Kulturdepartementet har vært i møter med representanter for kulturlivet for å orientere om at denne saken skulle opp på Aps landsmøte. Om MFO har vært en del av denne prosessen er Stokkan-Grande usikker på. Allikevel sier han at det har vært full åpenhet om forslaget.

- Det har vært en prosess i Ap i hele landet om hvilke grep man ønsker å gjøre. Vi var lite forberedt på at så mange ble urolige, fordi vi faktisk ikke kunne forestille oss at noen var i stand til å så til de grader misforstå dette grepet. Dette kunne vi ha unngått hvis ledelsen i MFO hadde kjørt dialog i stedet for å skremme opp mange tusen kulturentusiaster. Forslaget innebærer styrking av idrett og kultur og vi sprøyter inn adskillige millioner de neste årene for å komme i mål med Kulturløftet. Jeg mener at vedtaket er veldig gledelig og mener at kultursektoren har fantastiske utsikter framover.


Vet hva det handler om
- Vi føler oss ganske trygge på at vi har skjønt hva forslaget går ut på, sier Odd Langklopp, seniorrådgiver i MFO.

- Det organisasjonene i kulturlivet og blant dem MFO har reagert på, er for det første at forslaget kom opp umiddelbart før landsmøtet og at vi ikke fikk mulighet til å diskutere det med verken Arbeiderpartiet, Kulturdepartementet eller for den del idrettsbevegelsen. Vi har ikke registrert dette forslaget før vi ble gjort oppmerksom på det av andre organisasjoner noen dager før landsmøtet åpnet.


- Ikke feilinformert
Langklopp sier videre at MFO i utgangspunktet har forholdt seg til det forslaget som opprinnelig ble lagt fram for landsmøtet, et forslag med store svakheter etter MFOs mening.

- Det representerte en fare for at noe av finansieringen av kulturtiltak kunne forsvinne. Det forslaget som er endelig vedtatt ser bedre ut i så måte og gir en del garantier som vi regner med Ap vil vedstå seg, slik som vår forbundsleder også har gitt uttrykk for i en kommentar på våre egne nettsider etter at vedtaket ble gjort.

- En ting er våre reaksjoner underveis i prosessen, en annen ting er reaksjonene etter at vedtaket er et faktum. Jeg kan ikke se at vi har feilinformert verken underveis eller etterpå. Stokkan-Grande kan heller ikke ta oss til inntekt for det som blir sagt av alle aktørene. Han må forholde seg til det MFO har uttalt og ikke det andre har uttalt, sier Langklopp.


Ikke glad for forslaget
MFO står bak internettkampanjen som har rundet 24.000 underskrifter

- Underskriftskampanjen ble teknisk og praktisk iverksatt av oss, men på vegne av alle organisasjonene som samordnet seg for å prøve å påvirke Aps landsmøte i denne saken. Den er ikke vår alene, men det er vi som i praksis har administrert den.

- Vi kan selvsagt ta selvkritikk på presisjonsnivået i enkelte uttalelser, men vi står fast på at vi reagerte på måten forslaget kom fram på og på innholdet i det opprinnelige forslaget. Vi er heller ikke glad for vedtaket som ble gjort, men er glad for garantiene Ap gir. Man får problemer den dagen Ap ikke lenger har full kontroll med hva som blir gjort med kulturpolitikken. Når en så betydelig del av tippeoverskuddet forsvinner fra grunnlaget i kulturbudsjettet er de statlige bevilgningene til kultur i større grad eksponert for det skiftende politiske flertallets prioriteringer.


Rød-grønn kulturgaranti
Spørsmålet er om Stokkan-Grande er redd for å miste velgere fra Ap på grunn av kampanjen.

- Det er viktig at man ser forskjell på partiene og når stormen har lagt seg ser folk at vi ikke bare har gode løfter, men er i stand til å gjennomføre det. Jeg tror det vil bli økt tilstrømming av velgere fra kultursektoren. Nå er det derfor viktig at man roer seg ned og at vi får en god prosess. Vi vil ha samtaler både med kulturlivet og idretten fremover for å sikre at grepene vi nå skal ta blir en styrke for både kulturen og idretten. Kultursektoren har mye godt å se fram til.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: