Jimmy Olsen: Elefant i porselensbutikk eller kynisk PR-mann?
Kritikken mot Jimmy Olsens og Månefestivalen fortsetter. I landets to største aviser dreier begge kulturkommentarene seg rundt utspillet om å sette Kadra som symbolsk toppnavn som i forrige uke skapte stor debatt. Sven Ove Bakke (Dagbladet) sammenligner Olsen med en elefant i en porselensbutikk, mens Stein Østbø (VG) mener at Månefestivalen har tapt på begge områder: - Både som troverdig premissleverandør for et politisk budskap og som en musikkfestival som kan stille med navnene som faktisk står på plakaten. Også i hjembyen Fredrikstad skaper saken debatt.
Stein Østbø (Foto: VG) (212x440)

Av Bjørn Hammershaug

Ikke uventet er den etter hvert noe betente saken om Månefestivalen tema hos hovedstadsavisenes mediekommentatorer denne uken. Både VG og Dagbladet vier plass til å belyse en debatt som er behørig dekket, også her på Ballade, den siste tiden.

- En frekkhet

Under overskriften "Månelyst" harselerer Stein Østbø (bildet) i dagens VG med Månefestivalens utspill om å sette Kadra som et symbolsk toppnavn. Det blir som å love Rolling Stones og Bruce Springsteen, mens de virkelige artistene er Ole Ivars og Vassendgutane, skriver Østbø i sin ukentlige spalte ”Helt Stein”. Han mener det er etter slike prinsipp Jimmy Olsen må ha tenkt med sin annonsering.

Det som skulle være en ”nær genial PR-ide for å fremstå som et politisk (korrekt) arrangement” ble bare helt feil, mener Østbø:

- Denne lille frekkheten kunne for så vidt ha stoppet der, men Månefestivalen var såpass i siget at de så muligheten til også å sette norgesrekord i den populistiske grenen ”Hvordan ta ting mest mulig ut av sin sammenheng” ved å støvsuge Koranen for egnede sitater som kunne brukes mot dem som tror på denne boken.

Ved å legge inn den famøse - og mye omtalte - setningen om å ”kline til dem så blod og tenner spruter” mener VGs kommentator at en idealistisk tankegang brått ble snudd til fascisme.

- Ingenting er bedre enn at norske rockfestivaler bruker sin arena til å bevisstgjøre sitt unge publikum på saker som også angår andre ting enn musikken, enten det er politiske, økologiske eller menneskerettsspørsmål. Likevel tror jeg de fleste vil være enig i at det er i drøyeste laget og oppfordre til å banke frem blodet hos en gruppe mennesker med en spesiell religiøs overbevisning, skriver Østbø

Festivalblues

I Dagbladet tar Sven Ove Bakke tak i saken som et ”PR-stunt fordekt som en støtteaksjon”. Også Bakke trekker frem noen av Olsens uttalelser som ”voldsomt formulert” som ble møtt med fordømmelse fra både Fremskrittspartiet og Islamsk råd – ”og mye hoderysting derimellom” som han skriver det, og viser blant annet til ”påfallende mangel på bifall fra resten av Festival-Norge”. En av de få som har uttalt seg offentlig om denne saken i det hele tatt er Sveinung Sundli her i Ballade.

Bakke utviser dog en smule sympati med Olsens ønske om økt politisk engasjement blant norske festivaler:

- Det er noe sødmefylt og litt rørende over den grenseløse troen på hippieverdiene, men problemet med Jimmy Olsens festivalblues er at den er framført med en formuleringsevne lik den velkjente elefanten i porselensbutikken.

Splittet lokalmiljø

Heller ikke i hjembyen Fredrikstad får denne oppmerksomheten entydig støtte. Det var da også ventet med strid rundt dette, i følge Olsen selv. Blant lesernes uttalelser under et nylig nettmøte i Fredrikstad Blad sakser vi blant annet:

- Ærlig talt Jimmy Olsen. Det må da finnes andre måter å få blest rundt festivalen enn å bruke et voldsoffer. Tror nok du er vel vitende om at dette vil få oppslag i tabloidene og gi festivalen gratis PR. Du er en flink mann Jimmy, men dette henger ikke på greip!

- Fredrikstad har fra før Raymond stempelet å slite med, er det nå denne Jimmy Olsen som skal sette byen på kartet på denne uverdige måten? Å ha Kadra som æresgjest er et flott initiativ, men jeg undrer på hva Olsen trodde han skulle oppnå ved å bruke så sterke ordlag?

Men blant leserne var det også mange positive spørsmål og kommentarer. "Modig, betimelig og tøft gjort" var noen av de mer støttende innleggene.

Nye artister

Det skal i denne sammenheng heller ikke glemmes at Månefestivalen arrangerer musikkfestival i sommer. Nå har de meldt at Motorpsycho nå er booket, det samme er Tommy Tokyo og Royer’s One Man Band.

Artistliste for festivalen så langt - uten et symbolsk hovednavn - er dermed:

Motorpsycho, Tommy Tokyo, The Nomads, Sondre Lerche, Pleasure, Mari Boine, deLillos 85, Hanne Hukkelberg, Keep of Kalessin, Sahg, Royers One Man Band og Blacksmith Bondage.

Månfestivalen finner sted 27-29. juli.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Debate, Festivals, Genre\Popular Music, Media, Politics, Press