25 år med rock for alle
KRONIKK: Organisasjonen jeg leder feirer i disse dager hele 25 år. Norsk Rockforbund ble stiftet på Blitz natten mellom 5.-6. september 1982, og hadde som formål å være en partipolitisk uavhengig organisasjon til fremme for norsk rock. Det har skjedd enormt mye i Norsk Rockforbund siden 1982. Vi opplever fortsatt at rocken ligger langt etter andre sjangrer i de kulturpolitiske prioriteringene. Det skriver Monica Larsson i anledning Norsk Rockforbunds 25-års jubileum.
Norsk rockforbund 25 år_logo (300x225)

Av Monica Larsson er daglig leder i Norsk Rockforbund

Fra å omfatte det meste som hadde med rock å gjøre, kassettkopiering, spilling i band og trykking av egen rockeavis Rock Furore, er Norsk Rockforbund i dag en ren interesse- og kompetanseorganisasjon for konsertarrangører. I 2004 passerte vi 200 medlemsklubber, rock- og bluesklubber, festivaler og studentsamfunn.

Utviklingen de siste 25 år er et stykke norsk kulturhistorie. I 1982 var rocken et opprør og Norsk Rockforbund var ganske opprørsk i både stil og form.

På Landsmøte i Bodø 1986 vedtok NRF en resolusjon som krevde daværende kulturminister Langsletts avgang. Dette fordi man mente at Kulturdepartementet behandlet rocken urettferdig. Norsk Rockforbund i dag er heldigvis langt mer edruelig i våre formuleringer, men vi opplever fortsatt at rocken ligger langt etter andre sjangrer i de kulturpolitiske prioriteringene.

Det føles fortsatt som om norske konsertarrangører innenfor rock og blues sitter igjen med kun smuler fra de rikes bord - selv om utviklingen de siste to år har tatt store skritt i riktig retning. Spesielt med tanke på klubbstøtteordning for rock, knutepunktstatus for rock- og bluesfestival og en generell aksept for at rock også er kultur. Likevel, det er langt igjen til å nå målsettingene våre. Mitt ønske for de neste årene er at spesielt klubbene får et nødvendig løft, og at det bygges flere øvingslokaler i hele landet. Det er også mitt håp at forskjellsbehandlingen mellom rock og mer finkulturelle sjangrer utjevnes. Slik kan vi nå målet om levende musikk til alle, i hele landet, hele året.

Rockens tidligere opprør er kanskje tonet ned, men heldigvis handler hverdagen til Norsk Rockforbunds fantastiske medlemmer fortsatt om det samme: Formidling av musikk. Formidling av følelser. Det var dette rockeklubbene som stiftet Norsk Rockforbund i 1982 brant for - og det er dette Norsk Rockforbunds medlemmer anno 2007 fortsatt brenner for.

Norsk Rockforbund har formidlet konsertopplevelser i 25 år, det kan oppsummeres på denne måten:

Det er så mange uttrykk.

Det er ingen menneskerett å få høre levende musikk, men lyd gjør noe viktig med mennesker. Pop, rock og blues.

Norsk Rockforbund har jobbet for musikalske stemninger i 25 år. Det er levende.

Konsertopplevelser er kunstopplevelser, som gjør kvelden gladere, natta mildere og livet lengre. Mennesker lytter. Musikken, viljen og gleden.

Det er så mange som tar ansvar. Noen jobber for å gi publikum en opplevelse. Annonsere og selge, rigge og rydde. Noen nynner, tenker, og lager musikken.

Det er så lange landeveier i Norge. Tunge løft, lokaler ryddes, en konsertkveld er lang for konsertarrangører. De tror på og digger det de driver med. Buss, bil og ferje. De bærer musikken ut av kjellere, opp på scener. Det er så mange inntrykk.

200 blues- og rockeklubber, festivaler og studentsamfunn kjemper sammen for at alle skal få gode konsertopplevelser. Lyden, lyset og varmen. Musikere og arrangører er inspirerte og vil dele musikken. Det er noen ganger du bare vet. Du opplever noe viktig. Du vil ha mer. Du smaker, hører og lukter. Høyttalere, mikker og lyskastere. Du er publikum og du bidrar til applausen, trampeklappen. Sammen, alle og vi.

Norske konsertarrangører gjør det mulig å oppleve noe, i møte med musikerne. Det er ikke nok musikk, vi vil ikke ha det stille, det blir aldri nok. Vi vil ha mer.

Norsk Rockforbund har disse sidene.

Av Monica Larsson Foto/illustrasjon:
Genre\Popular Music