Det kommer et skip til Molde
Dagen før Moldejazz starter legger Raumarock til kai i rosenes by med eget festival- og hotellskip. At Raumarock etablerer seg med eget skjenkested og livested er problematisk, mener Jan Ole Otnæs, festivalsjef i Moldejazz.

Jan Ole Otnæs (Foto: Hans Chr Tho) (330x)

Av Carl Kristian Johansen

Søndag 12. juli, dagen før Moldejazz nr. 49, legger M/S Fjord Visjon til kai i Molde. Båten driftes av Raumarock, som vil promotere sin egen festival i Åndalsnes i august. Raumarock hotell- og festivalskip, som båten kalles under festivalen, har fått skjenkebevilling av Molde kommune, og på båten vil man få presentert trubadurer/band og DJ. Pressen blir tilbudt et eget bord i båten.

Festivalsjef Jan Ole Otnæs i Moldejazz er kritisk til Raumarocks festivalskip, som han ble orientert om gjennom mediene. Otnæs synes det er merkelig at Raumarock ikke har løftet røret og ringt først.

- Det er rart at de ikke i samarbeidets ånd sier at det er det man ønsker å gjøre, og spør hva vi tenker om det. Det er merkelig at en festivalkollega utnytter det vi skaper i byen ved å etablere et eget skjenkested, mener han.

Moldejazz har i flere år hatt diskusjoner med næringen i byen om tilreisende aktører som utnytter det som skjer i byen under festivalen.

- Dersom Molde kommune tillater at mange kan slå seg ned med midlertidig aktivitet vil vi få et problem, sier Otnæs til Ballade.

Festivalsjefen mener ”det er helt på trynet” at Raumarock har fått skjenkebevilling av kommunen, og viser til det han kaller ”uke 29-etableringer” i Molde. I 2002 og 2003 var det en oppblomstring av midlertidige aktører under festivalen, og siden har Moldejazz vært i dialog med kommunen om kommersielle aktører utenbys fra som utnytter publikumstilstrømningen til Molde. Otnæs er kritisk til denne knoppskytingen.

- Det er trist at en kollega er en del av dette. Dersom kommunen ønsker at vi skal være en livskraftig festival må vi få råde grunnen i festivaluka. Næringslivet har også reagert på at det kommer en båt med midlertidig bevilling. Dette er litt av det samme vi har sett andre steder som i Kongsberg og på Notodden.

Når man driver festival på små steder er man mye mer sårbar enn i en storby, men Otnæs tror ikke Raumarock kommer til å slå bena under verken festivalen eller næringen i byen med festivalskipet sitt.

- I år kommer det ikke til å få konsekvenser. Det er prinsippet som er viktig. Jeg er redd for at dette kan åpne for kommersielle aktører i mye større målestokk. Da må vi vurdere hva slags festival vi skal lage.

Vil dere ha monopol?

Vi skal ikke ha monopol, men det må være en type forutsigbarhet i dette som gjør at vi kan drive noenlunde fornuftig.

Otnæs har ikke tenkt å gjøre noe med dette annet enn denne reaksjonen, og sier at han var sintere da Ariel Sharon ble invitert av Kjell Mange Bondevik til Molde under jazzfestivalen i 2003.

- Jeg lurer på hva Raumarock hadde sagt om vi arrangerte en stor rockekonsert på Molde stadion samtidig som deres festival. Jeg synes vi skal bygge hverandre opp og støtte hverandre. Raumarock er en jævlig bra og viktig festival, og vi må greie å leve side om side her i fylket, sier Otnæs.

Frode Nakken, festivalsjef i Raumarock, stiller seg uforstående til kritikken fra festivalsjefen i Moldejazz.

- Jeg kan ikke se at dette har noe å si for noe som helst. Hvert eneste år har det ligget båter på kaia med trubadurer uten at det har skapt så høye bølger. Det er uforståelig at Moldejazz går så hardt ut, og kjedelig at de gjør det, mener Nakken.

Den eneste tanken bak å legge til kai med Raumarock-festivalskipet er å markedsføre egen festival i august, og samtidig by på leskende drikker og litt underholdning, understreker Nakken.

- I etterkant ser jeg at vi kanskje burde kontaktet Moldejazz på forhånd. Intensjonen er ikke å tråkke på dem. Vi har all mulig respekt for Moldejazz og synes det er kjedelig at det har blitt sånn.

Otnæs er kritisk til oppblomstringen av kommersielle aktører som trekker penger ut av byen under festivalen. Hva er din kommentar til det?

- Hvis de er kritisk til at vi har fått skjenkeløyve må de skyte på kommunen. Jeg kan vanskelig skjønne at vi blir en konkurrent med 100 mennesker i kapasitet.

Nakken er på Moldejazz hvert år, og opplever at han må stå i kø i timesvis uansett hvor han skal.

- Om jeg tar 100 stykker fra en kø kommer de etablerte i byen ikke til å merke noe som helst. Jeg blir overrasket om utestedene kommer til å merke omsetningsvikt på grunn av oss.

Nakken viser til utesteder i Molde som synes festivalskipet er en kjempeidé.

- De vet det samme som meg at det er kø i Molde uansett, og spesielt om kvelden. Jeg mener personlig at det skulle være flere uteplasser i Molde under festivalen, sier Nakken.

Otnæs opplever ikke at det er noe stort problem å få seg en matbit og en øl i byen under festivalen.

- Kanskje på enkelte ekstreme dager, sier han.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: