Kampen fortsetter
Magnar Bergo i Norsk Musikkråd lover å fortsette kampen mot den foreslåtte endringen i tippenøkkelen.

Kulturkampanjen mot endringen av Tippenøkkelen har mobilisert flere enn 60 organisasjoner. Flere enn 20 000 har skrevet under på aksjonens opprop og nærmere 2000 personer og organisasjoner liker Facebook-siden Kulturnorge mobiliserer: Bevar kulturløftet.

Likevel tapte kampanjen kampen om Arbeiderpartiets landsmøte.

Les saken: Kulturnorge mobiliserer


Et sømløst kulturliv
Det største regjeringspartiet går nå inn for at idretten skal ha 64 % av overskuddet til Norsk Tipping mot tidligere 46 %, at øremerkede kulturmidler øker fra 12 % til 18 %, mens humanitære formål fremdeles skal ha 18 %. Potten som tidligere gikk som inntekt til staten, 24 %, skal altså øremerkes idrett og kultur og fordeles rett fra Kulturdepartementet. I Ap-vedtaket ligger det også at Kulturløftet skal opprettholdes.

Magnar Bergo er daglig leder i Norsk Musikkråd og var kulturpolitiker for SV på Stortinget fra 2001 til 2009. Bergo, som var en av arkitektene bak Kulturløftet de rød-grønne gikk til valg på i 2005, er også en av lederfigurene i kampanjen mot endringen av Tippenøkkelen.

Som en del av økningen i øremerkede kulturmidler ligger det at Frifond skal styrkes med om lag 200 millioner kroner. Norsk Musikkråd er blant forvalterne av Frifond, og Bergo synes denne økningen er flott.

- Dette viser med all tydelighet at vi ikke snakker for vår syke mor. Vi ble forespeilet denne økningen, men ikke i sammenheng med at Tippenøkkelen skulle endres, sier Bergo, som mener kulturlivet er "sømløst".

- Man kan ikke lage et skille. Rammer man det ene, rammer man alt. Man må være større enn seg selv og ha samme perspektiv for et samlet kultur-Norge.


Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap): Garanterer for kulturmidler


- Ingen penger er sikre
-Når vi ønsker å beholde dagens finansieringsmodell for kultur er det med tanke på kommende tider og mulige regjeringsskifter. Verken penger over statsbudsjettet eller tippemidlene er absolutt sikre, men mens budsjettkronene er gjenstand for kamp hvert år, kommer tippemidlene uten kamp, sier Bergo.

- Men med tanke på et mulig regjeringsskifte i 2013 er det ikke utenkelig at Fremskrittspartiet (Frp) vil være en del av en ny regjering. Frp vil oppheve spillemonopolet til Norsk Tipping og vil utsette spillområdet for fri konkurranse. Hva vil konsekvensen bli av det?

- Det er i så fall bare tragisk. Vi er en sterk støtte og forsvarer av Norsk Tipping. Vi er Norsk Tippings beste venner, men ingen penger er sikre, det har jeg sagt før. Det er en annen type forutsigbarhet som ligger i det, og finansiering fra to kilder ser vi som en fordel. Det er andre som bare vil bli finansiert av Norsk Tipping. Idretten kan gå å heve en sjekk uten konkurranse. Dette er neppe noe prinsipp for idretten. Jeg regner med at om tippemidler av en eller annen grunn skulle forsvinne, ville Løvebakken raskt fylles av treningsdresser og nikkerser og rop om å komme på statsbudsjettet, sier Bergo.


Kulturen ikke tatt med på råd
Bergo er kritisk til prosessen som ligger til grunn for Aps vedtak sist helg.

- Hvis det er uten betydning hvor penger kommer fra, hvorfor kan ikke idretten ta de 630 millionene som Ap vi bevilge oss i budsjettet? Hvorfor er vi fra kultursektoren ikke invitert inn i forarbeidet av forslaget før landsmøtet? Om det er vinn/ vinn sak, og så glitrende for kulturen som de sier, burde ikke det være problematisk. Ledelsen i Ap og Kulturdepartementet har selvfølgelig kjent til denne saken en stund. Ap er et ansvarlig parti, de bevilger ikke over en halv milliard til gode formål etter et uforberedt benkeforslag på sitt landsmøte. Ta det motsatt, kunne man tenke seg et forslag der idretten må avgi 630 millioner kroner til humanitære formål uten at idretten ble tatt med på råd på forhånd?


Les også Idrettsforbundets holdning til endringen: Noen avklaringer


Ikke småpenger
Frode Reppe, Ap-politiker og frivillig festivalarrangør, mener at andelen av tippemidlene som nå går til statskassen er småpenger i forhold til de pengene som må bevilges til kultur over statsbudsjettet i årene som kommer for å opprettholde Kulturløftet.

- Mener du at Kulturløftet trues av vedtaket på Ap-landsmøtet?

- Nei. Ikke så lenge vi har en rød-grønn regjering. Det frykter vi ikke i det hele tatt, og det har vi heller ikke gitt utrykk for. I fjor hadde vi en stigning på 700 millioner. Nå er jo planen og fase dette inn over noen år, men skulle det skjedd slik umiddelbart ville dette betydd økning til kultur på 1,2-1,5 milliarder på ett budsjett. Det er sikkert mulig, men ikke helt enkelt. For vår del ser vi at tippemidlene er mindre enn budsjettbevilgningene, men over en milliard fra Norsk Tipping er, verken for oss eller andre, vekslepenger.


Lærenem kultur
Frode Reppes idé om å danne én stor og samlende organisasjon på kulturfeltet a la Norges Idrettsforbund mener Bergo er en god idé, selv om han understreker at den ikke er ny. Musikkråds ting i slutten av mai har dette som hovedtema, sier Bergo, som mener kultur-Norge har en del å lære av idretts-Norge.


Les om Reppes forslag: - Vi trenger et kulturting


- Helt uavhengig av utfallet er det kanskje det viktigste at vi kan få et mer samlet kulturliv enn vi har hatt på tvers av sjangre. Idretten er stor, sterk og godt organisert, men vi er lærenemme og vi har vist gode takter den siste uka for hvordan vi skal bli hørt. Vi er skuffet over dårlig prosess og et dårlig vedtak, men vi kommer til å fortsette jobbingen fram til endelig vedtak er gjort i Stortinget.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Politics