Ny leder i FolkOrg
- Det kan være en fordel å komme utenfra og stille dumme spørsmål, sier Linda Dyrnes. I sommer tar hun over som ny daglig leder i FolkOrg.

Norsk Folkemusikk og Danselag og Landslaget for Spelemenn fusjonerte i 2009 og fikk navnet Folkemusikk- og Folkedansorganisasjonen. Nå forkortes navnet til FolkOrg, og organisasjonen har ansatt sin første daglige leder.

Linda Dyrnes er i dag virksomhetsleder for kultur i Eidsberg kommune i Østfold, og tiltrer stillingen som daglig leder i FolkOrg 1. august. Fram til den datoen, og etter det, må hun bruke tid til å skaffe seg kunnskap om det feltet hun skal administrere.

For selv om hun har vært i kontakt med folkemusikk og folkedans som kulturarbeider i Eidsberg, har Dyrnes ingen spesiell erfaring med folkemusikk.

Hva det innebærer kommer an på øynene som ser, tror Dyrnes selv, men hun ser først og fremst på sin manglende erfaring fra feltet som noe positivt.

- Jeg vet ikke i hvilken grad det kan bli brukt mot meg, men det kan være en styrke på den måten at ingen kan sette meg i bås. Uansett hvilke uenigheter som måtte dukke opp kan ikke noen si at jeg hører ikke til i noen miljøer mer enn andre, sier hun.

Dyrnes har mange års erfaring med å administrere kultur, og ønsker å støtte seg på den faglige kompetansen som allerede finnes i organisasjonen. Hun er i ferd med å pløye seg gjennom de siste årgangene av Spelemannsbladet og lytter seg opp på folkemusikk på mp3-spilleren sin.

- Det kan være en fordel å komme utenfra og stille dumme spørsmål. Jeg har erfaring med nye folk som kommer inn på en ny arebidsplass og spør hvorfor man gjør slik og slik. Svarene er ofte "vi har alltid gjort det sånn".

- Det kan være nyttig å få inn folk utenfra som stiller spørsmål om som kan få en til å reflektere over egen praksis, mener Dyrnes.

Hun kan ennå ikke peke ut en spesiell ting som vil være viktig for henne som daglig leder, og mener det er for tidlig å komme med en programerklæring. Hovedfokuset hun trekker fram er å få organisasjonen til å fungere godt sammen, og bidra til en takhøyde som gjør at man jobber godt som et team.

- Jeg vil bruke tid på å få et sammensveiset og trygt kollegium som gjør hverandre gode. Det er en forutsetning for å gjøre en god jobb ute.

- Det utadrettede er viktig og det er sentralt at organisasjonen har legitimitet hos medlemmene. Både hos de profesjonelle og de som driver på frivillig basis. Det er viktig at disse kan trekke gjensidig nytte av hverandre.

Med sin utenfraforståelse mener Dyrnes folkemusikk og folkedans er inne i en god trend, og hun mener at folkemusikken har gjort seg mer markert de siste årene.

- Men når det har blitt kjent at jeg skal jobbe med dette har jeg flere ganger fått spørsmålet "Folkemusikk? Hva er dette for noe?". Hvorfor en del har denne oppfatningen er en litt pussig sak. Folkemusikk er ikke så skummelt og sært, og det er en musikk som kommer fra folket og ikke ovenfra og ned. Vi må prøve å ufarliggjøre det litt, og få folkemusikken fram i nye fora.

- At det er folkemusikk på et arrangement som by:Larm gjør at man når et publikum utenfor den indre kjernen. Da får man spredd musikken i større grad.

Av - Red. og Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: og