Kristiansand Rock City: Musikk i løsvekt
I denne femte og (foreløpig) siste artikkelen i serien om Kristiansands rockemiljø settes søkelyset på Tangen Music, et kollektiv bestående av fire studioer og ni låtskrivere. Istedenfor å tenke konvensjonelt på komposisjon, albuminnspillinger og livejobber har de snudd på flisa: De jobber med lyd og låter som kan brukes i TV, reklame, film eller på plate, de selger med andre ord musikk og lyd i løsvekt til plateselskaper og musikkforlag. - Tangen Music skal bygge opp kompetanse på den måte at låter og produksjon av særegen, internasjonal karakter kan leveres til etablerte plateselskaper, sier initiativtakerne bak Tangen Music til redaktør i Stimuli, Louis Holbrook.
Tangen Music (Foto: Louis S. Holbrook, Stimuli.nu) (300x188)

Av Louis A.S. Holbrook

Det hele begynte med Audioklinikken, studioet hvor Philip Moe og Erik Faber kokte ihop første skiva til sistnevnte ”Between the lines.” Moe oppdaget at han hadde masse plass til overs, og et par år senere huser den gamle nedlagte fiskegarnsfabrikken Tangen Music, en musikkfabrikk med hele fire studioer og ni låtskrivere.

Der andre musikere tenker konvensjonelt på komposisjon, albuminnspillinger og livejobber, har de erfarne ringrevene i Tangen Music vridd på flisa. De ønsker å tilnærme seg musikkmarkedet slik det faktisk fungerer i dag. For det er ikke slik at artist og komponist er én og samme person lengre. Å være god låtskriver kan resultere i gullkantede salg til plateselskap eller musikkforlag, som hungrer etter innhold å fylle artistene sine med. Eller med deres egne ord:

”Tangen Music skal bygge opp kompetanse på den måte at låter og produksjon av særegen, internasjonal karakter kan leveres til etablerte plateselskaper.”

Det stopper imidlertid ikke der. Produksjonen kan for den saks skyld være låter eller lyd til bruk i TV, reklame eller film. Med andre ord, de som holder til i musikkollektivet Tangen Music skal selge musikk og lyd i løsvekt.

Motivasjonen for å flytte sammen er å trekke veksler på hverandres krefter:

- Vi får flere par ører, forteller grunnlegger Philip Moe. En mer ”gjennomsnittlig” mening om hvordan det som lages her høres ut. Alle her har spisskompetanse på ulike felt, noe som gjør at vi utfyller hverandre.

- Denne typen kollektiv er ikke så vanlig her, men det er lang tradisjon for dette i Statene. Det blir nesten som en storfamilie, kan Tom Hugo Hermansen rapportere.Kollektivet er formalisert som en stiftelse. Denne forvalter videreutleien til de ulike studioene, samt tar seg av fellesutgifter som husleie, strøm, kaffe og oppvasksåpe. Skal noe endres, eller nye leietakere komme inn, må styret være enstemming enig om dette. Kunstnerisk sett er stiftelsen til gjensidig hjelp for alle involverte, men involverer ingen annen forpliktelse enn dekning av utgifter til fellesgodene.

- Det er ikke slik at man må gå gjennom stiftelsen eller kline på stiftelsens logo når man markedsfører eller selger det en har laget. Får noen en gylden kontrakt ett eller annet sted er det den personens fortjeneste og stiftelsen tar ikke hevd på noe, sier Moe.

Men om noen i kollektivet får stormende suksess og en foss av penger er det ikke snakk om misunnelse:

- Vi er forbi det stadiet hvor vi knuffer på hverandre og misunner hverandre for hver minste ting noen får til, klargjør Stein Roger Sordal. Og alle er skjønt enige om at om noen har suksess åpner det nettverk og dører for de andre i kollektivet også.

- Det som er avgjørende her er at vi leverer kvalitet, befester Sordal til en nikkende forsamling. Kvalitetssikringen skal stiftelsen stå for. Men det ønskes bidrag fra byens band og musikere.

- Det er mange artister og band i byen som skriver gode låter, og disse vil vi gjerne ha bidrag fra. Får vi gode låter inn vil vi formidle disse videre til forlag og plateselskap, sier Moe. Vi håper på at dette kan være med på å beholde det gode låtskrivermiljøet i byen, istedenfor at de flytter til større byer som stort sett alltid har vært vanlig. Dette vil bedre oddsene for å få til noe for alle parter.

Tangen Music har, ikke overraskende, søkt penger fra Cultiva. Om de får tildeling skal pengene gå til markedsføring, bygging av et låtskriverrom samt endel nødvendig utstyr. Hvor mye dette dreier seg om vil de ikke ut med, men det blir klart at stiftelsen ikke går dukken selv om energipenger uteblir:

- Men ting ville jo gått mye fortere da, smiler Moe håpefullt.

Tangen Music består av:Philip Moe, Erik A. Flood, Arnfinn Tellefsen,Anne Tungland Takle, Dag Erik Oksvold, Stein Roger Sordal, Robert Strandberg, Tom Hugo Hermansen og Camilla Nordahl.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i november 2003 i Stimuli nr 2, 2003. Artikkelserien er et ledd i et større samarbeid mellom Ballade.no og Stimuli.nu, som er den ledende kulturnettavisen på Sørlandet. Du finner nettstedet på denne adressen, eller ved å bruke lenkene nedenfor.

Av Louis A.S. Holbrook Foto/illustrasjon:
Music Industry, Genre\Popular Music