Dansk fokus på Festspillene i Bergen
Festspillene i Bergen arrangeres for 55. gang. Direktør Per Boye Hansen har igjen Nordiske Impulser som signatur, i år med særlig vekt på det dansk-norske musikksamarbeidet. Bent Sørensen er årets festspillkomponist og gis en omfattende presentasjon. Et eget bestillingsverk, Exit Music, urfremføres av Bergen Filharmoniske Orkester under åpningskonserten. I tillegg blir det - blant mye annet - Late Nights på Logen og markering av Edvard Griegs 100-års jubiluem.
Trio Mediæval, 2005 (Foto: CF Wesenberg) (330x241)

Av Bjørn Hammershaug

I løpet av 14 dager presenterer Festspillene i Bergen over 160 ulike arrangementer innen musikk, litteratur, teater, dans, opera og billedkunst.

Den største musikk- og teaterfestivalen i Norden har for andre år på rad signaturen ”Nordiske Impulser”. Festivalens uttalte mål er å presentere kunst fra de nordiske og baltiske land, og bli det viktigste møtepunktet for utøvende og skapende kunstnere fra denne delen av verden.

- Vi søker ikke en felles identitet, men ser etter forskjeller ulikheter. Impulser innebærer at vi selv initierer forestillinger som ellers ikke ville sett dagens lys. Egne produksjoner viser at festivalen ikke bare er mottaker, men også en viktig bidragsyter i det internasjonale festivallandskapet, heter det fra arrangørhold.

Dansk fokus

Årets festspill legger i år særlig vekt på dansk musikk, slik de gjorde med finsk musikk i 2006. Festspillkomponist Bent Sørensen er allerede nevnt. Han vil også stå i sentrum i årets Komponistportrett. Athelas Sinfonietta Copenhagen holder kammerkonsert i Logen der de vil fremføre blant annet ”The Bells of Vineta” for trombone, ”Vuggeviser 1” for klaver, ”Minnelieder - zweites Minnewater” for ensemble og ”Angelus Waltz” for gitar.

Åpningskonserten i Grieghallen den 23. mai kan blant annet tilby urfremføring av den danske samtidskomponisten Bent Sørensen. Bestillingsverket ”Exit Music” blir fremført av Bergen Filharmoniske Orkester (ved dirigent Andrew Litton) og Leif Ove Andsnes på klaver.

Sørensen er dessuten sentral når Det Danske Radiosymfoniorkesteret gjester Festspillene. Orkesteret vil dessuten vie oppmerksomhet til komponisten Carl Nielsen. I løpet av to dager skal de spille to av hans symfonier og to av hans konserter. Under tittelen Danske Impulser kommer også Festspillmusikeren fra 2005, den svenske klarinettisten Martin Fröst, som solist i Carl Nielsens siste verk for orkester - en humørfylt klarinettkonsert fra 1928.

Som representanter for yngre danske utøvere får festspillene besøk av Den Danske Horntrio, som har konsert i Troldsalen med verker av Søren Nils Eichberg, Edvard Grieg og Johannes Brahms.

Late Nights

Årets festspillmusikere er Trio Mediæval, den norsk-svenske trioen som består av sopranene Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Torunn Østrem Ossum. De vil blant annet gi konserter i samarbeid med The Hilliard Ensemble og Tord Gustavsen Trio.

Konseptet Late Night Logen ble første gang arrangert i fjor, og dette videreføres også i år. Her blir det mulig å oppleve musikere fra det offisielle programmet i en noe løsere setting. På årets senkvelder i Logen blir det mulig å oppleve blant andre årets festspillmusikere Trio Mediæval, det ungarske teaterkompaniet Krétakör, Engegårdkvartetten og sopran Kerstin Avemo.

Grieg-år

Edvard Grieg er naturlig nok i fokus under årets festspill. I forbindelse med 100-årsdagen for hans død har Festspillene satt sammen en kammermusikkserie der det blir fremført nye verker og sentrale verker av Grieg selv. Leif Ove Andsnes, Solveig Kringlebotn, Truls Mørk og Julian Rachlin er blant solistene i Grieg-markeringen

I tillegg vil Det norske Blåseensemble urfremføre "Blåmannen", en opera med handling fra slutten av Griegs liv, om hans forhold til den unge, eksentriske komponisten og pianisten Percy Grainger.

I Grieghallen 30. mai blir det Grieg-galla med blant andre Avemo, Andsnes og Mørk som solister. Grieg spiller også hovedrollen som avslutter av årets festspill med filharmoniens ”evigunge og friske" klaverkonsert i a-moll, op. 16. Kvelden - og dermed Festspillene 2007 - avsluttes med Gustav Mahlers siste fullførte symfoni fra 1910.

INTRO-finale

Konkurransen om å bli tilknyttet Rikskonsertenes lanseringsprogram INTRO-klassisk kulminerer med en avsluttende finalekonsert under Festspillene. Opp til seks kandidater når frem til finalen der de konkurrerer om inntil tre plasser i lanseringsprogrammet.

Formålet med lanseringsprogrammet er å hjelpe unge, særskilt dyktige musikere ved begynnelsen av deres karrierer og la publikum og musikkliv i inn- og utland bli kjent med dem.

OiOi!

OiOi-festivalen er en egen festival i festivalen. Kunstnerisk leder, Ole Hamre, har formulert følgende dogmer for festivalen:

- Alle OiOi-festivalens arrangementer skal presentere kunst og kultur som man ikke kan oppleve noen andre steder enn i Bergen.
- Alle OiOi-festivalens arrangementer skal ha flere dimensjoner. Bredde utelukker ikke dybde og dybde utelukker ikke bredde.
- Alle OiOi-festivalens arrangementer skal være både sære og populære.
- Alle OiOi-festivalens arrangementer skal kunne frembringe enstavelsesordet Oi.

Her loves det alt fra bilhornorkester til lyden av gresset som gror i et gratis og etter sigende enestående program i Bergens gater. Årets OiOi-musiker er Terje Isungset.

Av årets mange merkelige happenings på OiOi kan vi nevne "Kjendis i undergang" (der gatemusikeren med veldig kjente artister uannonsert vil bytte plass i en fotgjengerundergang), "Tippe tippe tue" (der barnekor blir akkompagnert av "våre beste musikere", som sammen vil fremføre gamle norske folketoner) og "Bilhornorkester" (der diverse kjøretøy med flerstemt trykkluft spiller via et trådløst system av en musiker - akkompagnert av et rock ’n roll orkester. Fra repertoaret: Mil etter mil, Drive my car, On the road again og Tut tut sier onkels bil.).

Festspillene i Bergen 2007 arrangeres 23. mai - 5. juni. Les mer på festivalens egne hjemmesider.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Classical, Concerts