Gradert respons?
Dele - ikke stjele-aksjonen vet ikke hvordan det den kaller "gradert respons" mot fildelere skal gjennomføres i praksis.

Av Tellef Øgrim


Tirsdag var flere av organisasjonene bak oppropet "Dele - ikke stjele" i møte med kulturminister Anniken Huitfeldt for å diskutere tiltak mot ulovlig fildeling. Huitfeldt sier hun vil "vurdere å sette ned en gruppe som ser på disse spørsmålene videre her hjemme".

Blant de som støtter opp om aksjonen er det utålmodighet, selv om det ble signalisert vennlig tilfredshet etter møtet hos den nye kulturministeren.

- Det må skje noe nå. Helst før jul, sier Larry Bringsjord, styreformann i FONO, som organiserer norske plateselskaper.

Han er særlig oppgitt over at anmeldelser mot piratvirksomhet blir henlagt, eller "slengt bort", som han sier.

- Myndighetene må håndheve reglene i stedet for å se gjennom fingrene på det som skjer. Alle, voksne som unge, vet nå hva som er lovlig og hva som er ulovlig.

Han tror ikke at det han kaller tyveri mot noen annen bransje ville bli behandlet på samme måte og hevder at ikke bare bransjen, men også staten taper store penger på fildelingen.

- Det går store summer bort i tapte momsinntekter til staten, sier han.


Detaljer i desember?
Om myndighetene sitter med hendene i fanget, vet imidlertid heller ikke bransjen hvordan de nye tiltakene de nå vil ha Huitfeldt med på, skal gjennomføres i praksis.

Det som foreløpig ligger på bordet, bortsett fra anmeldelsene Bringsjord sikter til, er begrepet "Gradert respons". Med det ønsker bransjen å signalisere at den ikke vil starte med å kutte nettforbindelsen til piratene. Det kan imidlertid være at det blir siste utvei, og det kan være at man velger å kombinere med andre tekniske tiltak.

I første omgang vil de med Huitfeldts hjelp tvinge internettleverandørene til å sende ut brev til mest aktive fildelerne.

- Vi har ikke noe konkret forslag ennå for hvordan dette skal gjøres, sier Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset, en av de sentrale aktørene bak kampanjen.

Nå sier han at Dele - ikke stjele skal møtes 14. desember for å diskutere hvilke detaljene i den "graderte responsen".

- Det vi har sagt er at vi ikke går for en så streng løsning som den franske, sier han, og viser til HADOPI-loven, oppkalt etter den franske komitéen som skal bestemme hvilke nettbrukere det skal aksjoneres mot.

- Det prøves nå ut lignende løsninger i mange europeiske land, men hvordan vi vil at dette skal gjennomføres her i Norge skal vi nå diskutere. Kanskje bør vi ha tiltak som innføres gradvis, sier han, og legger til at aksjonen er "sterkt opptatt av personvern og informasjonsfrihet".

Britiske myndigheter la nylig fram et lovforslag som innebærer at det sendes ut to advarselsbrev, men at det de kaller "tekniske tiltak" mot enkeltbrukere ikke kan settes i verk før det er vurdert hvordan advarslene virker på den totale fildelingen.

Larry Bringsjord avviser Telenors reaksjon på planene om å sende ut varlser til brukerne. Telenor har gitt klar beskjed, også her på Ballade, om at selskapet ikke har til hensikt å "overvåke kundene" med tanke på plukke ut de som fildeler ulovlig.

Bringsjord hevder at dette prinsippet allerede er brudt i forbindelse med at nettsider som inneholder barneporno blokkeres for Telenors brukere.

Av Tellef Øgrim Foto/illustrasjon:
Debate, Internet