Drar te' havs
INTERVJU: Anita Overelv pakker i disse dager kofferten. Hun flytter nemlig fra Trondheim og opp til Træna for å tiltre i stillingen som ny daglig leder for Trænafestivalen på fulltid. - Jeg tror det er viktig å spisse særegenhetene. For vår del ligger dette i sjøen og havelementene. Trænafestivalen bidrar til å vekke til live stoltheten av å være en del av kystkulturen. Vi gir nordlendingene stoltheten tilbake over å bo langs verdens vakreste kyst, sier den kommende Trænabeboer til Ballade.
Trænafestivalen_oversiktsill. (400x215)

Av Bjørn Hammershaug

- Træna er verdens fineste øy, og Trænafestivalen er verdens fineste festival, slår Anita Overelv bombastisk fast. Hun har nå tatt over stillingen som daglig leder for den lille, særpregede festivalen på Helgelandskysten i Nordland.

Anita Overelv kommer fra stillingen som prosjektleder for Trikkestallen i Trondheim og Loftet øvingsrom for band på samme sted. Siden årsskiftet har hun hatt en 30 % stilling som daglig leder for Trænafestivalen. Hun tar over etter Sverre Hyttan.

Flytter nordover

- Jeg var på Trænafestivalen første gang i 2005, og fant meg selv sittende i fjæra og proklamere at: ”Æ ska fløtte hit!”. Når jeg nå fikk tilbud om å overta denne stillingen var nettopp det punktet en forpliktelse i kontrakten. Det var det ikke vanskelig å innfri, og nå tar jeg med meg både gubben og katten nordover, ler Overelv.

Hun trekker frem selve festivalen, men også innbyggerne og beliggenheten som viktige årsaker til at hun falt pladask for det lille stedet med i underkant av 500 innbyggere.

Helårsdrift

Hvordan vil du utvikle festivalen videre?

- Trænafestivalen står i en særposisjon som en helt unik festival. Vi må rett og slett gjøre det som er bra bedre, og samtidig hente inn nye elementer for å revitalisere oss selv. Træna skal overraske publikum og samtidig skal vi tilnærme oss omgivelsene. Vi er en liten festival, men vi har det største hjerte, sier hun, og fortsetter:

- Noe av grunnen til at denne stillingen er på helårsbasis er at vi i større grad skal bygge opp under merkevaren Træna. Vi skal drive næringsutvikling og utvikle vårt internasjonale potensial. Dette er også Nordland fylke enig i, og de backer ideen om at Træna kan bli et vindu mot verden.

Nordland fylkeskommune Samferdsel og Næring, har bevilget inntill 200 000 kroner til drift og utvikling/strategi. Også Norsk kulturråd har gått inn med samme beløp. De har bevilget 200 000 kroner i festivalstøtte for programmering og kunstnerisk utvikling.

Noe av revitaliseringen som Overelv snakker om retter seg blant annet mot barn:

- Barn som kommer på festival tilbys stort sett hoppeslott eller noe i den stilen. Vi ønsker å gi også barna et fullverdig kulturtilbud, og er derfor i dialog med lærerskolen på Nesna for å utvikle et kreativt prosjekt. En tanke er for eksempel å tilby førskolelærerne praksisplass hos oss. Det hadde vært spennende - og dessuten må vi jo starte rekrutteringen tidlig, legger hun smilende til.

Overelv kan også fortelle at de får stadig henvendelser fra kunstnere som ønsker å bruke festivalen som arena for sin kunst.

Må spisse særegenhetene

Hva blir utfordringene for å klare seg i et så tett festivalmarked?

- Jeg tror det er viktig å spisse særegenhetene. For vår del ligger dette i sjøen og havelementene. Trænafestivalen bidrar til å vekke til live stoltheten av å være en del av kystkulturen. Vi gir nordlendingene stoltheten tilbake over å bo på verdens vakreste kyst.

Nå har ikke Trænafestivalen ambisjoner om å bli landets største festival, og antall pass er begrenset til 2000.

- Vi er ikke størst, men vi skal være best - og vi er allerede den vakreste festivalen.

Lokal støtte

Overelv legger stor vekt på den lokale forankringen til Trænafestivalen, og betydningen av den lokale støtten.

- Det er bare 450 personer som bor på Træna, men alle er med på å avvikle festivalen. Det er innbyggerne som utgjør det store hjertet. Selv om festivalen er gjerdet inn, så er hele øya en del av festivalen.

Artister som er klare for Træna er Madcon, Ingrid Olava, DiskJokke og Kim Hiorthøy.

- Vi liker at folk danser på festivalen, ”happy shiny people” er mottoet når sola skinner hele døgnet, sier den nye daglige lederen, som selv har en ”hemmelig” drøm om å oppleve Nick Cave eller Kate Bush på den lille øya.

- Om det blir nødvendig så skal vi svømme flygelet til Nick Cave over fjorden, legger hun lattermildt til.

10.-12 juli går den første festivalen med Anita Overelv som daglig leder av stabelen. Med eller uten Nick Cave.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Popular Music, Positions