Verdenskongress for klokkespill i Oslo
Tross Oslos korte historie som klokkespillby har hovedstaden fått æren av å arrangere verdenskongress for klokkespill i perioden 27. juni – 1. juli 2004. Oslo rådhus fikk sitt nye konsertklokkespill til byens 1000-års jubileum i år 2000. I vår fikk også Oslo domkirke sitt eget klokkespill, og når Uranienborg kirke kommende søndag 13. juni innvier sine klokker, kan hovedstaden glede seg over tre konsertklokkespill.
Vegar Sandholt (427x205)

Klokkespillet som konsertinstrument har en 500-årig historie i Europa. Hvert annet år møtes klokkenister fra hele verden til verdenskongress.

- På grunn av våre klokkespill og den tradisjon vi er i ferd med å etablere, har World Carillon Federation valgt å legge World Carillon Congress 2004 til Oslo, forteller Vegar Sandholt, som er primus motor og klokkenist tilknyttet Oslo Rådhus.

Han har satt sammen et program for kongressen som blant annet kan by på Kongelige Norske Marines Musikkorps, solotrombonist Marius Hesby, et finsk håndklokkeensemble, flere internasjonalt kjente klokkenister, samt Sandholt selv. Det mobile klokkespillet som er bygget av Olsen Nauen orgelbyggere i Fredrikstad og som har vært i aksjon flere ganger under Oslo kirkemusikkfestival, blir også trillet frem.

Oslo Rådhus har en 50-årig tradisjon for klokkespillmusikk fra østre tårn. Til jubileet i år 2000 valgte man å investere i et nytt konsertklokkespill. Dette instrumentet er blitt Nordens største. I tillegg til de automatiske melodiene som spilles i forlengelsen av hvert timeslag, arrangeres korte konserter hver onsdag kl 13:00 og en større konsert hver søndag kveld kl 20:00 i sommersesongen. Etter hvert har mange gjestet toppen av østre tårn der de har fått en innføring i instrumentet, en helt spesiell konsertopplevelse og praktfull utsikt over hovedstaden, forteller Sandholt.

Oslo Domkirkes klokkespill har bakgrunn i en pengegave øremerket klokkespill som ble gitt allerede i 1924. Dessverre forsvant pengene. 80 år senere ble Osloborgeren Ørnulf Th. Myklestad inspirert av klokkespillmusikken fra Rådhuset og donerte hele sin formue for å gjenreise gaven til Domkirken. Den 14. desember 2003 kunne kirken innvie en storslått gave; et konsertklokkespill på 48 klokker til en verdi av nesten 3 millioner kroner.

Uranienborg menighet har bestemt seg for å feire menighetens 125 års jubileum også med et nytt konsertklokkespill. Menigheten har ønske om å bli et utstillingsvindu for klokkespillkunsten og går til topps kvalitetsmessig på alle områder i denne saken. Uranienborg kirkes instrument finansieres bl.a. ved hjelp av gaver fra private og bedrifter. Klokkespillet innvies i forbindelse med høymessen 13. juni kl 11:00.

Vegar Sandholt har nå også etablert en forening for klokker og klokkespill i Oslo som heter SONUS - Amici Campanarum Osloensis, altså Venner av Oslos klokker.I tillegg til byens tre store konsertklokkespill, har en del av Oslos drabantbykirker små klokkespill til liturgisk bruk. SONUS er den formelle arrangøren av World Carillon Congress 2004, som har fått Hennes Majestet Dronning Sonja til å være høy beskytter. Klokkespillkongressen er støttet av Oslo by og Norsk kulturråd og har også fått tilskudd fra Dronning Margrethe og Prins Henriks fond og Obos.

World Carillon Congress har et imponerende program med konserter og foredrag fra morgen til kveld de fem dagene arrangementet varer. Hele programmet og påmeldingsregler kan du etter hvert finne på denne nettsiden.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Conferences / Seminars, Concerts