Trollofonen til fjerne himmelstrøk
Nicholas Møllerhaug har fått henvendelser om å spille Trollofon i Brasil, Russland og Mexico. Men hvordan reiser man på turné med en gammel Skoda trolleybuss som trenger linjen sin i Bergen for å kjøre? - Kanskje den norske stat kan sponse et hangarfly, drømmer trollofongeneralen. Han kan også fortelle om trollofonens suksess under Festspillene i Bergen.

For første gang fikk Festspillene i Bergen i år bred omtale i Wall Street Journal. Mye av omtalen dreide seg om trollofonen, pilota.fms rullende konsertsal for elektronisk musikk hvor strømmen hentes fra trolleybussnettverket i Bergen. - Wall Street Journal trykket et stort foto av trolleybussen, Skoda 9 Tr, og av musikerne som spilte, forteller trollofongeneral Nicholas Møllerhaug.

Oppslaget i den amerikanske avisen og festspillprofileringen rundt trollofonen førte til ny rekord i antallet nye besøkende på pilota.fms nettsider. Webmagasinet på http://pilota.fm inneholder nå kontinuerlig streamet radio, nyheter, musikkmeldinger og trolleyleksikonet trollopedia.Møllerhaug forteller at opptakene av de tidligere trollofonene også er lagt ut på nettet. De er svært populære.

Pilota planlegger nå utvidede sider på engelsk. En liten notis på engelsk på nettsiden har ført til støtteerklæringer fra hele verden til Bergens siste trolleybusslinje, som Trollofonprosjektet reddet fra nedleggelse. Til sommeren har The Wire meldt sin ankomst for å lage reportasje, og under festspillene satt en tysk dokumentarfilmskaper på alle trollofonene. Ikke rart at Nicholas Møllerhaug er fornøyd.

- En morsom ting nå er at det strømmer inn med henvendelser fra hele kloden med spørsmål om vi kan arrangere trollofon under diverse himmelstrøk, forteller han. Til nå har vi seriøse henvendelser fra Riga, Moskva, Bratislava, Buenos Aires og Mexico City liggende. Vi har ikke funnet noen løsning på dette ennå. Kanskje den norske stat kan sponse et hangarfly?, ler han. – Da kunne vi ha med Skoda 9 Tr overalt...

Men i noen av byene som har tatt kontakt med Pilota.fm, har de gamle trolleybusslinjer. Så kanskje reiser Møllerhaug over og installerer høyttalere og miksere i dem. Han reiser i alle fall rundt i Norge, med trollofonartister og trollofonen på video. - OVAL som var med på trollofonen i fjor ba på sine knær om å få komme opp igjen, forteller Nicholas Møllerhaug. - Han er en som kan velge og vrake i jobber, så det var et kompliment.

OVAL jobber blant annet med Bjørk og lager lyd til moteshowene til Armani og Prada. - Vi har et prinsipp om at det bare skal være én trollofon pr artist, sier Møllerhaug. Derfor fikk vi til et kompromiss med OVAL. Han er med som trolleyhallartist når vi turnerer med klubbkonseptet. Det skal til Oslo Jazzfestival og Tou Scene i Stavanger i august. På disse klubbkveldene presenterer også Pilotas videojockey, Thomas Sivertsen, trolloskopet - livefotos fra trolleyhallene på Mannsverk i Bergen.

Trollofonen inngikk altså i årets Festspillprogram i Bergen. Mange måtte stå igjen da bussen gikk, og Møllerhaug betegner det hele som en stor suksess. – Over 700 mennesker var innom klubbkveldene på Landmark, forteller han.

- Nå skriver vi også på trolleybussenes historie, sier Møllerhaug ivrig. - Før var det trolleybusser overalt i verden. Dette skal vi også inkludere i klubbkveldene etter hvert.

Av Hild Borchgrevink Foto/illustrasjon:
Genre\Popular Music\Techno / House / Electronica