Verdensmusikalsk felespill på Norgesturné
Fra 15. til 27 februar byr Rikskonsertene på en sjelden mulighet til å oppleve seks av verdens ledende kvinnelige felespillere, samlet til en forestilling Norge knapt har sett maken til. String Sisters er Annbjørg Lien, Emma Härdelin, Catriona Macdonald, Mairéad Ní Mhaonaigh, Liz Knowles og Liz Carroll.
String Sisters 2005 (Foto: Rikskonsertene) (300x214)

Av Knut Steen

Informasjonskonsulent i Rikskonsertene, Tonje Parsons, forteller at oppstarten til turneen kommer til å bli et hardt løp for søstrene, som ikke har rukket å øve sammen enda. - De skal møtes for å avgjøre repertoaret på førstkommende torsdag, deretter blir det pressebilder og intervjuer, så de får ikke spille sammen før tidligst fredag ettermiddag.

Parsons kan allikevel avsløre at publikum kan forvente seg litt norsk, litt svensk, litt shetlandsk og litt irsk folkemusikk. Og noe "godt og blandet".

- Etter det jeg har forstått vil det bli en relativt jevn fordeling av soli og fellesnumre, og det vil også bli en del sang på programmet, forteller Parsons.

Selv om String Sisters ikke akkurat deler øvingslokale, har de allikevel holdt på en stund. Damene spilte sammen for første gang i 1998 på roots-festivalen Celtic Connections i Glasgow, der de fikk en overveldende mottakelse. Etter dette vellykkede møtet ønsket de å forsette, og gjentok suksessen på samme festival året etter.

Gjennom energifylt samspill og nære solopartier viser String Sisters frem forskjellige spillestiler, og artistene får mulighet til å komme nærmere hverandres utrykksform og teknikk. Og selvfølgelig: Publikum vil gis muligheten til å oppleve likheter og forskjeller mellom de seks artistene og fire folkemusikktadisjonene . Alle felespillerne er helt i toppsjiktet i sine hjemland, og konsertene med String Sisters er sjeldne; alle artistene har aktive solokarrierer og er som regel på veien med eget band mesteparten av året.

Dette er String Sisters:

Annbjørg Lien (Norge) - en av Norges mest profilerte og interessante felespillere. Annbjørg er en sterk fornyer av folkemusikken. En konsert med Annbjørg byr alltid på overraskelser. Hun har utgitt 12 CD-er.

Catriona Macdonald (Shetland)- kjent formidler av en av verdens sterkeste feletradisjoner. Hennes røtter i den shetlandske tradisjonen kombinert med hennes evne til fornyelse og dristighet har gjort henne til en svært spennende felespiller. Hennes debut-album kom i 2000.

Liz Knowles (USA)- hennes felespill favner over et bredt repertoar, fra jazz og rock til irsk tradisjonsmusikk. I tillegg tar hun vare på essensen i den klassiske tradisjonen som hun er utdannet i. Har utgitt 14 CD-er.

Liz Carroll (USA) - født og bosatt i USA, men regnes likevel som en av de fremste felespillerene i den irske tradisjonen. Hun har mottatt en rekke priser og utmerkelser, samt utgitt sju CD-er.

Mairéad Ní Mhaonaigh (Irland) - både felespiller og sanger. Ledende eksponent for irsk folkemusikk, og i særdeleshet tradisjonen fra distriktet Donegal. Sammen med Frankie Kennedy etablerte hun den irske folkemusikkgruppa Altan på 80-tallet. Altan har utgitt 13 CD-er.

Emma Härdelin (Sverige)– er i likhet med Mhaonaigh både felespiller og sanger. Allerede som 17 åring i 1993 debuterte hun som vokalist i den svenske folk/rock/teknologiske gruppen Garmarna. I 1995 var hun med å danne gruppen Triakel. Garmarna har gitt ut 5 CD'er og Triakel tre CD'er.

String Sisters akkompagneres av:

David Milligan, piano (Skottland) – en av de mest respekterte pianistene i UK. David er en av få musikere fra Skottland som har hatt suksess både innen jazz og folkemusikk. Blandingen av hans talent innen jazz og improvisasjon og tradisjonell skotsk folkemusikk har gitt han et eget spennende sound.

James Mackintosh, perkusjon (Skottland) – kjent som en av de mest nyskapende perkusjonistene på sitt felt. Medlem av bandet Shooglenifty og har spilt inn album og opptrådt med bl.a Capercaillie, Afro-Celts Sound System, Mouth Music, Sola, James Grant med mer.

Conrad Ivitsky, bass (Skottland) – orginalmedlem i Shooglenifty og har medvirket på mange CD utgivelser med mange forskjellige artister, bla på Catriona MacDonalds debutalbum.

Tore Bruvoll, gitar (Norge) - Med bakgrunn fra blues i hjembyen Tromsø flyttet han til Rauland for å studere den norske folkemusikken. Tore er en av medlemmene i duoen Bruvoll/Halvorsen. I de siste årene har duoen markert seg både i Norge og i utlandet med sin blanding av tradisjonelle folkesang og akustisk gitarspill ispedd moderne elektronikk. De har opptrådt på store folkfestivaler i Norge, Tyskland, Skottland, Danmark og Nederland

Turneen vil imellom 15 og 27 februar besøke følgende byer og steder:

Fredrikstad: St. Croix-Huset, tirsdag 15. februar. Arendal, Kjerka Kulturverksted, onsdag 16. februar. Nøtterøy: Nøtterøy kulturhus, torsdag 17. februar. Tromsø: KulturHuset i Tromsø, lørdag 19. februar. Bodø: Bodø Kulturhus, søndag 20. februar. Haugesund: Festiviteten Haugesund, tirsdag 22. februar. Sandnes: Sandnes kulturhus, onsdag 23. februar. Lillehammer: Kulturhuset Banken, torsdag 24. februar. Skien: Ibsenhuset, fredag 25. februar. Drammen: Drammens Teater, lørdag 26. februar. Oslo: Parkteatret, søndag 27. februar.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Genre\Folk / Traditional, Genre\Folk / Traditional\World / Crossover, Concerts, Tours