Følsom Prison Blues
Konsert i Oslo Fensgsel: Initiativtaker til Musikk i Fengsel og frihet, Venja Ruud Nilsen, var godt fornøyd med arrangementet - det som foregikk på scenen, responsen blant publikum og det store presseoppmøtet - men savnet politikerne.
Askil Holm_Oslo Fengsel 2007 (Foto: Lars Opstad) (330x256)

Iført svart Johnny Cash-skjorte og med kassegitar entret Askil Holm scenen foran et publikum mikset av innsatte, spesielt inviterte og presse.

- Det var en spesiell opplevelse å ha innsatte som publikum, sier Askil Holm, som for første gang var på innsiden av et fengsel.

- De var engasjerte og var med på allsang og alt. Jeg spiller gjerne i fengsler igjen og spiller gjerne inn liveplate. Like bra publikum her som på utsiden, sier han.

Liten interesse blant politikerne

Initiativtaker til Musikk i Fengsel og frihet, Venja Ruud Nilsen, var godt fornøyd med arrangementet - det som foregikk på scenen, responsen blant publikum og det store presseoppmøtet.

- Men, det er fryktelig trist at ingen politikere ville komme, sier hun.

Det til tross for at redusere kriminalitet står oppført som punkt nummer én på Justisdepartementets liste over målsettinger.

Bente i bandet Venjas Harem benyttet anledningen til å si hva hun syns om politikernes manglende oppmøte.

- Det er på tide at politikerne begynner å bry seg. Dere som er her fra media kan jo fortelle disse dem at vi faktisk får til noe, tordnet gitaristen og vokalisten Bente mellom låtene.

- Vi slipper ut av fengselet og står der med en plastpose i hånda. Hva skal vi gjøre? Vi havner fort bak murene igjen… Vi trenger flere prosjekter som dette, sa den tidligere Bretveit-fangen.

Behov for stabil finansiering

Nora Gotaas hos NIBR (Norsk Institutt For by og regionsforskning), presenterte sin egen evaluering av prosjektet. Hun hadde ingen innvendinger til prosjektets form, organisering, målsettinger eller resultater, men påpekte behovet for stabil finansiering.

- Det er et paradoks at prosjektet som handler om stabilitet for innsatte og tidligere innsatte ikke har stabil finansiering, sa hun, og ga eksempler på hvor viktig det er med faste holdepunkter for kriminelle og rusmisbrukere som prøver å snu på livet.

- Jeg har snakket med deltagere i prosjektet som har rusproblemer, som begynner nedrusing på søndag for å være helt sikker på å kunne stille i toppform på bandøvingen på onsdag kveld, sa hun.

Prosjektets mål og mening

Prosjektet "Musikk i fengsel og i frihet" er nylig blitt evaluert av NIBR (Norsk Institutt for By og Regionsforskning). Prosjektets form og mening får utelukkende positiv omtale, og dette markeres med en konsert i Oslo Fengsel.

Siden oppstarten i 1991 har Musikk i fengsel og frihet blitt utvidet fra Bredtveit fengsel til et landsdekkende prosjekt på ti forskjellige soningssteder i ni fylker.

Hovedmålsettingen for prosjektet er å gjøre de innsatte bedre rustet til å mestre fritiden etter løslatelsen, og på den måten bidra til å forhindre tilbakefall til rus og kriminalitet.

Prosjektet starter med musikkopplæring i fengselet og følges opp med kurs og bandøving etter endt soning. Det arbeides nå med å etablere "Musikk i fengsel og frihet" som en fast post på statsbudsjettet.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Popular Music, Concerts, Politics