Fildeling for et mangfoldig kulturliv
INNLEGG: Det er slett ikke sikkert at kulturlivet taper på fildelingen, skriver Sondre Båtstrand i denne replikken til Ragnar Bjerkreim, Tore Hansen og Henning Kvitnes.

”Det er vondt å være vitne til at en hel bransje blir rasert”, skriver Ragnar Bjerkreim, Tore Hansen og Henning Kvitnes i sitt debattinnlegg om fildeling på Ballade.no. De mener Telenor har ansvaret for fildelingen, og etterlyser politisk vilje til å stoppe delekulturen på nett. Det er mulig de først bør se nærmere på deres premiss, nemlig at kulturbransjen blir rasert. De siste 20 årene har plate- og musikkselskapene hevdet at piratkopiering dreper musikken og kulturen generelt, men hvor er dødskrampene? Bjerkheim, Hansen og Kvitnes svartmaler situasjonen, for vi ser et blomstrende mangfold og stor kreativitet i kulturlivet.

Er det norske kulturlivet preget av tomme scener og saler? Er det nedgang i antall artister, band og utgivelser? Jeg ser tvert imot flere utgivelser og konserter, og et godt salg av norsk populærmusikk.

Bransjen blir på ingen måte rasert, det er snarere snakk om en omstilling til en digital hverdag og en musikkbransje som ikke bare er kontrollert av noen få store aktører. Plate- og filmindustrien er dyktige til å fremstille fildeling som et angrep på kulturen, men problemet er vel heller at industrien har rygget baklengs inn i den digitale fremtiden. Først nå har industrien begynt å skjønne nødvendigheten av å tilby gode betalingsordninger på nett, ti år etter gjennombruddet for fildeling.


Jeg oppfordrer Bjerkheim, Hansen og Kvitnes til å slutte med svartmalingen av delekulturen på nett. Fildelingen har bidratt til å løse opp ensrettingen i musikkbransjen som særlig var påtrengende på 1990-tallet, og det er slett ikke sikkert at kulturlivet taper på fildelingen.

Rapport ”Trends in downloading and filesharing of music” fra Universitetet i Uppsala/EU (2007) konkluderer med at fildeling stimulerer til mer interesse og mer salg av musikk. Det er ikke nødvendigvis slik at én ulovlig nedlastet musikkfil fører til et reelt tap tilsvarende om filen ble kjøpt. Fildelere oppdager ny musikk og nye artister, og mange av dem kjøper en CD eller går på en konsert etterpå, eller de snakker om musikken til venner som deretter kjøper CD-er og konsertbilletter. En BI-rapport viser også at fildelere er mer tilbøyelige enn ikke-fildelere til å kjøpe musikk, også i form av CD-er. Det er gode nyheter for Bjerkheim, Hansen og Kvitnes: Betalingsviljen er der.

Den frie utvekslingen av kultur og informasjon på nettet bidrar til en positiv utvikling for samfunnet. Er det én ting vi kan fastslå med rimelig sikkerhet, så er det at utveksling av kultur og informasjon mellom ulike aktører og samfunn er det som har drevet utviklingen fremover gjennom alle tider. All menneskelig kultur bygger videre på kultur som allerede eksisterer, ingenting blir skapt av enkeltpersoner i et vakuum. Det vil derfor være meningsløst å prøve å stoppe den delekulturen som har oppstått i den digitale sfæren.


Det er ikke mulig å stoppe fildeling ved å blokkere noen utvalgte nettsider, slik bransjen, representert ved Tono og Ifpi prøver på. Det er ikke slik at millionen som driver med fildeling i Norge laster ned fra noen få nettsteder: Alle deler, via et mangfold av nettsider. Blir ett nettsted stengt, popper nye opp. Slik fortsatte fildelingen etter stengningen av Napster i 2001, og slik vil fildelingen fortsette selv om Telenor skulle blokkere The Pirate Bay.

”Å forby fildeling er som å skulle forby eller regulere å snakke høyt”, sier Jon Bing, professor i rettsinformatikk. Selv ikke diktaturet i Kina klarer å stoppe fildeling, og så lenge vi har Internett, vil fildeling eksistere. Forsøk på å stoppe fildelingen kan derimot ha svært negative konsekvenser for personvern og digitale rettigheter.


Miljøpartiet De Grønne ønsker å gjøre ikke-kommersiell fildeling av musikk og andre medietyper lovlig, kombinert med betaling til utøvere, produsenter og studioer. Hvordan midlene til betalingene skal drives inn, har vi ikke konkludert med, men vi mener det er dette som bør være fokus for debatten videre. Mulige løsninger kan være lisens på bredbåndsbredde eller datautstyr, eller en modell som likner bibliotekene. Vi er mer skeptiske til en avgift per nedlasting, da vi risikerer samme problemer for personvernet som ved jakten på ulovlig fildeling i dag. Løsningen bør også ha som mål å stimulere til kulturelt mangfold - et mangfold vi vet at fildelingen har bidratt positivt til - og trenger derfor ikke å fordele etter antall nedlastinger.

Miljøpartiet De Grønne sitter ikke på den endelige løsningen, men vi ønsker en seriøs debatt om positive løsninger for kunstnere som ikke kompromitterer personvernet på nett. Vi ønsker faktisk å gi mer penger til kunstnerne, og da oppleves det som rart når noen kunstnere raser mot oss som vil gi dem pengene. Kriminalisering av fildelere ser ikke ut til å gjøre kunstnere noe rikere, så det er på tide å se på nye løsninger.

Sondre Båtstrand er talsperson for Miljøpartiet De Grønne

Av Sondre Båtstrand Foto/illustrasjon: