Vil bygge uformelt kulturnettverk
Å samle kulturlivet i én organisasjon etter modell av Idrettstinget virker vanskelig å gjennomføre etter helgens landsmøte i Norsk Musikkråd. - Vi trenger verken en ny Tove Paule eller nye kontorer, sier Magnar Bergo.

I kjølvannet av kampanjen mot Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om å endre Tippenøkkelen i april, ble ideen om å samle kultur-Norge etter modell av Idrettstinget lansert.


Les også: Vi trenger et kulturting


Frivilligheten bør samles
Norsk Musikkråd (NMR) spilte en sentral rolle i Tippekampanjen, og under den faglige delen på NMRs landsmøte denne helgen ble ideen gjenstand for en paneldebatt med tittelen "Er nettverket 'Kultur-Norge' en god idé?"

Renée Rasmussen, forbundsleder i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), innledet debatten. Rasmussen sier til Ballade det ikke ble konkludert med noe.

- Det som er helt klart er at når 62 organisasjoner kan samle seg i en impulsiv protestaksjon viser det seg at vi har en mulighet til å finne hverandre. Vi har laget Kunstnernettverket som ble dannet rett før jul og arbeidsgiverne har sitt nettverk. Det jeg konkluderte med, og oppfordret til på fagkonferansen, var at de frivillige organisasjonene, som er mer fragmentert, burde samle seg i et nettverk.


Dialog god tanke
MFO-lederen tror ikke kulturlivet kan lage et kulturting etter modell av idrettstinget fordi kulturlivet er organisert annerledes, men Rasmussen mener at kulturlivet har mye å lære av idretten med hensyn til å ha nettverk og stå sammen.

- Men jeg ser ikke for meg hvordan vi skulle fått en kulturpresident som leder for hele kulturfeltet. Jeg tror vi skal starte med å skape et uformelt nettverk. I helgen landet vi på at Kunstnernettverket, arbeidsgivernes nettverk og de frivillige, om de danner sitt, møtes og diskuterer saker som gjelder alle, for eksempel i forbindelse med statsbudsjettet, som er viktig for hele kulturlivet. Man må starte et sted og så må man se hvordan ting utvikler seg i forhold til dagens regjering og senere regjeringer. Det er en god tanke å ha en dialog mellom de frivillige, de profesjonelle og arbeidsgiverne, sier Rasmussen.


Les mer om Tippenøkkel-kampanjen på denne samlesiden.


Sak-til-sak samarbeid
Holger Gulbransen, tidligere generalsekretær i NMR og leder i Norges Korps Forbund Viken, var paneldebattant lørdag. Gulbransen er usikker på interessen for et lage et frivillighetsnettverk, men mener at Tippenøkkelsaken viste at det ikke er dumt å samles når man finner felles saker å fronte.

- Det er en del utfordringer rundt hvordan man skal gjøre det fordi det er mange forskjellige organisasjoner innenfor kulturlivet. Dette er et initiativ, og så prøver man å skaffe seg en møteplass der man kan samles og finne ut om det er en sak som skal opp i departementet som vi burde si noe om. Det er snakk om å samarbeide fra sak til sak, sier Gulbransen.


Hele det frivillige kulturlivet
NMRs daglige leder, Magnar Bergo, mener at innspillet om å samle frivilligheten i et nettverk virker som en fornuftig idé som kan utvikles videre. Før sommeren det skal de 62 organisasjonen bak Tippeaksjonen samles for å planlegge et møte til høsten.

- Det var to ting som kom fram om frivillighetene: Det er at vi samsnakker i forkant av møtet etter sommeren, det andre at vi ikke bare ser på musikken og at vi har et totalt kulturperspektiv på det.

- Hvordan ser NMR på den videre gangen i dette arbeidet?

- Det vi har ytret ønske om er at vi ikke trenger en ny tung organisasjon med mer byråkrati, men et nettverk som treffes jevnlig og har et overordnet perspektiv og snakker om rammebetingelser. Vi trenger verken en ny Tove Paule eller nye kontorer. Til tross for at vi ikke hadde noe fra før klarte vi ganske raskt å bli operative i Tippenøkkelsaken. Det vi gjør nå er på en måte å forberede oss og bygge videre på det.


Informasjonsutveksling
Det vil være en fordel å ha jevnlige nettverkssamlinger, mener Bergo.

- Det skjer såpass mye i norsk kulturliv om dagen, så det å ha et sånt forum som både kan dele kunnskaper og synspunkter tror jeg er fornuftig. Nå ser vi ting skjer uten at jeg har fått med meg hvor de overordnede ideene kommer fra, som i Tippesaken og Rikskonsertsaken. Et slikt nettverk kan dele denne type informasjon. Det som Rasmussen advarte mot, som jeg er enig i, er at dette ikke burde bli et sted der politikere kan komme og gjøre avtaler på vegne av hele kulturlivet. Det er ikke intensjonen, sier Bergo.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Debate, Politics