- Ro=aksept
INNLEGG: Vi går sterkt i mot et styre og en president som leder forbundet med en manipulerende lederstil som til slutt har ført til oppsigelser og sykemeldinger blant de ansatte. Det å be om arbeidsro, betyr å si ja til denne måten å lede forbundet på, skriver seks tidligere ansatte og tillitsvalgte i Norges Korforbund.




Kjære tillitsvalgte i Norges Korforbund,

Ja, vi har bedt organisasjonen om å våkne. Vi har bedt organisasjonen om å revurdere hvilket lederskap organisasjonen selv ønsker. Vi har bedt organisasjonen om å gå inn i de konfliktene som har ridd forbundet den siste tiden for å se hvor ansvaret til slutt ligger.


(Saken: I 2009 har syv personer fra Norges Korforbunds administrasjon og styre trukket seg fra vervene sine i protest mot måten forbundet er ledet på. President Svend-Ola Hådi hevder at oppsigelsene er tatt på alvor og at arbeidsmiljøet i forbundet er godt. Debatten går nå på Ballade om hvorvidt prosessene fram mot de ulike oppsigelsene har gått rederlig for seg og i hvilken grad tidligere og fremtidige prosesser i forbundet skjer på en demokratisk måte.red.anm)


Som vi skrev i vårt forrige innlegg: Vi er ikke i mot vedtak som går inn for å åpne organisasjonen og som skal øke medlemmenes påvirkningsmuligheter. Vi kjemper ikke i mot lovlige vedtak og vi kjemper ikke i mot et større demokratisk overskudd i organisasjonen. Vi ber innstendig om at dere som er tillitsvalgte i forbundet ikke kjøper en slik retorikk, men heller ser etter det egentlige budskapet i vårt innlegg:

Vi går sterkt i mot et styre og en president som leder forbundet med en manipulerende lederstil som til slutt har ført til oppsigelser og sykemeldinger blant de ansatte.

Dere ber om arbeidsro (i dette innlegget, red.anm). Hvis dere med arbeidsro mener at dere kan leve med en slik lederstil, er det organisasjonens valg. Vi har valgt å si fra hva vi mener om saken, og vi ber dere om å tro oss når vi sier at det har kostet mye.

I innlegget fra noen av distriktsleddene sies det at vi ikke ”later til å forstå de spillereglene de (altså vi) selv forfekter i arbeidslivet og en demokratisk organisasjon”. Hvilke spilleregler er det dere mener at vi ikke forstår? Vi har kun varslet om de forholdene som råder, en rett som er solid nedfelt i organisasjons- og arbeidslivets lover og regler. Vi har ikke handlet illojalt mot forbundets lovlige valgte vedtak og vi har ikke motarbeidet demokratiske prosesser i forbundet. Vi har kun påvist at forbundet drives av et styre og en lederstil som ikke gir forbundet den nærhet til tillitsvalgte og medlemmer som forbundet selv ønsker.

Kjære tillitsvalgte: Den arbeidsro dere ber om, betyr at dere takker ja til en leder som gjør sine ansatte syke, som leder sine ansatte inn i oppsigelser og som snur forbundets politiske prioriteringer uten at dere er med på å bestemme det gjennom deres egne valgte kanaler. Dette ville vi aldri gått ut med om vi ikke kunne dokumentere det.

La oss derfor bare gjenta fakta:

1. Generalsekretæren ble valgt mot de ansattes ønsker. Dokumenter er holdt tilbake og møter er gjennomført bak ryggen på de ansatte og ansattutvalget som var nedsatt.

2. Visepresident Theodor Lind er blitt nektet å utføre sine arbeidsoppgaver, oppgaver som er vedtatt av styret (se styreprotokoll av 16.januar 2009)

3. Ansatte har sagt opp det siste året, direkte eller indirekte pga. styrets behandling av de ansatte.

4. Styrets behandling av de ansatte har ført til at mange ansatte har hatt en umulig arbeidssituasjon og sykemeldingene har kommet med jevne mellomrom. Situasjonen for de ansatte har vært og er så dårlig at Norges Korforbund nå er meldt til Arbeidstilsynet.

5. Hemmeligholdet av saker har eskalert under Hådis regime, selv om han i sitt intervju på Ballade sier noe annet.

6. Styremedlemmer er holdt utenfor planlagte hendelser i forbundet. Det siste eksemplet skjedde under ansattsamlingen i Tønsberg, der noen styremedlemmer møtte sammen med presidenten mens andre styremedlemmer (bl.a. visepresident Lind) ikke var informert i det hele tatt.

7. Tidligere generalsekretær Kåre Hanken er ansatt i rådgivende stilling, med ansvar for musikkfaglige spørsmål. Han blir totalt ignorert av ledelsen og blir verken spurt eller inkludert i musikkfaglige diskusjoner. Hådi sier at de vurderer hva Hankens funksjon skal være, selv om Hådi har underskrevet en detaljert kontrakt med han som beskriver i detalj hva Hankens arbeidsoppgaver skal være.

8. Presidenten skilter med et arbeidsmiljø som er godt, men pålegger de ansatte taushet, slik at de ikke kan varsle om det de eventuelt mener er galt.

9. Presidenten har snudd om på forbundets politiske prioriteringer uten at det har vært diskutert med verken styre eller politisk visepresident.

Hvert av disse punktene burde være mer enn nok til at forbundet tar affære. Punktene er etter vår oppfatning svært alvorlige og vi kan dokumentere dem.

I tillegg til disse punktene kommer historiene til de ansatte som har kjent denne konflikten på kroppen hver dag. Det er sterke beretninger og vi vil oppfordre de tillitsvalgte rundt om i landet til å begynne å snakke med de ansatte, både de som sitter på kontoret nå og de som ikke lenger er der.

Vi skal huske på at de ansatte er våre ansatte og vi har alle et solidarisk ansvar for at de som jobber for oss hver dag trives i sine jobber.

Vi mener at det vi har påvist og dokumentert representerer et bakteppe og en lederstil som gjemmes bak et demokratisk skalkeskjul. Våre ansatte er pålagt munnkurv, de blir nektet å snakke om det som angår dem og de blir kastet på gangen i fora der de har muligheten til å ta til motmæle. Vi vil gjenta for dere, kjære tillitsvalgte: Det å be om arbeidsro, betyr å si ja til denne måten å lede forbundet på. Vi vil innstendig be dere om å ta en runde til med dere selv og spørre om det virkelig er denne formen for arbeidsro dere ønsker.


Theodor Lind, tidligere visepresident
Torbjørg Lindquist, tidligere styremedlem
Ingrid Danbolt, tidligere organisasjonssjef
Frank Havrøy, tidligere tillitsvalgt i MSU
Sonja Engen, tidligere økonomisjef
Håvard Gravdal, tidligere studiekonsulent