by:Larm ser mot utlandet
by:Larm nummer åtte skal tvinge norske bransjefolk til å snakke med utlendingene, etter speed dating-prinsippet. Larmen har også laget en egen klasse for band med stort potensial i utlandet, i tillegg til at de har plukket ut årets 31 demoband fra en bunke med 1004 søkere. Ballade snakket med konsertsjef Runar Eggesvik og prosjektmedarbeider Øystein Ronander.
Smalltown Ramblers - Trucks, Trains & Evil Women (330x326)

Vi sitter på Mono før åpningstid, blant laptoper, papirer og en litt skjev prosjektor. Sjappas sjef, Runar Eggesvik, har nylig gått over fra by:Larms styre til administrasjon, og skal fortelle litt om hva som blir annerledes under neste års avvikling i Tromsø, 9. til 11. februar 2006.

by:Larm: - que bono?

- Vi har halvert antallet demoband, for å sikre at de som kommer med, blir lagt bedre merke til, forteller Eggesvik, som også kan avsløre at utvelgelsen har vært alt annet enn enkel:

- Ved siden av at de selvfølgelig skal ha en viss kvalitet, har det også vært viktig for oss å spre utvelgelsene jevnt imellom ulike sjangere. Og der har det vært en hel del krangling oss imellom.

- Og så har vi kikket mer aktivt på om bandet eller artisten virkelig kan få noe ut av å spille på by:Larm, forteller prosjektmedarbeider Øystein Ronander:

- Det er mange som vi sikkert kunne tatt med utifra kvalitet, men vi har valgt å utelukke for eksempel 40-åringer som har en karriere på andre fronter.

Eggesvik forteler at by:Larm-organisasjonen har vært igjennom en lang ”kranglehelg” før de til slutt kom frem til hvilke 31 band som skulle inviteres med, for å spille to konserter hver under festivalen.

- Country, blues og rockabilly, for eksempel… Skal man se på rockabilly i lys av at den er en fastlåst sjanger, eller vurdere musikk i den sjangeren som noe som kan være friskt og nytt? Vi valgte i alle fall å ta med ett rockabillyband, Smalltown Ramblers. Tradisjonell country trenger kanskje ikke by:Larm, mente noen, men det var sterke meninger i alle retninger. Ofte fant vi ut at avstemningene gikk i 9/3 – med administrasjonen i undertall, forteller Eggesvik med et flir.

Cover eller ikke cover

- Coverband var også et tema, sier Ronander, mens Eggesvik og administrasjonsmedarbeider nummer tre, Henning Krane, himler med øynene.

- Du har mast om Ramsund hver eneste gang vi har snakket om dette, sier Krane i retning av Ronander, som parerer:

- Jeg mener de hadde fortjent en plass, selv om de spiller coverlåter, fordi de gjør det på en så bra måte, sier Ronander – som utifra listen som ligger på bylarm.no, tydeligvis ble nedstemt.

Mot utlandet

Men den største ”nyheten” på by:Larm er kanskje satsingen på band man tror har stort utenlandspotensial.

- Vi ser etter band med litt rutine og ”edge”, ikke nødvendigvis headlinere, men heller band som kan bli headlinere senere, sier Eggesvik.

Sammen med Ronander begynner han å ramse opp en del band som kanskje ikke har gamlelandet som sitt viktigste marked:

Lorraine, som tidligere har vært demoband hos oss, høster nå enorm interesse i England. The Jessica Fletchers slo ikke så voldsomt igjennom i Norge, men er nå signert i USA. Serena Maneesh har i dag forsiden på Pitchforkmedia.com, mens et band som Point Shirley ikke bryr seg om Norge i det hele tatt. Datarock spiller for fulle hus på Ibiza, og får masse radiospilling i Australia. Det er slike band vi gjerne vil sette fokus på, sier Eggesvik og Ronander.

Ellers blir årets ”sjangersatsing” reggae, får vi fortalt. På samme måte som den siste avviklingen i Bergen fokuserte på elektronika, og goth/metall var fokus i Stavanger. Det kommer også til å være en egen riddu-kveld, i kjølvannet av suksessband som Gåte og Lumsk.

- Vi kommer også til å ha en ska-tribute som går over en hel kveld, ellers er vi veldig sjangerspente, sier Ronander, som også lover en ny vri på speed-dating under by:Larm:

- Vi prøver oss med en ny variant, speed meeting. Meningen er å tvinge nordmenn og utlendinger til å snakke med hverandre, og rotere på små bort i løpet av noen minutter. På den måten kan man treffe mange på kort tid, og heller fortsette dialogen med de som er mest interessante.

Samler scenene

For å unngå køer og flying frem og tilbake i kulda, skal Tromsø-scenene legges så tett som mulig. Det blir fire scener i kulturhuset, der det vil være konserter utover kveldene.

- Med færre inngangspartier unngår vi at folk må stå i lange køer, er man inne, så er man inne. Vi skal også prøve å legge VG-teltet i nærheten, så sant det er mulig, forteller Eggesvik.

Og til slutt - her er de 31 utvalgte demobandene til by:Larm 2006:

Animal Town, The Apple Falls, Blind Archery Club, Brut Boogaloo, The Captain & Me, The Cheaters, Desperado, Diamond, Elias Jung, The Fernets, The Goo Men, Grand Island, Heroes & Zeroes, Ida Maria, Jake Ziah, Jeremy, Marte Wulff, Monomen, Napoo, Ping, Quasimojo, Rockettothesky, Royal Rooster, The School, Sirka Ragnar, Smalltown Ramblers, Superfamily, Tøyen Airport, Vishnu, Youth Pictures of Florence Henderson og Årabrot.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals, Genre\Popular Music, Interviews, Conferences / Seminars