- Arbeidsmiljøet er godt
President i Norges Korforbund, Svend-Ola Hådi beklagar fråfallet av det han beteiknar som ressurspersonar, men avviser kritikken som er komme mot leiinga i forbundet.
Svend-Ola Hådi (Foto: Norges Korforbund) (400x512)

Av Ida Habbestad

Det siste året har ei rekkje sentrale personar i Norges Korforbund trekt seg frå verva sine og sagt opp stillingar, grunna det dei meiner er ein ikkje-kommuniserande og uryddig leiing av forbundet. (Les deira uttalelser her).

President i korforbundet, Svend-Ola Hådi, meiner det er synd at mange har slutta i organisasjonen.

- Vi ser på det som har skjedd som beklagelig. Det er snakk om ressurspersoner som har ytt en god innsats for forbundet i mange år. Men dette startet med et landsmøtevedtak som krevde en del endringer i organisasjonen. Blant annet i rutinene for styrets saksbehandling, med større mulighet for innsyn, påvirkning av prosesser og så videre. En del hadde problemer med at dette ble innført, men vi er en demokratisk, medlemsstyrt organisasjon, og må følge de vedtak som landsmøtet gjør, seier han.

Presidenten hevdar at styret har teke bekymringsmeldingane som er melde inn til styret på alvor.

- Da vi fikk oppsigelsene, diskuterte vi dem og tok dem til etterretning. Vi har hyret inn et eksternt firma, Aspire (firmaet arbeider med coaching og leiarutvikling, red. anm.), for at styret og de ansatte skal få et bedre bilde av hvordan organisasjonen fungerer. De har hjulpet oss i prosessen med å ansette ny generalsekretær, og vi har videre gjort et betydelig HMS-arbeid, valgt verneombud og tillitsvalgt og jobber med å utarbeide nye personalpolitiske retningslinjer. Det ser ut som dette har effekt. Ifølge generalsekretær er arbeidsmiljøet godt og det er god stemning mellom de ansatte.

Samtlege av dei som har sagt opp stillingane sine oppgjev at der ikkje har vore tilfredsstillande kontakt mellom styret og administrasjonen. Har styret hatt ein god nok kommunikasjon med administrasjonen sentralt?

- Ja, det mener jeg. Vi har forholdt oss til generalsekretær i forbundet. Det var tidligere generalsekretær sitt ønske at all kommunikasjon med de ansatte skulle gå gjennom han, seier Hådi.


God dialog
Hådi fortel at han den siste tida har vore innom hovudkontoret opptil fleire gonger i veka for å følgja med i arbeidet som skjer. Han meiner òg at styret har hatt ei tilfredsstillande forståing for arbeidet som foregår i administrasjonen, og legg vekt på at det er gjort tiltak for dei tilsette sin trivsel.

- I denne perioden er det viktig at vi får hjulpet generalsekretæren og de nye ansatte så de får gjort arbeidet sitt tilfredsstillende. Vi har arrangert en ansattsamling i Tønsberg, der var vi flere fra styret som stilte, og under ledersamlingen i Bergen var alle de ansatte invitert. Dette har også vært praktisert tidligere. Vi føler at dialogen på det uformelle planet er god, seier han.

Ein av dei tidlegare tilsette, Håvard Gravdal, trekkjer fram avlysninga av årets sommarkorskule som døme på styret si manglande forståing. Kunne ein ha forhindra dette?

- Generalsekretær har fullmakt fra styret til å leie inn prosjektmedarbeidere om han har behov for det. Det var generalsekretær og organisasjonssjef som valgte å avlyse sommerkorskolen, etter at man hadde kommet for kort med planleggingsarbeidet gjennom høsten.

Ein annan tilsett, Sonja Engen, uttaler at behandlinga den førre generalsekretæren ikkje har vore haldbar. Kva er gjort med hennar melding til styret?

- Også den er tatt til etterretning – og vi jobber med å avklare forventningene som er til generalsekretæren og hva den nye funksjonen til tidligere generalsekretær skal være.

Tillitsvald i musikk- og studieutvalet, Frank Havrøy, melder at det òg har vore lite kontakt mellom styret og utvalet han sit i, trass i at dette utvalet er rådgjevande for styret innan musikk og studieområdet.

Kva kontakt har de hatt med musikk- og studieutvalet?

- Vi har løpende kontakt med dette utvalget, men ikke med enkeltpersoner. Dette er et demokratisk system der det er leder som skal ha kontakten med styret basert på vedtak som er gjort. Det er uansett generalsekretær som formelt skal håndtere sakene i forbundet. Det går ikke an at enkeltansatte eller tillitsvalgte opererer sammen med styremedlemmer, slik det til dels har vært tilfellet før. Det jeg kan beklage er at vi ikke har fått forklart Havrøy skikkelig hvordan systemet vårt fungerer, seier Hådi.


Ikkje hemmeleghald
Politisk visepresident Theodor Lind, fortel at heller ikkje han har blitt inkludert tilstrekkeleg i saker det er vedtaksfesta i styret at han skal vera med på. Han viser til møte forbundet har hatt med partigrupper på Stortinget, som han først i ettertid har fått beskjed om at var gjennomførte.

Kvifor har han ikkje fått denne informasjonen?

- Det stemmer ikke at det er styrevedtak på at Lind skal være med på dette. Theodor Lind har ansvar for det nordiske og internajonale arbeidet, han sitter i Nordisk Korforum, seier Hådi.

Kvifor har han så tittelen politisk visepresident?

- Fordi det er politisk arbeid som blir gjort internasjonalt også. Lind representerer oss i det internasjonale fora og det har fungert fint. Men det daglige politiske arbeidet er det generalsekretæren i forbundet som har ansvar for. Møtene som er avholdt er ikke hemmelige, men orientert om til styret, slik det står i retningslinjene. Disse møtene har handlet om saker som først er behandlet i styret, som dirigentlønnsordningen og innspill til budsjettet, seier Hådi.

Både Lind og fleire av dei tilsette reiser kritikk mot prosessen med å tilsetja ny generalsekretær.

Presidenten hevdar derimot at prosessen har gått ryddig føre seg, og nemner mellom anna at Aspire har bistått styret i arbeidet med å velja ut og intervjua aktuelle kandidatar til stillinga.

- Vi hadde 21 kandidater til denne stillingen. Etter å ha tilbudt stillingen til en kandidat som takket nei, gikk vi videre på lista til den kandidaten vi vurderte som best kvalifisert. På dette tidspunktet var det flere som hadde trukket sitt kandidatur, og vi sto bare tilbake med denne ene.

Theodor Lind melder at han meiner ei rekke kvalifiserte søkjarar vart forbigått?

- Det stemmer ikke. Den kvalifiserte søkeren som vi vurderte hadde trukket sin kandidatur. Vi brukte rundt 50 000 kroner på en ny runde der Aspire sjekket om det fantes noen kandidater i miljøet utenfor, men alle de spurte takket nei. Så at det var noen lang liste med aktuelle kandidater stemmer ikke. Kandidaten som tilslutt ble tilsatt var gjennom grundige intervjurunder. Alt ble gjort i henhold til vedtektene våre og gjeldende retningslinjer, seier Hådi.

Opplever du det problematisk å tilsejta ein person frå ditt eige styre?

- Nei ikke når vedkommende er kvalifisert. Hun var den av kandidatene som hadde mest relevant praksis som administrativ og organisasjonsleder. Korforbundet har styrket sitt musikkfaglige fokus ved å tilsette Thomas Caplin som rådgiver for musikk og studietiltak. Han jobber tett med forbundets korkonsulenter.

Lind melder òg at forbundet det siste året har hatt fleire b-sakar enn på 20 år. Kva seier det om ein demokratisk og open organisasjon?

- Dette stemmer ikke. For det første er det generalsekretær som vurderer hvilken gradering sakene skal ha. Styret godkjenner sakslisten på møtet, og Lind har aldri protestert på dette. De siste årene har det vært normalt 3-5 slike saker, nå er vi nede i to.

Han melder at hans fråtredingsbrev ikkje vart lese opp under leiarsamlinga. Kvifor ikkje?

- Det var fordi dette brevet var stilet til styret. Hadde han ønsket det opplest for ledersamlingen, burde han ha stilet det til dem, seier Hådi.

Av Ida Habbestad Foto/illustrasjon: