Slutt for kulturskjenking
Kulturbevillingen i Stavanger har falt bort, og konsertarrangørene må nå velge mellom pubstatus eller nattklubbstatus. Konsekvensen blir færre konserter, mener STAR.
Penger_utsnitt (254x207)

Av Carl Kristian Johansen

I Stavanger har man operert med en prøveperiode for en såkalt kulturbevilling for byens utesteder som har kulturarrangement. Denne ordningen er trukket tilbake av politikerne fordi utvidet skjenkebevillingen etter bystyrets vurdering har vært mislykket. 60 mot 7 stemmer avgjorde dette i bystyresalen mandag denne uken.

Det betyr at fra 1. juli og tre måneder framover må Stavangers utesteder velge mellom å åpne så tidlig man vil og skjenke til 01.30, eller åpne kl. 22.00 og skjenke til 03.00 som nattklubb. Kulturbevillingen overskred forskjellen mellom de to alternativene, og var skreddersydd for at kulturformidlerne blant utestedene kunne basere noe av sin programmering på ølsalg.

- Det er åpnebart at en håndfull steder i Stavanger har drevet med kulturformidling, som for eksempel Tou Scene, Cementen, Checpoint Charlie, Martinique, Sting og Folken. De burde etter våre begreper fått fordeler som premie for at de gjør en slik innsats, sier Børre Jacobsen, daglig leder i STAR - som er et kompetansesenter for rytmisk musikk i Rogaland.

Jacobsen sier at det er sterke krefter i utebransjen i Stavanger som ikke ønsker at noen skal ha et fortrinn, og dermed har uthulet kulturbevillingen ved å booke trubadurer, karaokeverter og barpianister bare for å ha fordelen av utvidet skjenking.

- Politikerne har tatt hensyn til de samfunnsmessige behovene foran den helgefylla som har sklidd ut i denne sammenhengen, og jeg har egentlig ikke noe problem med å forstå at de strammer inn, sier Jacobsen, som mener at byens politikere burde skille snørr fra bart og identifisere de som driver med kvalitetskultur i Stavanger.

Jacobsen sier at konsekvensen blir færre konserter og tryggere booking fordi konsertscenen nå må ta en større risiko på billettsalget fordi skjenketidene nå er begrenset. Frijazz og støymusikk blir blant de lidende sjangrene, gjennom at et midtukekonsept på Cementen som har presentert denne typen musikk ikke vil kunne fortsette.

Noen aktører kan allikevel få dispensasjon i høst. Det er blant annet Numusic og Humorfestivalen som vil få problemer med å drive festival basert på nattklubbkonseptet. Disse festivalene venter nå med å sette i gang billettsalget til de får svar på sine respektive søknader som må sendes via klubbene.

- I den grad noen av festivalarrangørene allerede hadde booket arrangementer på utesteder, basert på kulturbevillingene, så skal vi kunne være fleksible denne gangen og gi en enkel dispensasjon. De av festivalene som mener de kvalifiserer til dispensasjon kan søke om dette, sier Odd Kristian Reme (Ap) som er skjenkeutvalgets nestleder til Rogalands Avis.

- Vi kunne ønsket oss litt tøffere kulturpolitikere som hadde turt å si at her er det noen som fortjener gode vilkår for kulturaktiviteten, sier Jacobsen.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals