Piggtrådfestivalen: Mest for de minste
Piggtrådfestivalen 17. og 18. mars står de minste bandene alene på plakaten. Siden 2004 har en gjeng fra Bergens metallmiljø arrangert festival uten headlinere, dedikert til mindre profilerte band. Resultatet er 8 metallband på Hulen i Bergen for bare 150 kroner. – Rekrutteringen til denne scenen er enorm, og Piggtrådfestivalen er konseptet som beviser hvorfor metall vil være stort i Norge i land tid fremover, uttaler PR-ansvarlig Øystein Kummen. Med navn som The Deviant, Battered og Pica Fierce er denne "nykommerfestivalen" allikevel svært langt unna noen amatørenes aften.
Battered 2006 (Foto: www.battered1.com) (330x390)

Av Knut Steen

Som de fleste gode ideer, sprang også Piggtrådfestivalen ut fra arrangørenes egne lidenskaper. I dette tilfellet metall: Teknisk ansvarlig Øyvind Madsen spiller i bandet Sulphur, styreleder Bjørnar Nilsen er med i bandet Vulture Industries, mens tidligere omtalte PR-mann spiller i bandet 66crusher. De tre andre medarbeiderne er ihuga musikkelskere.

Skal man ha noe gjort…
- Vulture Industries og 66crusher spilte også på festivalen det første året, kan Kummen fortelle.

Undertegnedes insinuasjon om at man hadde laget festival for å spille selv, blir møtt med avvæpnende latter:

- Hehehe…vi har jo ikke spilt mer enn en gang, da. Selv om engasjementet gjerne starter rundt egen interesse for å spille i band, var dette noe vi gjorde for å trekke folk til undergrunnsbandene. Vår erfaring er at det er vanskelig å få folk til å komme og se mindre kjente band, så vi ville gjerne bygge opp under et miljø der det skjer mye spennende musikalsk.

I år kan piggtrådfestivalen friste med følgende band:

Fredag: Hauk, Obliteration, Pica Fierce og The Deviant.
Lørdag: Lucid Fear, Obscure, Battered og Breed

Om noen skulle tro at Piggtrådfestivalen ligger an til å bli en slags fomlende, litt stakkerslig affære for de glemte og bortgjemte, kan det vært lurt å kikke litt bak de foreløpig ukjente bandnavnene: Pica Fierce har laget metall-opera med Masterplan-vokalist Jørn Lande og Operanen i Kristiansand.

Stammen av The Deviant består av medlemmer fra det 122-Stabwounds, som var signert til Metalions label Head Not Found på midten av nittitallet. Vokalisten kommer fra ikke helt ukjente Gehenna. De har fått svært mye ros for sin debut "Ravenous Deathworship", utgitt på TABU Records.

Selv gleder PR-mann Kummen seg aller mest til Battered og Obliteration. Sistnevnte var nykommer-band på Inferno i fjor, og så unge at de måtte forlate festivalområdet etter at konserten var unnagjort.

- Obliteration er veldig fett deathmetal-band, som er flinke til å spille. Jeg er veldig spent på om de klarer å levere like bra live som på plate, sier Kummen.

Battered er strengt tatt ikke nykommere, men heller en slags fugl fønix som dukket opp av asken til vikingmetal-bandet Einherjer, som ble nedlagt i 2004. Battered er for tiden aktuell med sin selvtitulerte debutplate, som ble gitt ut på TABU Records i år.

- De har fått veldig gode kritikker, blant annet en tvilsom sekser fra lokalavisa, Haugesunds Avis. Battered består av folk som har spilt mye fra før av, som jeg har enorme forventninger til. Dette blir et slag i trynet av en thrash-metall-oppvisning, lover Kummen.

Inger store, mer til de små
Kummen mener at Piggtrådfestivalen skiller seg ut ved at de ikke har store trekkplastre:

Hole In The Sky og Inferno er jo de store, men ellers ser vi metall-festivaler med mellom 8 – 15 band sprette opp på nesten hvert eneste tettsted. Alle prøver å trekke folk igjennom å lokke med headlinere. Vi ser bort fra det, og prøver i stedet å være en arena der folk kan oppdage nye ting.

Hvordan har denne tankegangen fungert i praksis de siste to årene?

- Vi synes det har fungert veldig fint. Siden vi ikke har noen ”store” kommer de mindre bandene heller ikke i skyggen av noen, og alle får like stor plass på plakaten vår. Denne flate strukturen gjør at alle bandene står på likefot, og at vi som arrangører kan konsentrere oss om dem.

Billig, billig, billig
Kummen forteller at festivalen regner med omtrent 300 publikummere per dag, og at dette stemmer godt overens med salget tidligere år:

- Hulen har en kapasitet på 350, så vi håper på å fylle opp ganske godt. Jeg aner ikke hvor mange billetter som er solgt enda, men vi pleier å selge mesteparten i døra. En pris på 90 kroner per kveld eller 150 kroner for begge dagene gjør at terskelen for impulsbesøk er ganske lav.

Med så lite inn, kan det vel ikke gå så mye ut heller – fordelt på åtte band?

- Vi dekker reise og opphold, men opererer ikke med honorarer. Lønna er turen, opplevelsen og rikelig med alkohol, sier Kummen, som også kan opplyse om at ingen av arrangørene tar ut lønn. Alle penger dyttes tilbake i festivalen - eventuelle overskudd på mer enn 15.000 kroner går ut i turnéstøtte til artistene.

Mer informasjon om festivalen og bandene finner du på Piggtrådfestivalens hjemmesider. Her ligger det også lydspor til nedlastig for nysgjerrige.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Popular Music\Rock / Metal, Interviews, Concerts