- Artistene har noe å lære
Claes Olsen fra Øyafestivalen mener at både NRK og artistene kan bli bedre til å forholde seg til festivaldekning.

Denne uken ble det kjent at Motorpsycho trakk seg fra NRKs planer om TV-overføring av bestillingsverket til Moldejazzen. I etterkant har flere festivalarrangører sagt at de er misfornøyd med statskanalens håndtering av festivaldekningen.

- Det er alltid små frustrasjoner rundt NRKs rolle og ønsker og forventninger. (...) Frustrasjonen er uttrykk for en praksis de siste årene der NRK ikke kontakter artistene, men festivalene - og det er en tvilsom juridisk tilnærming, sa Bjørn Willadsen i Midtnorsk jazzsenter til Ballade.

Ernst-Wiggo Sandbak, daglig leder av Trondheim Jazzfestival, sa at "NRK kommer i 12. time, etter alle avtaler er gjort, og så finner de frem noen få tusen som de ønsker å gjøre opptak for."

Ikke alle har opplevd statskanalens fremgangsmåte som problematisk: Edvard Askeland i Oslo Jazzfestival sier til Ballade i dag at samarbeidet med NRK har vært glimrende.


- Bør forhandle direkte med artistene
Claes Olsen, bookingansvarlig i Øyafestivalen, er blant dem som mener NRK kunne vært tidligere ute.


- I en ideell situasjon hadde selvsagt vært fint at NRK hadde kapasitet til å være tidligere, men tror heller ikke det er så lett for dem. Om sommeren løper de fra festival til festival. Jeg har vært på festivaler i utlandet med artister hvor mye større tv selskaper enn NRK har kommet inn på backstage rett etter konsert og slengt en kontrakt på bordet. Jeg tror uansett det er viktig at festivaler ikke forhandler på vegne av NRK, men at NRK gjør dette direkte med artistenes representanter.


Må lære seg å forhandle
En av tingene som skal ha vært utslagsgivende for at Motorpsycho trakk seg, var at NRK ville streame konserten fra sine nettsider i 90 dager etter sending.

- Dette selvsagt noe man kan forhandle om, sier Olsen.

- Kanskje man kan fjerne streamingen? Ha den i 30 dager? 7 dager? Jeg har opplevd norske artister som har sagt nei til filming fordi de har hengt seg opp i enkelt punkter i kontraktene, i stedet for å forhandle - noe de har angret på etterpå, når de har hørt hva andre har forhandlet frem.

Olsen sier at mange erfarne utenlandske artister på forhånd har bestemt seg for hva de ønsker å godta, og har utarbeidet en mal som alle involverte på rettighetssiden har blitt enige om.

- Da kan artistenes representanter med mandat i denne malen forhandle en avtale på stedet.

Av Espen A. Eik Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Festivals, Genre\Popular Music, Copyright