Prosjekt101
Prosjekt som ønsker å belyse hovedstadens skyggesider starter i morgen og varer i hele desember. Gjennom konserter, plate, dans, film, foto og bok rettes fokus mot byens vanskeligstilte - de som faller utenfor. Åpningen skjer på Fabrikken i morgen, og i den anledning har Ballade pratet litt med en av initiativtagerne bak det hele. Folk med store problemer roper etter hjelp, men blir satt i endeløs køer og skjøvet til side til de gir opp. Det dør altfor mange mennesker helt unødvendig i Oslo hvert år. Prosjekt101 ønsker å gjøre noe med dette: - Derfor ønsker vi å samle kreative krefter for å nå gjennom til folket. Vi ønsker å fjerne skylappene fra folks øyne, slik at vi ikke lenger kan gjemme oss bak den flotte fasaden som presenteres for oss hver dag. Vi ønsker å vise menneskene bak de ulike ulykksalige skjebnene, og vi ønsker å vise frem de menneskene som daglig arbeider for å gjøre hverdagen bedre for Oslos beboere, sier de ansvarlige bak det hele.
Prosjekt101_blåttøye (231x330)

Av Bjørn Hammershaug

I morgen går startskuddet for det omfattende Prosjekt101. Gjennom hele desember måned vil dette prosjektet sette sitt preg på hovedstaden gjennom konserter, platelansering, danseforestillinger, filmer og fotoserier.

Dugnad
- Det er en kreativ Oslodugnad der hensikten er å belyse Oslos skyggeside, forteller en av initiativtagerne, Martin Schilde, til Ballade.

Målet er å belyse Oslos skyggesider og gi økt oppmerksomhet til enkeltpersoner og organisasjoner som står på for byen. På denne måten ønsker Prosjekt101 å gi individet muligheten til å ta ansvar for fellesskapets velferd.

Hvorfor trenger vi en slik dugnad?

- Bakgrunnen er dagens økende brutalitet og skillet i samfunnet mellom fattig og rik. Vi ønsker med dette at folk skal rette øynene mot de vanskeligstilte i samfunnet, forteller Schilde.

Hva er grunnen til at dere har engasjert dere så kraftig i dette?

- Jeg har alltid vært veldig engasjert i Oslo, som født og oppvokst her i byen. Det jeg har sett i blant annet egen bekjentskapskrets er at det er så altfor lett å falle utenfor blant de som er mottagelige - og det er det jo mange som er. Dette er fin måte å gi oppmerksomhet til dette problemet, som bare i løpet av de siste 10-15 årene har vært stigende.

Schilde har snakket med flere av de frivillige organisasjonene i byen, som er enige i hans bekymring. Oslos fasade er i ferd med å rakne, heter det fra Prosjekt101: Det er rett og slett ikke mulig å gjemme bort 10 000 tunge narkomane i en så liten by. Flere barn og unge trekkes inn i kriminelle miljøer enn før. Gjengene har blitt hardere og torpedoer vanligere. Voldsutviklingen er stigende og byen har trukket til seg et tusentalls utenlandske prostituerte, halliker og tiggere de siste årene. I narkotikamiljøer Europa rundt blir vi omtalt som en ”heroinhovedstad” med den laveste gjennomsnittsalderen blant unge som begynner med heroin.

Ideen til Prosjekt101 tok form under fjorårets storslåtte 100-års markering, og Schilde forteller at de har vridd litt på denne som en del av sin markedsføring.

- Det er ikke noe i veien å feire 100 år på den måten, men det var aldri noe fokus på de som var utenfor.

Idealisme
Hva skal de innsamlede midlene gå til?

- Målet er ikke å samle inne penger, men å rette fokus mot et problem. Men blir det penger igjen, for eksempel på salg av platen og konsertene, skal disse deles på 4 organisasjoner. Det er Pro senteret, X-Ray ungdomshus, Arne ” gatebarnas far ” Skarpsno og magasinet =Oslo. Prosjekt101 anbefaler dessuten folk om å gi støtte Kirkens Bymisjon, sier Schilde.

Prosjekt101 har ikke mottatt støtte og alt er gjort på idealistisk grunnlag.

- Det er ingen ledd som tjener penger på dette. Vi har bare benyttet oss av jungeltelegrafen og det har funket bra.

Det virker som om prosjektet har vokst ganske raskt?

- Ja, det har blitt altfor mye, ler Martin Schilde! - Vi mottar e-poster stadig vekk fra artister som er interessert i å bidra, men nå er det faktisk for sent.

Dere planlegger konserter, filmer, har bokprosjekter, dans, foto - dere gaper ikke over for mye her?

- He-he, jo, vi har nok det. Men så lenge vi holder oss innenfor desember så går det greit - absolutt alt trenger ikke være ferdig til i morgen. Men CD-platen er klar på mandag, bok er ferdig i tide til lanseringen i morgen og konsertene er pakket og klare. Både danseforestillingene og fotodelen er i boks, og filmene er ferdig innspilt - så det ser ut til å gå fint, sier en optimistisk Martin Schilde.

Er dette tenkt som en årlig foreteelse?

Nei, gudskjelov. Vi ønsket å lage en markering over tid for å vekke folks interesse. Media gir gjerne økt oppmerksomhet når noe skjer, men maks i et par dager før det dør ut. En lengre markering vil kanskje holde på interessen i lengre tid.

Positive artister
Martin Schilde er full av lovord om artister og klubber som bidrar til at dette blir en virkelighet.

- Alle er enige i at Norge er et bra sted, men alle vi har vært i kontakt med kjenner også til skyggesidene i samfunnet vårt. Det er positivt og bekrefter på en måte hele prosjektet.

Prosjekt101 har fått med mange band til å samarbeide om å sette sammen en dobbelt-CD. Blant de bekreftede artistene er: Ane Brun, El Caco, Backstreet Girls, Tungtvann, Turboneger, Tommy Tee Productions, Johndoe og The Samuel Jackson Five. De har også fått med seg de gamle progrockerne Høst, som først og fremst var kjent med albumet På sterke vinger fra 1974.

Den originale bandbesetningen bestående av Svein Rønning (gitar), Geir Jahren (vokal), Bernt Bodahl (bass), Lasse Nilsen (gitar) og Knut Lie (trommer) går nå sammen igjen kun for anledningen, og headliner på Parkteatret scene fredag den 3. desember.

Prosjekt101 åpner på Fabrikken på Grünerløkka, torsdag 30.november kl. 20.00. Her blir det lansert bok, film, foto og den nevnte platen. Artister som Unni Wilhelmsen, Hanne Sørvaag og Tungtvann vil opptre.

I tillegg blir det visning av film (blant annet premiere på ”Anes Metode” med Ane Dahl Torp), danseopptreden og andre overraskelser.

Les mer om Prosjekt101 her. Sidene vil etter planen bli oppdater i løpet av dagen med ytterligere informasjon.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Concerts, Concert series, Charity