Quart-veteraner med sterk mistillit til Uppstad og Toffen
Mens kommunen har siktet Quart-skytset mot festivalens styre, og gitt styret ansvaret for elendig økonomi og dårlige avtaler, tar nå festivalens viktigste ansatte bladet fra munnen. - Vi har vært naive og holdt kjeft altfor lenge , sier kontorsjef i Quartfestivalen, Elisabeth Gran, til Fædrelandsvennen i dag. Kravet fra de som hvert år lager festivalen, er oppsiktsvekkende krystallklart: - Toffen må degraderes. Han er genial på booking av band, men katastrofal på økonomi og personalbehandling, sier Alf Solbakken - som i mange år har vært en av Toffens nærmeste medarbeidere.
Quart-publikum 2002 (Foto: www.quart.no) (300x225)

Av Knut Steen

Igjennom en rekke saker som Fædrelandsvennen den siste tiden har avdekket, tegner det seg et mildt sagt stygt bilde av hva som kan ha foregått bak kulissene i Quart og kommune.

Skal man sammenfatte det som har kommet frem av tekstmeldinger, mistillit og påstander de siste dagene, er det nok først og fremst festivalsjef Toffen Gunnufsen som kommer dårlig ut. Nøkkelansatte i festivalen betegner Gunnufsen som noe bortimot en vandrende katastrofe, i hvert fall når det gjelder personalbehandling og økonomi.

- Vi vil ha én sjef som vi alle kan samles om, og det bør være vår nye daglige leder, Einar Buø. Toffen må for all del ikke sidestilles som leder, men tvert imot degraderes. Han er genial på booking av band, men katastrofal på økonomi og personalbehandling, sier Alf Solbakken, som er fast ansatt som sjef for booking av norske band, til Fædrelandsvennen i dag. Heller ikke presseansvarlig Pål Hetland legger fingrene i mellom når han uttaler seg til Kristiansandsavisen:

- Einar Buø lytter til oss, det er mer enn hva Toffen og Asbjørn Uppstad har gjort det siste året. De har brutt løfter, de har jobbet med skjulte agendaer og ikke minst hemmeligholdt informasjon, sier Hetland.

Elisabeth Gran, som er kontoransvarlig for festivalen, levner heller ikke Uppstads og Gunnufsens kommunikative egenskaper særlig ære:

- Tiden etter at vi ble permittert (6. september, red. anm.) har vært et eneste stort tomrom med masse taushet, sier hun til Fædrelandsvennen i dag.


Avtalt spill mellom rådmannen og Quart-administrasjonen?

Om ikke dette skulle være nok, har det også kommet frem indikasjoner på at Quart-styremedlem Tormod Nyberg og rådmann Tor Sommerseth kan ha hatt en felles agenda i å kaste de medlemmene av styret som har vært mest kritiske til Toffen Gunnufsen.

At styremedlemmene som kreves kastet har solid festivalkompetanse, mens de som rådmannen ønsker inn i styret er offentlige byråkrater, betegnes som "betenkelig" på lederplass i Fædrelandsvennen. Avisen går også så langt som til å kalle det som nå foregår for "stalinistisk utrensking".

To tekstmeldinger Fædrelandsvennen har fått tak i - som ble sendt bare minutter etter at kommunen hadde vedtatt å bevilge 4,2 mill til Quartfestivalen - lyder slik:

Fra Tor Sommerseth til Tormod Nyberg: "Hei tormod, bystyret bevilget i kveld 4,2 mill til Quartfestivalen. Grei debatt. Snakkes. Tor "

Svaret fra Tormod Nyberg kom to minutter senere og lød:

Til info Asbjørn og Toffen - melding til Tor S: Du er en knupp. Bra jobbet together we are dynamite....eller kanskje vi skulle gi litt ros til Bjarne U?

Offentliggjøringen av disse meldingene har vakt sterke reaksjoner i Quart-leiren. Styremedlem Ellen Rudnes sier til Fædrelandsvennen at hun "mener rådmannens innstilling beviser at han og Quart-administrasjonen samarbeider om å kvitte seg med 'vanskelige elementer' i styret".

Hvis dette skulle vise seg å medføre riktighet, vil det nok tære ytterligere på en allerede tynnslitt Quart-troverdighet.

Rettes baker for smed?

Ugland og Sommerseth har begge vært sentrale i det politiske presset mot Quartfestivalen, som har blitt sterkere for hver gang festivalen har måttet komme krypende på tiggerknær.

Først krevde et flertall av Kristiansands politkere at festivalen måtte kvitte seg med investorene Eftestøl og Buli, og det litt faderlig fort. Etter at det kom frem at de to hadde investert sponsorpengene til Quart i et alpintanlegg, ville ikke kommunen inn med nye midler før de to var ryddet av veien. De to investorene ble kastet i en storm av beskyldninger og vonde følelser, uten at det ble spesielt klart hvem som egentlig skyldte hvem penger.

I stormen rundt The Cumshots-stuntet og nytt festivalunderskudd, krevde kommunen at Quart måtte forlikes med Eftestøl og Buli, nok en gang som forutsetning for offentlig hjelp.

Resultatet ble en avtale der Gunnufsen kom seg ut av personlig gjeld, Eftestøl og Buli fikk beholde alpintpengene, mens Quart måtte oppfylle sponsoravtalene uten videre vederlag. På tampen ble det også krevd at styret måtte ta ansvar for at festivalen nok en gang hadde havnet i uføret, og gå av, etter at de gang på gang hadde etterkommet kommunens og granskningskommisjonens krav til punkt og prikke.

Igjennom alt dette har Gunnufsen sittet trygt, mens plagsomme allianser, medarbeidere og styremeldlemmer av ulike grunner har måttet bøte med stillingene.

Når Quartens ansatte igjennom svært mange år nå går ut og sier at de gir blaffen i om de blir sparket, så lenge de slipper å ha Toffen som sjef, er det alvor.

Alf Solbakken, Pål Hetland, Elisabeth Gran, Espen Hille og Rick Nordskog (som tidligere har blitt forsøkt SMS-sparket fra jobben som regnskapsmann av Gunnufsen) har lagt ned mange liter blod svette og tårer i festivalen, og utgjør sammen med gruppelederne svært mye av den interne kompetansen, lidenskapen og tilhørigheten Quart har bygget opp siden starten.

- Ta kritikk, Toffen!

Ballade snakket i morgentimene med redaktør for Kristiansand-magasinet Stimuli, Louis A.S. Holbrook, for å ta temperaturen på de lokale forholdene. Holbrook nøler ikke med å beskrive situasjonen i Kristiansand som besynderlig.

- Jeg synes det er rart at rådmann Tor Sommerseth ikke vet hvorfor han blir kalt en "knupp" i en tekstmelding. De få gangene noen sier at jeg er en knupp, vet jeg da hvorfor. Den slags rotete bortforklaringer minner litt om et Clinton-svar i Lewinski-sammenheng, nemlig da presidenten svarte en journalist med noe så dumt som "that depends upon your definition of the word 'is'".

- Dette lukter enten av hestehandel, eller en kommuneledelse som ikke har gjort en god nok jobb med å sette seg inn i hvordan Quart-festivalen fungerer innad. Ingen av delene er akseptable, og det eneste man oppnår med slike hovmodige bortforklaringer, er å så enda mer tvil om festivalens troverdighet. Kjennskap, vennskap, menighet og politikk er ikke noe nytt i Kristiansand, men blir rådmannen rotet inn i dette, er det virkelig grunn til å bli skremt, sier Holbrook, som i tillegg har følgende råd til Gunnufsen og Uppstad.

- Uppstad synes ikke å ha tillit i verken styret eller hos de ansatte, og bør derfor gå. Toffen bør nok legge seg flat. Det som har skjedd nå har bygget seg opp igjennom lang tid, og kommer ikke av en liten krangel siste uken. Det går an å lytte til sine trofaste ansatte, som har fulgt ham lojalt i alle år. Noen ganger et det bedre å innrømme at man har tatt feil, enn å gå i skyttergraven med en gang noen sier en imot. Det kan være sårt at de ansatte gått ut i pressen på denne måten, men hvis det var det som skulle til for at ledelsen skulle greie å ta tak i problemet, bør man i alle fall lytte til dem. Man har forestillingen om at festivalen ikke kan klare seg uten Toffen, men jeg har vanskelig for å se hvordan den kan overleve uten de ansatte, gruppelederne og alle de frivillige som også har et eiendomsforhold til festivalen, sier Holbrook.

Ballade har i hele dag forsøkt å få tak i representanter for Quart-administrasjonen, men uten hell. For den som vil følge utviklingen fra sak til sak, og også sette seg grundig inn i bakgrunnen for de mange konfliktene, anbefales det i kikke innom Fædrelandsvennens egen Quart-seksjon.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Festivals, Genre\Popular Music, Politics