Fra Sunnaas sykehus til Folkets Store Sal i Bejing
Norsk barneopera til Nederland, opera/musikal til Kina: Alle som er opptatt av opera for barn og unge i Europa samles om kort tid i Nederland og Yo! Opera Festival. Norske Opera Omnia står for to av årets bidrag. Det dreier seg om ”Poy!” fra 2000 og ”3x3” fra i år. På den andre siden av kloden kanThomas Stanghelles opera/musikal ”Some Sunny Night” oppleves av bortimot en milliard mennesker.

Barneopera i Utrecht

Yo!-festivalen i Utrecht (12-16/10) regnes for en av de viktigste arrangementene for internasjonal barne-/ungdomsopera. Den arrangeres hvert annet år, i år for tredje gang. Blant årets ni bidrag, er to norske. Det er Opera Omnia som står bak den ferske fugleoperaen ”3x3”, samt en nyoppsetning av ”Poy!” fra 2000.

”Poy!” har vært en sjelden suksess siden premieren for snart seks år siden, og er fremført mer enn 130 ganger. Operaen er beregnet for barn fra førskolealder og oppover. I en uttalelse på festivalens nettsider forklarer komponist Glenn Erik Haugland:

“Children are receptive to all kinds of music. Also to the abstract, electronic sounds of this opera, because children are not yet as conditioned as we are. I have never heard them say that the music was a problem.”

“Poy!” handler om Henriette som drives til vanvidd av en cellist som hele tiden øver på sitt instrument, og hun må etter hvert be publikum om hjelp. Forestillingen spilles på Stadsschouwburg Blauwe Zaal i Utrecht, 16. oktober.

Den andre oppsetningen fra Opera Omnia under årets Yo!-festival er ferske ”3x3”, beregnet på barn fra 7-års alderen og oppover. Dette stykket handler om tre fugler fanget på toppen av et tak - en kvinnelig sanger, en danser og en perkusjonist - og det dynamiske forholdet mellom disse tre. Forestillingen spilles på samme Stadsschouwburg Blauwe Zaal i Utrecht, 12-13. oktober.

Opera Omnia ble grunnlagt i 1987, og kjernemedlemmene er fremdeles Glenn Erik Haugland og Heidi Tronsmo.
Du kan lese mer Yo!festivalen på www.yo-festival.nl.


Some Sunny Night i Kina

Det er ikke bare norsk barneopera som er i vinden for tiden. Minioperaen/musikalen ”Some Sunny Night” fikk en del oppmerksomhet her hjemme, da den ble vist blant annet til en rørte medlemmer av kongefamilien. Stykket er basert på den sanne historien om den landskjente ”maratonhelten” Ketil Moe, som gikk bort i 1999 grunnet lungesykdommen cystisk fibrose, og kinesiske Mark Wang, som har høy status blant de handikappede i Kina.

Nå skal dette stykket fremføres nettopp i Kina. Komponist Thomas Stanghelle, sønn av professor Johan Stanghelle som jobbet mye med Moe, satte opp ”Some Sunny Night” på Lyngdal kulturhus og på Sunnaas sykehus tidligere i år. Nå tar de med hele oppsetningen til Kina, og Folkets Store Sal i Bejing med plass til 6000 mennesker. Den tv-overførte hendelsen kan ses av bortimot en milliard tv-seere. Stykket skal også settes opp i hjembyen til Mark Wang, i følge Farsund Avis.

Oppsetningen av ”Some Sunny Night” på Sunnaas sykehus er også utgitt som dobbel DVD, med blant andre Morten Harket, Johann Olav Koss og kinesiske Xiao Yan.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Genre\Classical\Opera / Stage Music